Tai numatantį dekretą antradienį pasirašė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė dekretą pasirašė vadovaudamasi Konstitucija, Teismų įstatymu ir atsižvelgdama į Teisėjų tarybos patarimą.

ELTA primena, kad E. Pašilis, paskirtas naujuoju generaliniu prokuroru, antradienio popietę duos priesaiką Prezidentūroje.

Neeiliniame posėdyje Teisėjų taryba vienbalsiai pritarė jo atleidimui iš teisėjo pareigų jį skiriant į kitas pareigas.

15 metų teisėjo darbo patirtį turintis E. Pašilis teisėjo karjerą pradėjo 1999 metais Ukmergėje. Teisininko kvalifikaciją įgijęs Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento prie VRM Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi. 42 m. amžiaus E. Pašilis taip pat penkerius metus vadovavo Ukmergės rajono apylinkės teismui.

Seimas du kartus buvo atmetęs Prezidentės siūlytus kandidatus į generalinius prokurorus: pavasarį parlamentarai nepritarė Nerijaus Meilučio skyrimui, o rudenį atmetė Editos Dambrauskienės kandidatūrą.

Iki šiol Generalinei prokuratūrai laikinai vadovavo generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją generalinį prokurorą 5-erių metų kadencijai skiria Lietuvos Respublikos Prezidentas Seimo pritarimu.