Tačiau, kalbant apie druską, svarbus ne tik jos suteikiamas skonis. Yra ne viena druskos rūšis – kiekviena iš jų išsiskiria unikalia nauda tiek virtuvei, tiek sveikatai, tiek namams, skelbia healthyandnaturalworld.com.

Druskos nauda

Druska pagardina keptas bulvytes, tačiau svarbu nepamiršti, koks šis cheminis junginys svarbus ir mūsų sveikatai. Natrio ir chlorido junginys padeda išlaikyti reikiamą skysčių pusiausvyrą mūsų smegenyse. Jis taip pat padeda smegenyse esantiems nervams kontroliuoti elektrinius impulsus.

Druska tinkama ne tik maistui gardinti ir sveikatai gerinti. Natrio chloridas – universali priemonė, tinkanti:

* Maisto konservavimui;
* Indaplovių ir orkaičių valymui;
* Nemalonių kvapų šalinimui (pavyzdžiui, nuo rankų);
* Pelėsių prevencijai;
* Degančių riebalų gesinimui;
* Dėmių šalinimui ir audinių balinimui;
* Skintų gėlių priežiūrai;
* Gerklės skausmui ir slogai gydyti;
* Slidžių kelių barstymui;

Druskos rūšys

Kaip jau pastebėjote, druskos būna įvairių formų, spalvų ir rupumo. Skiriasi ir įvairių druskos rūšių suteikiamas skonis, tekstūra bei mineralinė sudėtis. Belieka išsirinkti tą, kuri geriausiai pateisintų jūsų lūkesčius.

Rafinuota druska

Rafinuota druska – pati populiariausia. Jos galima rasti virtuvėse visame pasaulyje. Ši druska iš kitų išsiskiria vienalyte tekstūra ir balta spalva. „Global Healing Center“ pažymi, jog, rafinuojant druską, vadinamoji stalo druska praranda dalį mineralų, dedama įvairių priedų, kurie mūsų organizmui nėra naudingi (pavyzdžiui, priedas, skirtas išlaikyti druską birią). Nors skeptikų netrūksta, rimtų įrodymų, jog ši druska nėra saugi vartoti, nėra. Be to, ji praturtinta jodu, o tai svarus pliusas.

Mokslų daktaras Andrew Weilas teigia, jog pirmą kartą druska praturtinta jodu dar XX amžiaus 3-ojo dešimtmečio viduryje – taip bandyta išspręsti jodo trūkumo problemą. Akademiko teigimu, ne daugiau nei 1100 mikrogramų jodo – sveikas ir saugus pasirinkimas tiek suaugusiems, tiek vaikams nuo ketverių metų. Jodas būtinas ir besilaukiančioms moterims. Šiais laikais valgome labai daug apdoroto maisto, tad jodo trūksta. Druska su jodu – patogus ir praktiškas būdas padidinti jodo atsargas.

Himalajų rožinė druska

Ši druska pas mus atkeliauja iš Pakistano. Akį traukia rožinė spalva ir gruoblėtas kristalų paviršius. Himalajų druskai išskirtinę spalvą suteikia geležies oksidas, kitaip dar žinomas kaip paprasčiausios rūdys, kurio randama druskų kasyklose. Tačiau geležies oksido kiekis itin mažas, tad tokią druską galima drąsiai vartoti.

Ši druska nerafinuota, joje yra tokių žmogaus organizmui reikalingų mineralų kaip magnis, kalcis ir kalis. Nors dažniausiai rožinė druska naudojama maistui gardinti, iš jos gaminamos ir lempos, kurios, anot specialistų, valo ir jonizuoja orą aplinkui.

Jūros druska

Jūros druska išgaunama vienu iš saugiausių būdų - garinant vandenį. Kaip teigia organizacija „American Heart Association“, lyginant su rafinuota stalo druska, jūros druska yra žymiai sveikesnė, ji turi net kelis itin svarbius privalumus. Nors struktūra ji primena Himalajų druską, šios druskos kristalai neretai šiek tiek smulkesni, balsvi ir gana skaidrūs. Dauguma žmonių jūros druską mėgsta dėl jos klampumo – ją lengviau dozuoti.

Atliktas ne vienas tyrimas, kurio rezultatai atskleidė teigiamą jūros druskos poveikį imuninei sistemai. Be to, ji padeda kovoje su antsvoriu, užkerta kelią mėšlungiui, mažina cholesterolio kiekį (tik reikia nepamiršti reikiamo kiekio vandens). Jūros druskoje yra naudingų mineralų – lyginant su kitų rūšių druska, šioje gausu magnio.

Yra garsiai nerimaujančių dėl vandens taršos. Jeigu druska išgaunama iš užteršto vandens, ji gali kelti grėsmę žmogaus sveikatai. Laimei, visais atvejais vandenį iš pradžių tiria specialistai, tad rizikos praktiškai nėra.

Pilkoji arba keltų druska

Ši druska iš kitų išsiskiria savo tekstūra – ji unikali dėl druskoje likusio nedidelio kiekio vandens. Pilkoji druska išgaunama iš jūros vandens - visai kaip paprasta jūros druska, tačiau konkrečioje Prancūzijos teritorijoje. Mokslų daktaras Joshas Axe teigia, jog 2 milijonų metų senumo keltų naudotas druskos gavimo būdas leidžia išsaugoti daugumą mineralinių medžiagų. Iš kitų ji išsiskiria ir švelnia pilka spalva bei drėgnumu. Manoma, jog pilkoji druska gerina miego kokybę. Lyginant su kitomis druskų rūšimis, pilkojoje druskoje daugiau geležies ir mažiau natrio.

Druska ir saikas – geriausi draugai

Nors per didelis suvartojamos druskos kiekis organizmui kenkia, žmonės neturėtų bijoti jos vartoti – tik tai derėtų daryti saikingai. Atsisakius druskos, organizmui galite padaryti daugiau žalos nei vartodami jos per daug. Tiesiog venkite apdoroto maisto ir supraskite, kas yra saikas.