Apie tai ministras pirmadienį kalbėjo laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“.

Po pirmadienį įvykusio Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, jog kol situacija nėra aiški, jokių karantino sąlygų laisvinimo nėra planuojama.

„Kol kas turbūt bus taip, kaip vidaus reikalų ministrė ir pristatė. (…) Net pusėje Europos Sąjungos (ES) šalių šiuo metu vėl pradėjo didėti sergamumo skaičiai“, – sakė A. Dulkys.

Ministras aiškino, jog būtina didinti testavimo apimtis.

„Ką reikia mums daryti? Apskritai didinti testavimo apimtis. Kai Lietuva pirmavo Europoje, pasaulyje pagal tuos skaičius, buvo tiek daug simptomus jaučiančių žmonių, kad laboratorijos buvo pripildytos grynai dėl simptominio testavimo. Dabar tokio testavimo sumažėję dvigubai“, – pastebėjo ministras.

Jis teigė, kad savivaldybėms suteikta galimybe didinti profilaktinio testavimo apimtis nebuvo pasinaudota.

„Čia veikia keli skirtingi dalykai. Pirma, pasidžiaukime, kad neturime tiek daug simptominių tyrimų, kurie savaime išnaudodavo mūsų testavimo galimybes. Antras dalykas – tas įrankis, savarankiškumas, kuris buvo suteiktas savivaldybėms, dar nesuveikė.

Sakykime, kad gal dar neįsivažiavo, nesugalvojo. Dabar pati Vyriausybė ėmėsi iniciatyvos ir mes papildėme (testavimo sąrašą, – aut. p.) įvairiomis grupėmis, tai socialines paslaugas teikiantys darbuotojai, pedagogai, dėstytojai, vaistinių darbuotojai, ir kultūros darbuotojams suteikėme galimybių testuotis“, – sakė A. Dulkys.

Ministras teigė, kad koronaviruso ligos pojūčiai kur kas prastesni, nei atliekant testą.

Paklaustas, ar planuojama karantiną tęsti ir balandį, jis teigė, jog šiuo metu nėra svarstomi Vyriausybės sprendimų pakeitimai. Karantinas buvo pratęstas iki kovo 31 dienos.

„Mobilumo, judėjimo jau dabar padaugėję daugiau kaip savaitę, kai buvo pradėta kalbėti apie pirmuosius veiklų atlaisvinimus. (…) Šiuo metu nėra svarstoma keisti, ką Vyriausybė yra nutarusi“, – aiškino jis.

Ministrų kabinetas praėjusią savaitę nusprendė judėjimo ribojimus tarp savivaldybių pratęsti iki kovo 15 dienos. Po jos, kaip sakė premjerė Ingrida Šimonytė, tokios apimties jie nebeturėtų būti.

A. Dulkys laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ aiškino, jog dabar reikia stebėti, kaip seksis stabilizuoti situaciją.

„Karantino pagal įstatymus negali pratęsti ilgiau nei mėnesį, čia sprendimus priims Vyriausybė. Vyriausybė savo sprendimus jau yra priėmusi, pasižiūrėkime, kaip mums seksis, susitelkime į tą tikslą, kad skaičiai nepradėtų reikšmingai blogėti“, – sakė ministras A. Dulkys.

Jis teigė, kad dabartinių rodiklių visuma trukdo galvoti apie papildomus karantino sąlygų atlaisvinimus.

„Bet, iš kitos pusės, nepameskime ir to fakto, kad Lietuva iš gruodžio mėnesio vidurio krizės jau yra nusileidusi, tik nepabaigėme leistis. O leistis nuo kalno kartais būna sunkiau“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

„Jokia priemonė negali veikti amžinai. Mes turime turėti tam tikrą įrankių dėžę“, – apie tyrimus ir įsivažiuojantį vakcinacijos procesą sakė ministras.

A. Dulkys aiškino, kad jei per kovo mėnesį pavyks bent pirma doze paskiepyti daugumą vyresnių nei 70 metų asmenų, jau bus galima kalbėti apie laisvesnes karantino priemones balandį.

„Tai mums taip pat suteiks galimybių kitaip kalbėti, kokias priemonės turėtume naudoti balandžio mėnesį“, – sakė A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (715)