„Skaidrinimas, per mano asmenį ir siūlomas iniciatyvas, man atskleidė daug šia istorija siekiančių pasinaudoti interesų grupių (dalis jų Seimo koridoriuose). Temai toliau vystantis, atsiranda vis daugiau erdvės interpretacijoms, serialų siužetams, emocijoms, o faktai paliekami už borto.

Traukiuosi, nes TS-LKD frakcijoje yra daugybė padorių žmonių ir gerų Seimo narių. Nenoriu, kad ši istorija trukdytų jiems ruoštis pavasario sesijai ir produktyviai dirbti joje. Nenoriu, kad bereikalingai būtų linksniuojama konservatorių partija, kurios idealais aš vis dar tikiu.

Dėl savo teiktų siūlymų, susijusių su azartinių lošimų reguliavimu, esu visiškai tikras ir ramus. Viena yra pateikta pasikonsultavus su Generaline prokuratūrą ir jai iš esmės pritariant su baudžiamojo kodekso pakeitimu, antroji visiškai atitinka STT teiktas rekomendacijas, kurioms priimti valios Seimas neranda daugiau nei 10 metų.

Man ramu, kad visus kitus, su šia istorija kylančius, klausimus netrukus spręs Etikos ir procedūrų komisija, VTEK ir prokuratūra. Tai leis nuimti įtampą nuo emocijomis ir asmeniškumais paremtos politikos ir aiškiai pateiks faktus.

Kurį laiką nedalinsiu jokių intervių ir komentarų žiniasklaidai – esminiai dalykai jau yra pakomentuoti. Jei norite publikuoti šį pranešimą – prašau, tik prašyčiau pilna jo apimtimi.

Noriu susikoncentruoti į bendravimą su Etikos ir procedūrų komisija, VTEK ir prokuratūra“, – feisbuke ketvirtadienį pranešė J. Džiugelis, padėkojęs visiems, kurie jį palaikė.

Pasitraukęs iš frakcijos, J. Džiugelis papildo Mišrią Seimo narių grupę. Jos seniūnė Agnė Širinskienė netrukus šmaikščiai sureagavo į tokį kolegos žingsnį.

„Sveikas atvykęs į mišrią grupę Justai 🙂

Kadangi vakar Antikorupcijos komisijai sakei, kad patys pasižiūrėtų konsultanto produkciją už 23 tūkst eurų, nes ji vieša, tai kaip tik šiuo metu skaičiuoju visus postus, pranešimus spaudai ir pasirodymus žiniasklaidoje su originalia politine darbotvarke už 2023m. Reikia gi pažinti „savus“.

Žinoma, kad skaičiavimų rezultatu pasidalinsiu“, – feisbuke rašė Seimo narė.

Dokumentai atskleidžia: Džiugelis mokėjo ne už ataskaitas, o už valandas, vienos kaina – 100 eurų


Kaip Delfi jau skelbė, 2023 metais išrašytos sąskaitos atskleidžia, kad Mindaugui Ardišauskui parlamentaras J. Džiugelis mokėjo už valandas, kurias jis užtruko rengdamas Seimo nario veiklos ataskaitas. Kiekvieną mėnesį šiam darbui politiko talkininkas sugaišdavo lygiai 10 valandų, kiekviena jų įkainota po 100 eurų. Apie pranešimų spaudai ir įrašų socialiniuose tinkluose rengimą sąskaitose nerašoma. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje dalyvavęs J. Džiugelis aiškino, kad neatitikimų sąskaitose yra, tačiau jis teigė esąs pasirengęs parodyti, kokius darbus jam atliko M. Ardišauskas.

Anot politiko, iš viso buvo parengtos dvi jo veiklos ataskaitos, 37 pranešimai spaudai, o kiek feisbuko įrašų padėjo parengti M. Ardišauskas, J. Džiugelis teigė dar nesuskaičiavęs.

„Aš neigiu, kad 10 valandų kažkas dirbo. Bet čia turbūt ne mums, tiesą pasakius, klausimai, nes už sąskaitų faktūrų išrašymą yra atsakingas pats paslaugos teikėjas, Seimo narys nėra buhalteris“, – posėdyje aiškino J. Džiugelis.

Antikorupcijos komisija trečiadienį nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši patikrintų, ar sąskaitos nebuvo išrašomos už fiktyvias paslaugas.

J. Džiugelis kiek anksčiau paskelbė suspenduojantis savo pirmininkavimą Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pareigose. Apie tai skaitykite čia.

Samdė konsultantą


Klausimai dėl J. Džiugelio parlamentinių lėšų panaudojimo kilo paaiškėjus, kad konservatorius per trejus metus Seimo nario veiklos ataskaitos rengimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų.

Akcijos „Skaidrinam“ surinktas duomenimis, už šias paslaugas J. Džiugeliui sąskaitas išrašė Mindaugas Ardišauskas, šiuo metu vadovaujantis Atsakingo lošimų verslo asociacijai.

Tiesa, kitaip nei rodo oficialūs duomenys, J. Džiugelis aiškino, kad M. Ardišauskas jam rengė ne tik veiklos ataskaitas, bet ir padėjo rašyti spaudos pranešimus, įrašus feisbuke, kalbas, teikė įvairias konsultacijas. Seimo narys įrodymais to iki šiol niekaip nepagrindė.

Paaiškėjus, J. Džiugelio ir lobistine veikla užsiimančio M. Ardišausko ryšiams, suabejota, ar Seimo SRDK pirmininkas nesinaudojo pareigomis, jog į komiteto darbotvarkę įtrauktų lošimų rinkai palankias iniciatyvas.

Visgi, pirmadienį naujienų portalui 15min M. Ardišauskas pripažino, kad tuo metu, kai dirbo su Seimo nariu, jis konsultavo ir lošimų verslą, jei tiksliau – Nacionalinę lošimų ir žaidimų verslo asociaciją

Dalis konservatorių paragino J. Džiugelį trauktis iš SRDK pirmininko pareigų, yra siūlančių jo elgesį svarstyti partijos Priežiūros komitete – spręsti, ar suspenduoti politiko narystę partijoje, ar apriboti galimybę dalyvauti rinkimuose.

Penktadienį pats J. Džiugelis teigė neatmetantis galimybės, kad trauksis iš SRDK pirmininko pareigų, bet pirma jis žadėjo kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, atsiriboti nuo azartinių lošimų temos.

Be to, J. Džiugelis tikino svarstantis teikti kreipimąsi ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

Morkūnaitė-Mikulėnienė apie Džiugelio pasitraukimą: kartais ir skaudžiai, bet tenka uždaryti temą

Į skandalą įsivėlusiam Seimo nariui J.Džiugeliui suspendavus savo narystę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) gretose, konservatorių frakcijos parlamente seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad tai – netikėtas kolegos sprendimas. Politikė pažymi, kad frakcija tarsis, ką reikės deleguoti į Socialinės apsaugos ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkus.

„Nekalbėjome apie tai. Aš specifiškai minėjau, kad nematau tam pagrindo. Bet Justas priėmė sprendimą“, – Eltai sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Viliuosi, kad požiūris į valstybei svarbius klausimus bus konstruktyvus“, – sakė ji.

TS-LKD frakcijos seniūnė pripažino, kad J. Džiugeliui nepavyko išsklaidyti kilusių abejonių dėl galimų ryšių su lošimų verslo atstovais – anot jos, papildomų klausimų sukėlė ir nauja viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija.

„Gal (prisidėjo – ELTA) ir paties Justo vertinimas, kad norima diskredituoti jo pataisas, kurių tinkamumo niekas nekvestionuoja. Toks bendras vaizdas tarsi klampesnis pasidaro“, – svarstė parlamentarė.

„Kartais ir skaudžiai, bet tenka priimti sprendimus ir uždaryti temą“, – pripažino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

J. Džiugelis dar antradienį pranešė, kad suspenduoja vadovavimą SRDK. Tačiau jam pasitraukus iš konservatorių frakcijos ir sustabdžius narystę partijoje, seniūnė nurodo, kad TS-LKD turės deleguoti naują komiteto pirmininką. R. Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, jog šis klausimas bus aptartas frakcijoje, tačiau kada atsiras galimas kandidatas – nenurodė.

„Aišku, pirmininką deleguosime. Bet tam reikia susirinkti frakcijoje, jis bus tvirtinamas plenarinėje sesijoje“, – nurodė Seimo narė.

„Nesiversime per galvą – darbas vyks taip, kaip vykęs“, – apibendrino ji.