Ieško būdų

Jis laidoje vylėsi, jog JAV paramos Ukrainai klausimas dar nėra uždarytas. Ir kūrybingų sprendimų, kaip situaciją išspręsti, dar yra.

„Vienos iš Respublikonų partijos frakcijos politiniai žaidimai, tokie net trumparegiški, sudarė tokią situaciją, kai administracija nebekontroliuoja darbotvarkės. Mažai, ką gali padaryti. Yra galimybių dar išradingų, kūrybingų.

Tas pats pavyzdys buvo, kad ES galėtų tiesiog pirkti iš JAV atsargų, nes tai yra vienintelė šalis, kuri turi dar rimtas atsargas ginkluotės, amunicijos. Ir tam nereikia jokios Kongreso sutikimo. Taip gauti finansinę injekciją rezervų atstatymui“, – laidoje „Dienos klausimas“ sakė Talino Tarptautinio saugumo ir gynybos centro tyrimų vadovas T. Jermalavičius.

Ukrainos karių pratybos

Žinių radijo eteryje jis taip pat teigė, jo Europa turi resursų, kuriuos tinkamai naudojant Ukrainai reikšmingai padėti yra įmanoma.

„Pasižiūrėkime, tai turtingas kontinentas, kuris turi rimtą technologinę bazę, pramonę. <...> Pagreitis yra vis tiek įgyjamas. Bet mes papuolėme į tam tikrą duobę su visu šituo, kai pati ES turi problemų su Vengrija, Vašingtone tos problemos yra.

Ir iš tos duobės išlipti mums reikės tikrai susitelkimo ir pastangų, kūrybingumo. Ir tokios šalims kaip Baltijos šalys, kurios dažnai buvo laikomos minties lyderėmis šio karo metu – kokiomis kryptimis dirbti, ką daryti ir panašiai. Vėlgi, joms teks didelis vaidmuo nuolat stimuliuoti tą politinę valią, nuolat stengiantis mobilizuoti. Ne pirmą kartą susiduriame su tuo, kad tokios mažos šalys tampa tais, kurie bando rodyti kryptį ir visus telkti.

Bet be Paryžiaus, be Berlyno, Londono <...> pastangų tikrai bus sunku“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi pašnekovas T. Jermalavičius.

Jis taip pat ragino nepamiršti, kad įžengėme į rinkiminį periodą Europoje. O didesnėse Vakarų valstybėse vidaus klausimai savo svarba nusveria karą Ukrainoje.

„Tai padidina ir įtampą. Bet jaučiu, kad didesnėse valstybėse, esančiose labiau į Vakarus, vidaus politikos, ekonominiai klausimai vis dar savo svarba aplenkia kertinį iššūkį mūsų saugumui – karo prieš Ukrainą. Ir dar turbūt reikia daug tos strateginės komunikacijos, kad visuomenės būtų aišku, kokia yra rizika, kokia yra statymai“, – teigė laidos „Dienos klausimas“ dalyvis T. Jermalavičius.

Tomas Jermalavičius

„Europai reikėjo gero spyrio“

T. Jermalavičius, kalbėdamas apie JAV prezidento rinkimus, pabrėžė, jog jeigu rinkimus vėl laimėtų D. Trumpas, jo antroji kadencija tikrai skirtųsi nuo pirmosios.

„Reikia pasinaudoti ta proga, nes Europai reikėjo gero spyrio į užpakalį. Mes kalbėjome, kad reikia Europos gynybą stiprinti ir NATO europinę dimensiją stiprinti, gynybos biudžetus didinti, investicijas į gynybą didinti dabar jau dešimtmečiais.

Ir kažkokia valia veikti atsiranda, kai D. Trumpo ir Vladimiro Putino duetas pradeda kelti rimtesnį susirūpinimą, paniką. Tą paniką mes turime išnaudoti produktyviai“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė Talino Tarptautinio saugumo ir gynybos centro tyrimų vadovas T. Jermalavičius.