Valstybės vadovė reikalauja atlikti išsamų tyrimą dėl šio skandalingo atvejo ir spręsti dėl vadovų ir aplaidžiai dirbusių asmenų atsakomybės, informuoja Prezidentės spaudos tarnyba.

„Nesuvokiama, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžiuose globos namuose vaikas galėjo būti nualintas iki išsekimo ir kodėl niekas to iki šiol nepastebėjo", - pranešime cituojama D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovės teigimu, atsakomybę už pavaldžių įstaigų darbo kokybę ir mažamečių priežiūrą privalo prisiimti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri yra šių globos namų steigėja.

Tokie atvejai, pasak prezidentės, neturi pasikartoti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė pradėjusi tyrimą dėl globos namuose nualintos mergaitės. Pasak ministerijos pranešimo, tyrimas dėl mergaitės, pas medikus patekusios iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų, pradėtas pirmadienį.

SADM teigimu, pavesta nedelsiant atlikti minėtų globos namų veiklos auditą.

A.Pabedinskienė: neturime tokių išvadų, kad mergaitė buvo nemaitinama

Algimanta Pabedinskienė
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigia, jog dėl nualintos septynmetės mergaitės atsakomybės klausimai klausimai bus keliami ir globos namams, ir medikams.

„Ir vienos, ir kitos institucijos - bendru sutarimu“, - antradienį žurnalistams sakė ministrė, paklausta, kam kels atsakomybės klausimą.

Susidariusią situaciją ji pavadino netoleruotina, tačiau pažymėjo kol kas negalinti pasakyti, kas dėl jos kaltas.

„Mes neturime tokių išvadų, kad mergaitė buvo nemaitinama. Tikrai negalėčiau to pasakyti. Visi vaikų globos namuose esantys auklėtiniai yra iš tiesų prižiūrimi, jeigu vertinant praeitus laikotarpius, nebuvo nė vieno incidento. Tai yra pirmasis incidentas“, - kalbėjo A.Pabedinskienė.

A.Pabedinskienė Lietuvos radijui sakė, kad įvykiui tirti sudarytos komisijos preliminarios išvados turėtų būti pateiktos kovo 1 dieną.

„Kaip ir minėjau komisija dirba ir tiesiog renka visus duomenis, ir papildomai mes, reaguodami, kad ta problema yra didžiulė, išsiaiškinti ir pamatyti tikrai tas priežastis, tiesiog dar kitus veiksmus atliekame. Ir todėl konkretizuoti, kas yra šiai minutei tikrai nenorėčiau“, - teigė ministrė.

SADM teigimu, pavesta nedelsiant atlikti minėtų globos namų veiklos auditą. Ministerija taip pat ketina kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad būtų atliktas Šiaulių ligoninės veiklos medicininis auditas.

„Reikėtų įvertinti Šiaulių medikų ligoninės veiklą, jų pastebėjimus ir taip pat vaikų namuose dirbančių medikų įžvalgas ir veiksmus, kodėl jie buvo būtent taip ir ne kitaip atlikti. Aš tikrai labai atsakingai sakau, kad nenorėčiau plėstis ir nė vienos pusės užgauti. Kada mes turėsim jau konkrečia informaciją, tada visuomenei pateiksim“, - sakė A.Pabedinskienė.

Antradienį TV3 Žinios pranešė, kad į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų buvo atvežta septynių metų mergaitė nesvėrė nė šešių kilogramų.

Ventos socialinių globos namų direktorės Gražinos Banienės teigimu, globos namuose daryta viskas, jog padėtų psichikos sutrikimų turinčiam vaikui. Anot jos, dėl prastos mergaitės sveikatos buvo kreiptasi į Šiaulių ligoninę, tačiau jai vietos ten neatsirado. Kitą dieną vėl pablogėjus sveikatai, mažylė nuvežta į Moters ir vaiko šeimos kliniką, kurs gydyta šešias dienas.

Mergaitės būklei vėl pradėjus blogėti, kreiptasi į Kauno klinikas. Anot Ventos socialinės globos namų atstovų, ten mažylė priimta tik po savaitgalio. Tuo metu Kauno medikai teigia mergaitę priėmę iškart.