Iš motinos paimtas berniukas šiuo metu yra su tėčiu, tačiau motina laidoje pabrėžė siekianti, kad vaikas gyventų su ja.

„Informacija apie sūnų man yra teikiama, bet ji būna pagražinta. Kokia yra realybė, turėtų atskleisti kvalifikuoti medikai. Bet pas tuos medikus, kaip buvo suplanuota, stacionariam vaiko tyrimui jis iki šiol nepristatytas“, – „Alytus Plius“ tvirtino ji ir pridūrė dėl to negalinti sėdėti rami.

Berniuko tėtis antradienį Delfi pasakojo, kad jo ir vaiko motinos skyrybų procesas baigėsi dar 2018 metais, tačiau pora per teismus vis dar aiškinasi, su kuo gyvens sūnus. Plačiau pokalbį su berniuko tėčiu skaitykite čia.

Galutinio teismo sprendimo dar nėra, tačiau laikinai vaiko gyvenamoji vieta buvo nustatyta su tėvu.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė anksčiau nurodė, kad mama nevykdė teismo sprendimo, slapstėsi su vaiku dėl to jis iš jos buvo paimtas.

Vaikas nėra daiktas

Moteris tvirtino, kad jai labai liūdna, kai į žmogų žiūrima kaip į daiktą.

„Mano sūnus nėra daiktas. Negalima jo ateiti, paimti, perkelti, reikia jį girdėti ir išgirsti ko jis prašo. Jei dirbi vaiko teisių institucijoje su vaikais kažkiek reikėtų girdėti ko prašo“, – kalbėjo ji.

Paklausta apie teiginius, kad ji negrąžino vaiko, motina aiškino rašiusi raštus vaiko teisių specialistams ir pateikusi jiems įvairius duomenis, tarp jų – psichologo išvadą apie tai, ką vaikas patiria aplinkoje, kurioje gyvena.

„Negali būti taip viskas paprasta šiame gyvenime ir negalime eiti paprasčiausiu keliu. Mes prašėme pagalbos su vaiku, niekas į mūsų pagalbos prašymus neatsižvelgė, todėl vaikas ir nenorėjo grįžti. Aš, motina, būčiau pati laimingiausia, jeigu jis noriai būtų grįžęs į tą aplinką“, – kalbėjo ji.

Sužalojo vaiką


Vaiko motina sakė, jos sūnų šis paėmimas tikrai sužalojo, ji neabejoja, kad tai vaikui gali atsiliepti ateityje.

„Gal nereikėtų kartais kaltinti tėvų už viską, bet reikėtų atsižvelgti ir į darbuotojų kompetenciją, ką jie sau leidžia bendraujant sakyti, kaip elgtis. Tikrai esu priešiškai nusiteikusi, kaip buvo pasielgta su mano sūnumi“, – sakė ji.

Moteris teigė, kad ši situacija atsiliepė jos mamos sveikatai – pas ją net vyko medikai. Su buvusiu vyru moteris sakė konfliktuoti nenorinti ir tikino, kad tikisi teisingo teismo sprendimo.

„Man svarbiausia – vaiko gerovė, aš nenoriu jokio konflikto“, – „Alytus Plius“ kalbėjo ji.

Į klausimą, kodėl vis dėlto vaikas yra su tėvu, o ne motina, ji atsakė, kad taip yra dėl to, kad „jis prievarta paimtas“.

„Aš šioje sistemoje negaliu apginti savo sūnaus. Aš visur kreipiausi, instancijų daug, jos neveikia“, – aiškino ji.

Nesitikėjo, kad vaizdo įrašas išplis


Motina teigė vaizdo įrašu, kuris darytas rugsėjo 21 dieną, norėjusi pasidalinti su tik savo artimiausiais žmonėmis bei draugais ir nesitikėjusi, kad jis taip plačiai pasklis. Moteris patikino tokio tikslo neturėjusi.

Ji nesutinka su Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos nuomone, kad jos aplinka nesaugi vaikui.

„Šiuo atveju nepavadinčiau, kad mano aplinka buvo kažkokia nesaugi aplinka, aš tikrai tam nepritariu. Aš tikrai nepritariu tokiam savo sūnaus atėmimui,“, – sakė ji.

Kalbėdama laidoje ji neslėpė, kad tikisi pagalbos.

„Žinau, kad man padėti paprasti žmonės negalės, bet gal žmonės, kurie sėdi aukštuose postuose, mane išgirs, gal bus priimti kažkokie sprendimai“, – kalbėjo ji.

Apsižodžiavo Nausėda ir Navickienė


Antradienį tarnybų darbą sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas ragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą. „Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

„Būtinas skubus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus verdiktas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė kartu su jos ministerijai pavaldžia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo nedelsiant įvertinti šią konkrečią situaciją ir dalyvavusių tarnybų darbuotojų veiksmus, (...) ir imtis greitų bei efektyvių priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – teigė šalies vadovas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė esanti nusivylusi

G. Nausėdos viešai išsakyta kritika vaiko teisių apsaugos tarnyboms. Pasak jos, prezidento komentarai apie vaiką nuo mamos atskyrusių tarnybų darbą yra „oportunizmas“.

Ministrė pabrėžė, kad visi tarnybų tyrimai jau pradėti. „Visi, kurie matėme šį įrašą, ir aš pati kaip mama... Tikrai yra skausmas matant tą emociją, kurią išgyveno vaikas. To negalime nei vienas paneigti. Raginimai, kurie šiandien pasigirdo ir iš gerbiamo ekscelencijos, kad reikia tyrimus daryti – jie visi yra pavėluoti, nes tarnybos nedelsiant, vos tik buvo išplatintas šis įrašas, pradėjo tyrimus. Tiek Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, tiek Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė, tiek kontrolierė. Šiuos tyrimus mes tikrai atidžiai vertinsime“, – komentavo M. Navickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)