Reikia keisti ne tik Rusiją, bet ir vakarus

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Audronius Ažubalis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog galimi keli deputinizacijos variantai.

„Pavyzdžiui, ką sako Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba – deputinizacija, jis sako, yra Rusijos įtakos atsisakymas visose sferose: politikoje, tarptautiniuose santykiuose, ekonomikoje, energetikoje, versle, mene, moksle. Tai čia yra kovojančios šalies matymas, kas būtų ta deputinizacija“

Pats A. Ažubalis laidoje teigė, jog putinizamą sudaro kelios kryptys.

„Tai politinės galios hipercentralizacija, V. Putino asmenybės kultas, imperializmas arba neo–imperinė Rusijos politika kaimynų atžvilgiu, bandymas paversti Rusiją pasauline galia, paranojiškas stilius ir antidekomratinė–šovinistinė ideologija. Ir paskutinis – smurto kaip vidaus ir išorės politikos įrankio reabilitacija ir normalizavimas“, – požymius Žinių radijo laidoje vardijo politikas.

A. Ažubalis teigė, jog išvardijęs sau šiuos požymius, suprato, jog tie patys galiojo ir stalinizmui.

„Išskyrus vieną asmeninį dalyką – Stalinas buvo kuklus galvažudys. (...) Jis gyveno asmeniškai pakankamai spartietišką gyvenimą. Šiuo atveju gal toks ir skirtumas yra“, – kalbėjo Seimo narys.

Ambasadorius, diplomatas Petras Vaitiekūnas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog jo galvoje deputinizacija reiškia šalį, kuri yra nepajėgi agresijai.

„Paprastai ir aiškiai. Deputinizuota Rusija – agresijai nepajėgi šalis. (…) Tai pirmas žingsnis čia. Tas turi būti įrodyta ir Rusija pamoką turi gauti Ukrainoje. Ukraina neturi pasiduoti, neturi pradėti derybų taikos už teritorijos. Ta pamoka turi būti Ukrainoje. O toliau, po deputinizacijos, gali būti dar kažkas baisiau ir blogiau – Rusijos fažizacija.

Ji dar tik prasidėjusi, yra priespauda, persekiojimai, bet dar nėra teroro. Rusijos grimzdimas į siaubą gali tęstis dar 2–3 metus iki branduolinės katastrofos. Tai mūsų uždavinys – sustabdyti Rusijos fažizaciją“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ dalijosi P. Vaitiekūnas.

Petras Vaitiekūnas

Laidos pašnekovas vėliau dar pridūrė, jog fažizacijos negalima sustabdyti – tik sunaikinti.

„Dabar yra mūsų šansas prispausti Rusiją, kad jie suvoktų, kad agresija neatsiperka, vakarai atsakys į agresiją. Iki šiol jie buvo neužtikrinti. Kremliaus valdančioji viršūnė buvo įsitikinusi, kad vakarai pabėgs, pagrasinus atomine bomba. Mes 20 metų bėgome nuo to“, – teigė P. Vaitiekūnas.

A. Ažubalis teigė, jog reikia problemą spręsti iš kitos pusės – pakeisti vakarus.

„Pirmiausia Vokietiją ir Prancūziją, nepakeitę jų politinio elito mentaliteto mes po kiek laiko vėl matysime tą patį. Grubiai pasakysiu – tegul mūsų uždavinys atkirsti Vokietiją ir Prancūziją ir dar kelias vertybines valstybes nuo Rusijos ir jų prakeiktų pigių energetinių resursų. Kai kurie procesai, kuriuos matome, šiek tiek vyksta ir pačiame elite, bet dar ne tiek, kad vieną kartą pasakytų – pamirškime Rusiją“, – sakė parlamentaras A. Ažubalis.

Žinių radijo pašnekovas teigė, jog Rusijos mėgstama frazė, jog Europoje joks klausimas nesprendžiamas be Rusijos – turėtų būti tiesiog ištrinta.

„Pirmiausia mums reikia susitvarkyti su vakarais – tiek Rusiją izoliuoti nuo nuolatinių jos draugų ir atvirkščiai – juos izoliuoti. Ir priversti Vokietiją ir Prancūziją suprasti, kad ateitis yra Europa, transatlantika, kitos pasaulinės demokratijos. Nes jei tik nesibaigs, viskas grįš į senas vėžes, net jei Ukraina atgaus visas žemes, bet liks toks pats režimas vėl po kiek laiko pradės šliaužti korupcija ir eksportas iš Rusijos“, – tikino Seimo narys A. Ažubalis.

Vaitiekūnas: vakaruose prasideda strateginio ryžto epocha

Ambasadorius, diplomatas P. Vaitiekūnas laidoje „Atviras pokalbis“ pabrėžė, jog deputinizacija – ilgas procesas.

„Visi žino, kuo ji turi prasidėti, bet niekas nežino, kuo ji baigsis. Galbūt Rusijos subyrėjimu, galbūt Rusijos pasukimu į demokratiją. Prašau nesijuokti, bet demokratinė Rusija yra Rytų Europos amžinasis tikslas. Nes mes niekados nesijausime saugūs, kol Rusija nebus demokratinė“, – kalbėjo P. Vaitiekūnas.

Jis teigė, jog nuo birželio 29–osios dienos, Madride vykusio NATO viršūnių susitikimo metu, „vakaruose prasideda strateginio ryžto epocha“.

„Tai reiškia, kad Rusijos stabdymas bus vykdomas jėga. Nes kaip transformavosi NATO, kai jis atsirado 1949 metais – tai buvo gynybinis aljansas, ir filosofija buvo dėliojama tokia – kad Vokietijos nacija daugiau niekada nekeltų galvos, kad rusai neateitų, o JAV iš Europos daugiau niekada neišeitų. Toks tikslas NATO buvo, po to vis daugiau pradėjo į aljansą ateiti politikos“, – sakė ambasadorius, diplomatas P. Vaitiekūnas.

Vladimiras Putinas

P. Vaitiekūnas kalbėjo, jog 2008 metais tuometės Vokietijos kanclerės Angelos Merkel įgarsintas sprendimas neleisti Ukrainai neduoti narystės plano.

„Didžiausia klaida, atvedusi prie karo Europoje. O dabar – 2022 metais, birželio 29 dieną NATO vėl pasuko į gynybinę savo pusę. Ir Rusija bus pristabdyta jėga“, – Žinių radijo laidoje teigė P. Vaitiekūnas.

Seimo narys A. Ažubalis teigė, jog Ukrainai vakarų teigiama ginkluotė yra skirta ne nugalėti, o tik priešintis okupantams.

„Ir kiekviena diena kainuoja. Mano nuomone, su tuo vakarų ryžtu taip, mes save apginsime, Lietuvai šiuo atveju viskas tvarkoje – nebandys joks beprotis iš Kremliaus eiti prieš mus, provokuoti. Dėl to ramiai žiūriu į grasinimus dėl Karaliaučiaus – čia tik juokų dainelės. Bet Ukraina yra aukojama šiuo metu kaip ėriukas“, – kalbėjo parlamentaras A. Ažubalis.

Kaip išrauti įdiegtas pakišas?

Seimo narys A. Ažubalis laidoje tikino, jog Rusija pati savarankiškai nesugebės sukurti demokratinių procesų. Jis kalbėjo, jog tai, kuo buvo maitinama Rusijos tauta, turi būti išrauta, kitaip pokyčių nebus.

„Rusijos likimą turėtų spręsti šalys nugalėtojos: vakarai ir pagrindinė operacija, kurią reikėtų padaryti, bet nežinau per kiek metų ir kaip, gal panašiai kaip su Japonija ar Vokietija buvo padaryta, ne tai, kad pakeisti mąstymą.

Bet išrauti tas įdiegtas Rusijos tautai pakišas – apie Rusijos išskirtinumą, didybę, baigti su istorijos perrašinėjimu. Rusijos žmonės buvo maitinami tik šituo – ne duona, ne geru gyvenimu, ne patogumais. Šitą kaip išoperuoti, aš nežinau. Čia greičiausiai jau reikėtų kolektyvinio proto“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė A. Ažubalis.

Audronius Ažubalis

Jis teigė, jog valstybė, kuri negali kritiškai pažvelgti į savo istoriją yra „budinti grėsmė kaimynams“.

„Nes ji teisi, visi kiti – ne“, – teigė Seimo narys.

P. Vaitiekūnas laidoje svarstė, jog norint pakeisti šį mąstymą reikėtų Rusijai neduoti pergalių.

„Rusiją sustabdyti galime tik mes. Privalome mes. Ukrainiečiai ir NATO, vakarai, Europa. O įveikti Rusiją gali tik rusai. Todėl, kad šita KGB mafija, kuri yra užgrobusi valdžią, turi branduolinį ginklą. Ir jokia išorinė jėga nugalėti Rusijos Rusijoje negali, neįmanoma, neprivedant iki branduolinio karo“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ dalijosi diplomatas P. Vaitiekūnas.