„Svarbiausia susitikimo tema, aišku, buvo pasiruošimas Rytų partnerystės susitikimui Vilniuje. Pakviečiau gerbiamą prezidentą atvykti į Vilnių, labai tikiuosi, kad jis bus, man pažadėjo, kad bus Vilniuje. Taigi, lauksime jo po dviejų savaičių“, - Varšuvoje žurnalistams sakė Lietuvos vadovė.

Ji pasidžiaugė, kad Lietuvos ir Lenkijos požiūris dėl Rytų partnerystės sutampa, ypač dėl paramos Ukrainai.

Prezidentė sakė su B. Komorowskiu taip pat aptarusi energetikos projektų įgyvendinimą.

„Labai džiaugiuosi, kad turime daug bendrų projektų, net tris, su Lenkija. Jie svarbūs visai Europai“, - sakė D.Grybauskaitė.

Anot Prezidentūros pranešimo, Lietuva ir Lenkija turi įgyvendinti elektros ir dujų jungčių projektus, kurie svarbūs visos ES ir regiono energetiniam saugumui. Į ES Bendrojo intereso projektų sąrašą yra įtraukti trys bendri Lietuvos ir Lenkijos projektai: Lietuvos ir Lenkijos dujotiekių sujungimas, elektros jungtis „LitPolink1“ ir Baltijos šalių sinchronizacija su Kontinentinės Europos elektros tinklais (LitPolLink2). Joms įgyvendinti bus skirtas finansavimas iš 2014-2020 m. ES biudžeto.

„Lietuvą ir Lenkiją sieja ne tik seni istoriniai ryšiai, bet ir bendradarbiavimas ekonomikos, energetikos, gynybos srityse. Keičiantis geopolitinei situacijai vieninga Lietuvos ir Lenkijos pozicija yra svarbi siekiant užtikrinti ir regiono saugumą, ir sėkmingą Europos Sąjungos kaimynystės politiką“, - sakė D.Grybauskaitė.

Lenkijos Nepriklausomybės dienos proga Lietuvos prezidentė Varšuvoje lankėsi dvejų metų pertraukos. Pernai D.Grybauskaitė nedalyvavo šventėje, tuomet teigta, kad D.Grybauskaitė Vilniuje liko dėl neatidėliotinų su vidaus politika susijusių klausimų, tačiau stebėtojai tai įvertino kaip pablogėjusių dvišalių santykių ženklą.

1918 metų lapkričio 11 dieną, iškart po to, kai Vokietija pasirašė kapituliacijos sutartį, Lenkija paskelbė nepriklausomybę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)