„Pati byla yra apie tai, kaip yra aiškinama Genocido konvencija. Byloje Ukraina teigia, kad Rusija negali pagrįsti savo karinių veiksmų melagingais ir akivaizdžiai neteisingais duomenimis, kad Ukraina vykdė genocidą Luhansko ir Donecko apygardose. Šiuo atveju Lietuva, stodama į šią bylą, palaiko Ukrainos teiginius. Labai svarbu Ukrainai ši byla todėl, kad Lietuva tiesiogiai prisideda prie tarptautinės teisės aiškinimo, kokiu būdu yra aiškinama Genocido konvencija ir kad ji būtų teisingai taikoma“, – penktadienį sakė ministrė.

E. Dobrowolska atkreipė dėmesį, kad Tarptautinis Teisingumo Teismas, priešingai nei Tarptautinis Baudžiamasis Teismas, kalba apie Rusijos, o ne atskirų asmenų atsakomybę.

„Pagrindinis skirtumas, kuo skiriasi Tarptautinis Teisingumo Teismas ir Tarptautinis Baudžiamasis Teismas, kuris jau pradėjęs savo ikiteisminį tyrimą, tuo, kad mes kalbame apie Rusijos atsakomybę, nekalbame apie atskirus žmones, nebekalbame apie Putiną, kalbame apie Rusiją kaip valstybę, kuri galimai pažeidė – ir turbūt šiuo atveju akivaizdžiai – tarptautinės teisės normas“, – kalbėjo ministrė bei pridūrė, kad jei pažeidimai bus nustatyti, Ukraina galės kalbėti apie žalos atlyginimą.

Ministrė akcentavo, kad Lietuva pirma stojo į šią bylą kaip trečioji valstybė, o šiuo metu yra daugiau kaip 43 valstybės, nusprendusios palaikyti Ukrainą šioje byloje.

Taip pat, anot E. Dobrowolskos, Rusijos nedalyvavimas byloje neužkirstų kelio Tarptautinio Teisingumo Teismui priimti sprendimus.

„Šioje byloje valstybės gali ir nedalyvauti, jos dalyvavimas nėra būtinas, nebūtinas fizinis atvykimas į teismo posėdį. Teismas gali išnagrinėti bylą nepaisant to, kad Rusija gali atsisakyti dalyvauti arba netgi pateikti savo paaiškinimus“, – detalizavo ministrė.

Be to, ministrė akcentavo, kad žalos atlyginimas dar tebesitęsiant karui Ukrainoje yra svarbus ne tik Ukrainos atstatymui, tačiau ir tam, kad Kyjivas galėtų toliau kovoti.

„Ukrainai reikalingi tie pinigai ne tik Ukrainos atstatymui, bet, kaip mes puikiai suprantame, taip pat ir tam, kad galėtų toliau kovoti. Todėl yra labai svarbu ir savalaikis veikimas, labai svarbu, kad mes kalbame apie teisminius procesus nesulaukę, kai Ukraina jau nugalėjo, bet mes kalbame lygiagrečiai, kai tebevyksta karas Ukrainoje tam, kad teisingumas nebūtų pavėluotas, o šiandien jis tikrai realus ir įmanomas“, – komentavo ministrė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją