Paskutinėmis dienomis kasdien nustatome apie tūkstantį naujų koronaviruso atvejų. 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenkantis atvejų skaičius auga, kaip ir teigiamų tyrimų dalis.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys LNK teigė, jog augantis naujų atvejų skaičius signalizuoja, kad plinta naujieji omikron atmainos potipiai.

„Pagal 15 šalių, kuriose šiuo metu yra galima sekoskaita duomenis, beveik 70 procentų yra jų dominavimas“, – teigė ministras.

A. Dulkys priminė, į kuriuos sergamumo rodiklius reikia žiūrėti, siekiant suvokti tikrąją sergamumo situaciją Lietuvoje.

„Bet norėčiau priminti, ką jau buvome ir anksčiau susitarę, pagrindiniai rodikliai, kuriuos dabar turime stebėti yra bendras pacientu skaičius gydymo įstaigose ir ypač pacientų skaičius reanimacijoje ir intensyvioje terapijoje. Šiuo atveju tie skaičiai yra pakankamai stabilūs, nėra jokios ekstremalios situacijos.

Priminsiu, kai yra ekstremali situacija, krizė, pacientų skaičius būna apie 2000, reanimacijoje – 240 pacientų, reiškia visišką spaudimą mūsų sveikatos apsaugos sistemai. Šiuo metu gydymo įstaigose pacientų skaičius svyruoja nuo 90 iki 100, o reanimacijoje – 5–6 asmenis. Tai reiškia, kad tie skaičiai tikrai yra dar maži“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Visgi, A. Dulkys LNK pabrėžė, jog ir maži skaičiai nereiškia, kad situacija yra paprasta.

„Tai nereiškia, kad COVID–19 atsitraukia. Taip, jis cirkuliuoja, jis yra. Bet turėtume žinoti, kad tie omikron atmainos potipiai nors ir dominuoja, nors ir didina sergamumą, bet nėra žinių, faktų, kad mes susidurtume su sunkiomis ligos formomis“, – kalbėjo ministras A. Dulkys.

Jis kalbėjo, jog Portugalijoje ir Ispanijoje šių potipių banga jau leidžiasi. Ir šios bangos metu hospitalizacijų skaičius išskirtinai didelis nebuvo.

„Čia ir būtų mums pagrindinė žinutė – ar turėtume kažką papildomai daryti ar ne“, – tikino ministras A. Dulkys.

Ministras, paklaustas apie galimus ribojimus, teigė, jog atsakingos institucijos turi sistemą, kuri nesikeitė.

„Pavyzdžiui – sekoskaita. Yra atvejų, jų skaičius auga, įsijungia laboratorijos ir žiūri, daro tyrimus. Šiuo metu, kai atšaukėme ekstremalią situaciją, visoms gydymo įstaigoms buvome davę vieną horizontalią rekomendaciją – jeigu pagal situaciją, pacientų struktūrą mato, jog reikia, gali įsivesti savo įstaigose sprendimus naudoti kaukes. (…) Ir kai kurios gydymo įstaigos, įvertinusios situaciją šį dalyką ir daro“, – pasakojo ministras A. Dulkys.

Visgi, jis pabrėžė, jog tai tikrai nereiškia, kad yra svarstomi visuotiniai sprendimai. Bet tam tikrų priemonių jis ragino laikytis savarankiškai.

„Žinutė visiems – viskas dabar yra mūsų rankose. Jeigu jaučiate, kad yra tų požymių, geriau nelankyti savo artimųjų, nesilankyti uždarose erdvėse, kur yra daug žmonių. Daugiau galbūt nuotolinio darbo, jeigu jaučiate požymius, taip pat neleisti vaikų į darželius, jei vaikai turi tam tikrų požymių. Taip pat būtinai pasiskiepyti tiems, kurie dar to nepadarė“, – ragino sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

LNK ministras teigė, jog rudenį tikimasi didesnės susirgimų bangos. Bet tada, anot A. Dulkio, vertinant koronaviruso situaciją būtina žiūrėti ir į gripą.

„Mūsų dar laukia tas padidėjimas. Naujas dalykas – mes turime matyti COVID–19 kartu su gripu, kitomis visomis infekcijomis. Ir labai dažnai gali būti net tokių atvejų, kai sergama ir tuo, ir tuo. Todėl mūsų žiūrėjimas į skaičius ir atvejus jau turėtų būti suminis.

Turėtume žiūrėti kartu – kas yra su gripu, kas yra su koronavirusu. Tai reiškia, kad atskirose savivaldybėse, organizacijose, mokymo įstaigose turėtume žiūrėti į tai kartu ir galima priimti kažkokius sprendimus dėl epidemiologinės situacijos individualiai tam vienetui – laikinus, trumpus“, – kalbėjo A. Dulkys.

Paklaustas, ar gali nuraminti gyventojus, jog rudenį nebus visuotinio karantino, sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys sakė, jog jo vaidmuo ne toks.

„Nematau savo vaidmens kaip to, kuris turi kažką nuraminti. Aš kaip tik noriu priminti – gyvename metu, kada siaučia virusas. Jis yra šalia, gyvename kartu su juo, sakėme, kad išmoksime ir būsime su juo. Tai jis niekur nepasitraukė. Nuraminti dėl to negaliu. Galiu pasakyti, kad mūsų nelaukia žalios pievos, graži saulutė rudenį, ten yra pakankamai tamsu ir daug neaiškumų. Bet mes turime praktikas, struktūras, specialistus, žmones, visi esame patyrę. Ir visi kartu surėmę pečius mes tikrai suvaldysime šią situaciją“, – LNK sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Visą LNK pokalbį su A. Dulkiu žiūrėkite čia: