Jis kalbėjo, jog minėtuose dokumentuose kalbama apie Baltarusiją, kaip apie sąjunginę valstybę.

„Mes matėme dalį to derybose, kuomet Kremlius derėjosi su Minsku dėl įvairių tos integracijos punktų. Lygiai taip pat matėme ir bandymus keisti Baltarusijos Konstituciją. Iš principo, pats dokumentas atrodo tarsi sensacija.

Bet jeigu galėtume pasižiūrėti į procesus, kurie vyko pastaruosius dešimt metų Baltarusijoje, tai lyg akivaizdu. Ten aiški riba – neva 2030 metais visi šie dalykai turėtų būti pasibaigę ir Rusija su Baltarusija turėtų būti integruotos“, – kalbėjo politologas V. Jurkonis.

LNK žinių pašnekovas V. Jurkonis stebėjosi, jog procesams, kurie vyksta, reikalingi tai įrodantys dokumentai.

„To kaltininkas visų pirma yra Baltarusijos režimas. Suprantama, kad po 2020–ųjų metų protestų, taip ir neparėmus Baltarusijos demokratų, Baltarusija tampo labiau pažeidžiama. Nes Baltarusijos režimas naikino pagrindinį pamatą nepriklausomybės ir suvereniteto – pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Taip iš principo atverdamas erdvę visiškai laisvai Kremliaus politikai, propagandistams“, – teigė VU TSPMI docentas, politologas V. Jurkonis.

Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka

Jis taip pat kėlė klausimą – o kas yra minėto dokumento šaltinis, kodėl atsitiko būtent taip dabar.

„Ar tai nėra bandymas nukreipti dėmesį nuo to, kas vyksta šiomis dienomis – karas Ukrainoje, V. Putino kalba. Tada klausimas – ar čia Kremlius tuos dokumentus nutekino, ar nutekino pats Minskas, bandydamas sugrįžti į tą vadinamą balansavimo politiką. Neva – gelbėkite mus, nes Rusija nori mus užgrobti“, – galimą scenarijų įvardijo politologas.

Vytis Jurkonis

V. Jurkonio teigimu, šis užvaldymas jau vyksta. Per ekonomiką, energetiką, informacinę erdvę, bandymas palaipsniui perimti institucijas.

„Šiai dienai kalbantis su tais, kurie vis dar yra sistemos viduje, yra žmonių dalis Baltarusijos struktūrose, kurie stebi šiuos procesus ir itin nuogąstauja. Nes bijo imtis iniciatyvos, bijo įvardinti tokius akivaizdžius dalykus, kad karas yra karas“, – pasakojo V. Jurkonis.

LNK jis teigė, jog Baltarusijos režimas tapo „tipiniu vasalu Kremliaus atžvilgiu“.

V. Jurkonis teigė, jog Baltarusijos visuomenės pasipriešinimas yra jaučiamas.

„Bet mums nereikia apsigauti – ar Aliaksandras Lukašenka iš viso nori išeiti iš šitos situacijos“, – kėlė klausimą V. Jurkonis.

Visą LNK pokalbį su politologu V. Jurkoniu žiūrėkite čia: