Žmonės atėjo paimti daiktų, kuriuos savaitgalį rinko Raudonasis kryžius. Daugiabutis Vilniaus Viršuliškių rajone sprogo ir degė prieš dvi savaites, tiek laiko žmonės yra likę be namų.

„Žmonėms tas pirmas chaosas ir nerimas šiek tiek nuėjo, bet dabar yra kiti dideli rūpesčiais – tas persikėlimas, visos buities susitvarkymas“, – LNK sakė Raudonojo kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė.

Gauti savivaldybės būstą panoro 16 šeimų. Visos jos nuo praėjusios savaitės pabaigos jau galėjo patekti į butus.

„9 butai buvo su būtiniausiais baldais ir įranga, kituose tikrai trūko įvairiausių baldų. Dalį baldų nupirkimo arba būtinos buitinės technikos, mes galėsime kompensuoti“, – pirmadienį kalbėjo Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė.

Gyventojai nepagailėjo atnešti ir visiškai naujų daiktų. Surinkta tiek paramos, jog ji nebetilpo į sandėlius.

„Puodas ir keptuvė yra labai svarbūs, bet reikia ir ant kažko atsigulti, kažkur prisėsti. Tai jeigu tikrai yra žmonių, kurie turi nereikalingų sofų, rašomųjų stalų, ar panašių dalykų, tikrai gali skambinti 111, mūsų nemokamu trumpuoju numeriu“, – teigė Raudojo kryžiaus atstovė L. Lesauskaitė.

Pradėti apdegusio Viršuliškių daugiabučio sandarinimo darbai

Nevyriausybininkai sako, kad žmonėms padės tiek, kiek reikės.

O kas bus su namu? Tai vis dar sprendžiama. Praėjusią savaitę „Grinda“ užsandarino pastatą. Ir dabar aplink namą budi tik apsauga, jis yra aptvertas.

Visgi, kol kas galutinio sprendimo, ką daryti su minėtu namu, nėra.

„Kol kas dar galutinio sprendimo nėra, komisija tęsia darbą dėl pastato sustiprinimo. <...> Ramstymas tų pastato konstrukcijų, kurios yra šiandien dar sveikos, kad įvykus griūčiai nepažeis toliau pastato. Kitas žingsnis yra pastato sutvirtinimas, kadangi yra pavojingos plokštės, išstumtos į aplinką 4–5 aukštuose.

Įvykus griūčiai stogo konstrukcijų galėtų būti išstumtos tos plokštės, tai yra pastato griūtis į išorę. Taigi, norim pasaugoti, kad tos griūties nebūtų“, – teigė Avarijos tyrimo komisijos pirmininkas Kęstutis Karosas.

Pradėti apdegusio Viršuliškių daugiabučio sandarinimo darbai

Svarbūs yra ir finansai. Raudonasis kryžius jau praėjusią savaitę surinko daugiau nei 150 tūkst. eurų. Dėl tikslinių išmokų apsisprendė ir savivaldybė.

„Iš 25 butų mes esame gavę 32 prašymus, kai kuriuose butuose gyveno ne po vieną šeimą“, – kalbėjo Vilniaus vicemerė.

Maksimalią sumą – apie 7 tūkst. eurų gaus ne visi.

„Deja, 10 šeimų galėsime išmokėti tik 1,1 tūkst. eurų. Bet apie šias sąlygas nuo pat pradžių komunikavome“, – teigė ji.

Savivaldybė sako, kad skirdami išmokas pasižiūrėjo ir taip lanksčiai – nevertino, ar žmonės turėjo draudimą, ar buvo deklaravę gyvenamąją vietą.

„Vienintelis dalykas, kurio neatsisakėme vertinti yra pajamos“, – kalbėjo Vilniaus vicemerė.

Išmokas žmonės gaus iki sausio 25 dienos. Socialiniuose būstuose žmonės taip pat negyvens už dyką. Nors 3 mėnesius išlaidų nepatirs, jie atleidžiami ir nuo nuomos, ir nuo komunalinių mokesčių. Vėliau jau teks mokėti.

„Kaina nuomos yra nuo 1 iki 1,5 euro už vieną kvadratinį metrą“, – teigė Vilniaus vicemerė S. Bieliūnė.

O kol ekspertai sprendžia, ką daryti toliau, šalia gyvenantys turi pastabų dėl aptvertų teritorijų.

„Kebli situacija, nes žmonės negali išvažiuoti. Važiuojama kartais ir per krepšinio aikštelę, kas praeiviams yra tikrai labai nesaugu. Tikrai sudėtinga, įsivaizduokite, jeigu kažkam bloga pasidarytų ir reikėtų kviesti greitąją, aš neįsivaizduoju, kaip greitoji privažiuotų“, – pasakojo Viršuliškių gyventoja.

Savivaldybė žmones ramina, kad jau yra derinama laikino privažiavimo schema.

Avarijos tyrimo komisijos pirmininkas K. Karosas teigė, jog „Grinda“ ruošiasi ir jau artimiausiu metu bus įrengti laikini privažiavimo keliai.

Jis teigė, jog visą laiką egzistuoja galimybė, jog gali įvykti griūtis. Ši komisija dirbs iki vasario.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Raudonasis Kryžius nuo gaisro Viršuliškių daugiabutyje nukentėjusioms šeimoms jau išmokėjo per 167 tūkst. eurų


Nuo gaisro Viršuliškėse nukentėjusiems daugiabučio gyventojams Lietuvos Raudonasis Kryžius jau išmokėjo visuomenės suaukotą daugiau kaip 167 tūkst. eurų sumą.

„Tokią sumą Raudonasis Kryžius praėjusią savaitę pervedė tiesiai į nukentėjusių žmonių sąskaitas“, – Eltai teigė organizacijos atstovė Luka Lesauskaitė, pažymėdama, jog aukoti nukentėjusiesiems bus galima ir toliau.

Pasak L. Lesauskaitės, visuomenės suaukota finansinė parama nukentėjusioms šeimoms pervesta lygiomis dalimis. Iš viso finansinės paramos kreipėsi 29 butų savininkai ir 4 nuomininkai.

Taip pat papildoma išmoka skiriama priklausomai nuo gyvenusių žmonių skaičiaus, pridedant 10 proc. kiekvienam papildomam gyventojui nuo bazinės sumos, maksimalią papildomą išmoką skiriant specialioms aplinkybėms – jei vienas iš gyventojų buvo su negalia, specialiais poreikiais arba gyventojo žūties atveju, nurodo organizacijos atstovė.