Delfi primena, kad pirmadienį Vyriausybė pritarė su Europos Komisija baigtam derinti atnaujintam ekonomikos gaivinimo planui „Naujos kartos Lietuva“. Naujasis planas yra papildytas naujomis investicijomis, jį sudarys 2,3 mlrd. eurų europinių dotacijų bei 1,55 mlrd. eurų paskolų. Tiesa, mokesčių reformos terminų atidėti Lietuvai nepavyko.

Tuo nepatenkinta ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė balsavo prieš šį planą – ji siūlo toliau derėtis su EK dėl su mokesčiais susijusių rodiklių peržiūros. Jos vadovaujamos partijos į susisiekimo ministrus deleguotas Marius Skuodis balsavime susilaikė.

M. Baltrukevičius Žinių radijo eteryje tikino, jog mažieji valdančiosios koalicijos partneriai jau kuris laikas stebėjosi komunikacija iš Tėvynės sąjungos atstovų.

„Ta situacija, iš šono žiūrint, nėra jau tokia visiškai vienareikšmiška ir paprasta. Nes šiaip jau ES valstybės narėms nėra kažkokios prievolės derinti mokestinę politiką ES lygmeniu. Ir čia mes matome, kad iš kai kurių Laisvės partijų politikų ir yra labai aktyviai kalbama, kad klaida jau buvo padaryta. Ir kad negalime palikti tos situacijos taip, kaip yra. <...>

Labai iš karto buvo aiškiai komunikuojama, kai tik įtampa atsirado, kad trūko visos mokesčių reformos geresnio iškomunikavimo koalicijos viduje. Kaip kalba mažieji partneriai, Tėvynės sąjunga su jais mokesčių reformos klausimais praktiškai bendrauja per žiniasklaidą“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje dalijosi M. Baltrukevičius.

Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

Jis dar teigė, jog sunku įsivaizduoti, kad tokio lygio pasiūlymai koalicijos viduje nėra išdiskutuojami iki galo ir viešai kalbama neradus bendro sutarimo.

„O dabar situacija tokia, kad patys koalicijos partneriai jautėsi pastatyti prieš faktą. Kad Tėvynės sąjunga kažką siūlo, bet jie nelabai žino ką“, – tikino Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas M. Baltrukevičius.

Komentuodamas valdančiosios Laisvės partijos atstovų pasisakymus, Žinių radijo pašnekovas teigė, jog jie pirmiausia žiūri savo interesų.

„Jie žiūri į žemą reitingą ir puikiai supranta, kad didžioji dalis jų kertinių pasiūlymų nelabai išjudėjo iki reikšmingo etapo. <...> Taip, yra keletas jiems svarbių idėjų, kuriems liko tik paskutinis balsavimas, bet dėl sėkmės juose irgi yra didelės abejonės.

Ateina tas etapas, kai įsijungia rinkiminė logika. Nes rinkėjai vertins, susidarys nuomonę apie tai, kaip partija atrodė. Ir visą laiką būti Tėvynės sąjungos šešėlyje, neišjudinti jiems svarbių idėjų – pražūtinga. Ir negalima sakyti, kad yra netikėta tai, kaip Laisvės partija reaguoja į dabartinę situaciją, jeigu pažiūrėtume, kokie buvo jų ekonominės politikos srityje. Tad negalima sakyti, kad čia yra kažkokie nenuoseklumai.

Tiesiog jie žiūri į tą situaciją taip, kad jie visada turėjo susitaikyti su tuo, kad jais svarbiais klausimais Tėvynės sąjungos frakcijos palaikymas būna dažnai gana abejotinas. O tada, kai yra dalykai, kurie svarbūs Tėvynės sąjungai, jie susiduria su didžiuliu spaudimu. Tad politiniai išskaičiavimai ir artėjantys rinkimai ir lemia tas sudėtingas situacijas“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ situacijos vertinimą pateikė Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas M. Baltrukevičius.

Jis prognozavo, kad liekant vis mažiau laiko iki rinkimų, valdančiosios koalicijos partneriams gali tapti dar sunkiau.