Prezidentas Gitanas Nausėda prieš 2 mėnesius atėmė Lietuvos pilietybę iš ledo šokėjos M. Drobiazko. Tačiau neilgai trukus buvo kreiptasi į teismą, kad šis sprendimas būtų panaikintas.

M. Drobiazko atstovausianti advokatė Sandra Ponelienė tikina, kad yra realūs šansai sugrąžinti pilietybę.

„Prezidento dekretas yra daugiau politinis, jis nėra teisinis sprendimas, kuris būtų priimtas, išnagrinėjus faktines aplinkybes, grįstas teisiniais argumentais. Tai daugiau buvo politinis sprendimas“, – LNK žinioms sakė advokatė.

M. Drobiazko pilietybė buvo atimta dėl to, kad ši bendradarbiauja su Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka ir dalyvauja jos organizuojamose šokių ant ledų pasirodymuose.

„Valstybės saugumo departamentas (VSD) yra pateikęs labai aiškią išvadą, kad jos veiksmuose nėra įžvelgtas joks pavojus Lietuvos saugumo interesams“, – tikino advokatė S. Ponelienė.

Neseniai į bylos nagrinėjimą kaip tretieji suinteresuotieji asmenys buvo įtraukti Migracijos departamentas ir Pilietybės reikalų komisija.

Pati byla dėl M. Drobiazko pilietybės grąžinimo turėtų būti pradėta nagrinėti kitų metų pradžioje.

„Šiai dienai vyksta bylos pasirengimo nagrinėti stadija, yra nustatyti terminai šioms institucijoms pateikti savo nuomonę į bylą. Ir po to bus skirtas teismo posėdis, kuriame ta byla jau ir bus nagrinėjama“, – LNK žinioms teigė advokatė.

Nors byla buvo nagrinėjama Lietuvoje, M. Drobiazko užsukti į šalį nesiruošia. O ir patekti ji čia galėtų tik kaip užsienio pilietė – prašydama laikino leidimo, arba vizos.

„Ją galima apklausti ir nuotoliniu būdu. Šiai dienai ji kol kas neplanuoja atvykti į Lietuvą“, – kalbėjo advokatė S. Ponelienė.

Neseniai pilietybės netekimo procedūra pradėta ir lietuvišką pasą turinčiai Rusijos balerinai Ilzei Liepai.

Pasak teisininkės, šių dviejų atvejų lyginti nederėtų.

„Baleto šokėja I. Liepa, kuri atvirai savo pasisakymais dėsto palaikymą tiek V. Putinui, tiek Rusijos vykdomai politikai. Ji pasisako prieš Baltijos šalių interesus. Tai M. Drobiazko atveju, jokių jos viešų pasisakymų nėra“, – tikino advokatė.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje. Lietuvišką pasą ji turėjo 30 metų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: