„Iš esmės manome, kad tai yra ir politinio apsisprendimo klausimas. Poreikis suvienodinti (ribojimus – ELTA), matyt, politinių diskusijų objektas. Mes matytume tokį poreikį“, – trečiadienį Seime po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams sakė V. Dmitrijevas.

„Pagal Vidaus reikalų ministerijos kompetenciją, mes reaguojame į tas rizikas ir atitinkamai, bendradarbiaujant su mūsų statutinėmis tarnybomis, vykdome tam tikras priemones. Šiai dienai yra sustiprintas režimas prie valstybės sienos – ypač valstybės sienos su Baltarusija – ir Baltarusijos piliečiams taikomas ne mažesnis dėmesys nei Rusijos piliečiams“, – akcentavo jis.

Klausiamas, ar Vidaus reikalų ministerija (VRM) imsis iniciatyvos teikti ribojamųjų priemonių įstatymo pataisas, V. Dmitrijevas nurodė, kad taip priklausys nuo Vyriausybės pavedimo.

„Jeigu Vyriausybė paves mums šį projektą teikti, tai mes tikrai tą darytume“, – aiškino jis, pridurdamas, kad praėjusį kartą Seimui įstatymą pateikė ne VRM, o Užsienio reikalų ministerija.

„Baigsime diskusijas grįžę į ministeriją, apsitarsime ir priimsime sprendimą“, – sakė viceministras.

L. Kasčiūnas: sprendimas Seime bręsta

NSGK pirmininkas, paskatinęs komiteto diskusiją dėl Baltarusijos piliečiams taikomų nacionalinių sankcijų griežtinimo, teigė, jog samdinių grupuotės „Wagner“ buvimas kaimyninėje valstybėje paskatino kai kurių politikų pozicijos kaitą.

Laurynas Kasčiūnas

„Wagner“ buvimas, kurią mes pripažinome kaip teroristinę organizaciją, Baltarusijoje šiek tiek bent jau keičia situaciją ir ankstesnius matymus“, – po posėdžio žiniasklaidos atstovams sakė L. Kasčiūnas.

„Pajutau, kas yra šioks toks pokytis – ir gal net kai kuriais atžvilgiais nemažas“, – patikino jis, pažymėdamas, kad keičiasi ir konservatorių frakcijos nuomonė šiuo klausimu.

Todėl, akcentavo NSGK pirmininkas, privalu tęsti diskusiją, analizuoti turimą informaciją.

„Manau, kad šis mėnuo – sprendimo brendimui. O po to bet kokiu atveju apsispręsime – kad iniciatyva bus tai tikrai“, – patikino politikas.

„Man atrodo, kad sprendimas bręsta Seime“, – užtikrino jis.

S. Skvernelis: atsivėrė diskusijų langas

NSGK narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis nurodė, kad kol kas frakcijoje klausimas dėl ribojamųjų priemonių griežtinimo Baltarusijos piliečiams nebuvo aptartas. Tačiau jis patikino, kad erdvės diskutuoti šiuo klausimu yra.

„Manau, kad atsivėrė diskusijų langas. Išties, teroristinė grupuotė atsirado Baltarusijoje. Tai keičia situaciją, negu iki to momento, kada buvo prezidento siūlymai ir veto atmestas. Dabar diskusija yra galima“, – žurnalistams nurodė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis

Visgi, jis pažymėjo, kad svarstant ribojimų suvienodinimą svarbu vystyti kompleksinę diskusiją.

„Bet norėtųsi kompleksinės diskusijos: kokią mes matome apskritai Baltarusijos ateitį, kaip matome Baltarusijos visuomenę, piliečius, kokia yra skirtis tarp režimo ir jų, ar to nėra. Norėtųsi platesnio matymo, nes šiandien pasakyti, kad mes automatiškai tik prilyginam tuos pačius reikalavimus kaip ir Rusijos (piliečiams – ELTA) – manau, kad to nepakanka“, – sakė Seimo narys.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda, reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę, priminė dar neseniai valdančiųjų pastangomis atmestą jo veto, kuriuo buvo siekiama suvienodinti teisines sąlygas tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos pilietybę turintiems asmenims. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją