Nors pagal laikiną teismo sprendimą berniuko gyvenamoji vieta numatyta su tėčiu, kaip rašo portalas tv3.lt, vaiko mama pateikė tris kartus bandė nušalinti bylą nagrinėjantį teisėją, o dabar, ketvirtą kartą, pateikė prašymą nušalinti visą teismą.

„Visokiausiais būdais bando mane apkaltinti, net nebando kitaip mąstyti. Ji įsikalusi viena ir jeigu kažkas sako kitaip, tai reiškia, veikia prieš ją, ji negirdi“, – pirmadienį tv3.lt sakė vaiko tėtis.

Jo teigimu, šiuo metu mama gali susitikti su vaiku tiesiogiai vieną valandą per savaitę, tačiau to nebenori pats sūnus.

„Praeitą savaitę vaikas atsisakė važiuoti, nesusitiko su ja. (...) Į telefoninius skambučius vaikas irgi neatsako. Nors aš tikrai jam nedraudžiu, jis turi telefoną, jį nešiojasi, į mokyklą nešasi“, – portalui pasakojo tėtis.

Kilo skandalas


Kaip jau buvo skelbta, daug aistrų visuomenėje sukėlė pirmadienį išplitęs vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai ir policija jėga atskiria vaiką nuo mamos. Šio vaiko tėtis praėjusią savaitę interviu Delfi TV laidai „Iš esmės“ teigė, kad dabar jiedu su sūnumi gyvena įtampoje. Išplitus vaizdo įrašui berniukas sulaukia draugų klausimų, o jis pats – ne pačių maloniausių žinučių.

„Šiai dienai įtampoje gyvename. Vaikas irgi baisiausiai pergyvena dėl šios situacijos, nes jis jau viską žino, jo klausinėja draugai. Jis net nežino, ką atsakyti, todėl situacija yra tikrai sunki“, – paklaustas, kaip jiedu su sūnumi laikosi, laidoje pasakojo jis.

Vyriškis neslėpė, kad ir pats sulaukia visokių žinučių, kai kurios jų – su keiksmažodžiais.

„Tarp kitko, yra platinamos ir mano dabartinės šeimos nuotraukos – to vadinamojo Celofano paskyroje. Tai nėra malonu, nes yra žmonių, kurie apskritai su šiuo dalyku nesusiję“, – kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, jis jau kreipėsi į policiją dėl vaizdo įrašo paviešinimo.

„Tik labai gaila, kad jis iki šiol plinta. Pats kreipiausi į feisbuko administraciją, bet ji atsisakė pašalinti. Nežinau, kodėl jis vis dar plinta erdvėje ir toliau (…) Kažkodėl mano gyvenimą turi aptarinėti kone visas pasaulis“, – teigė jis.

Anot vyriškio, jis šio rugsėjį padaryto vaizdo įrašo iki šiol nebuvo matęs. Laidos pašnekovo nuomone, vaizdo įrašas būtent dabar galėjo būti paviešintas bandant padaryti įtaką teismui. Pokalbį su vaiko tėčiu galite skaityti čia.

Vaizdo įrašas sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą, į dramatišką diskusiją įsitraukė ir politikai, tarp kurių – ir prezidentas Gitanas Nausėda, kaltindami institucijas nejautrumu.

Teismo sprendimu laikinoji vaiko gvvenimo vieta nustatyta su tėčiu.

Berniuko motina televizijai „Alytus Plius“ teigė, kad šis paėmimas jos vaiką sužalojo.

„Informacija apie sūnų man yra teikiama, bet ji būna pagražinta. Kokia yra realybė, turėtų atskleisti kvalifikuoti medikai. Bet pas tuos medikus, kaip buvo suplanuota, stacionariam vaiko tyrimui jis iki šiol nepristatytas“, – „Alytus Plius“ tvirtino ji ir pridūrė dėl to negalinti sėdėti rami.

Moteris tvirtino, kad jai labai liūdna, kai į žmogų žiūrima kaip į daiktą.

„Mano sūnus nėra daiktas. Negalima jo ateiti, paimti, perkelti, reikia jį girdėti ir išgirsti ko jis prašo. Jei dirbi vaiko teisių institucijoje su vaikais kažkiek reikėtų girdėti ko prašo“, – kalbėjo ji.

Paklausta apie teiginius, kad ji negrąžino vaiko, motina aiškino rašiusi raštus vaiko teisių specialistams ir pateikusi jiems įvairius duomenis, tarp jų – psichologo išvadą apie tai, ką vaikas patiria aplinkoje, kurioje gyvena.

„Negali būti taip viskas paprasta šiame gyvenime ir negalime eiti paprasčiausiu keliu. Mes prašėme pagalbos su vaiku, niekas į mūsų pagalbos prašymus neatsižvelgė, todėl vaikas ir nenorėjo grįžti. Aš, motina, būčiau pati laimingiausia, jeigu jis noriai būtų grįžęs į tą aplinką“, – kalbėjo ji.

Antradienį tarnybų darbą sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas ragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė esanti nusivylusi G. Nausėdos viešai išsakyta kritika vaiko teisių apsaugos tarnyboms. Pasak jos, prezidento komentarai apie vaiką nuo mamos atskyrusių tarnybų darbą yra „oportunizmas“.

Ministrė pabrėžė, kad visi tarnybų tyrimai jau pradėti.

„Visi, kurie matėme šį įrašą, ir aš pati kaip mama... Tikrai yra skausmas matant tą emociją, kurią išgyveno vaikas. To negalime nei vienas paneigti. Raginimai, kurie šiandien pasigirdo ir iš gerbiamo ekscelencijos, kad reikia tyrimus daryti – jie visi yra pavėluoti, nes tarnybos nedelsiant, vos tik buvo išplatintas šis įrašas, pradėjo tyrimus. Tiek Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, tiek Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė, tiek kontrolierė. Šiuos tyrimus mes tikrai atidžiai vertinsime“, – komentavo M. Navickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)