"Viešumoje kartais vis dar bandoma skiepyti nuomonę, kad moteriai prasmingiau auginti vaikus, o ne daryti karjerą. Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje būtina sudaryti sąlygas derinti motinystę ir profesinius įsipareigojimus, o ne priešinti šiuos dalykus. Moterys, kai nori, gali tai suderinti. Didžiuojuosi prezidentūroje dirbančiomis moterimis - jos sugeba būti ir savo srities profesionalės, ir geros mamos", - interviu sakė prezidentė.

Prezidentė atkreipė dėmesį į nevienodą vyrų ir moterų gaunamą atlyginimą, nors pagal dirbančių moterų skaičių Lietuva yra tarp lyderių pasaulyje.

"Nevienodas skirtingų lyčių atlyginimas už tą patį darbą yra vienas gajausių stereotipų. Jis ne tik nuvertina moterų darbą, bet ir trukdo ekonomikai augti. Turėdamos tokias pačias kaip vyrai galimybes siekti karjeros, dirbti ir užsidirbti, moterys kurtų didesnę pridėtinę vertę. Taigi lygios galimybės yra ne tik žmogaus teisių, bet ir ekonominio efektyvumo klausimas", - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak D. Grybauskaitės, moterų dalyvavimas pasaulinėje politikoje įrodo, kad moterys gali būti puikios lyderės.

"Moterys lyderės rodo, kad sugeba sutelkti ir atsakingai rūpintis ištekliais, klausytis sąžinės balso. Pavyzdžiui, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel rankose - Vokietijos, euro zonos ir Europos ateitis. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton vertinama už sugebėjimą stiprinti partnerystę, spręsti tarptautinius ir regioninius konfliktus", - apie žymiausias moteris pasaulio politikoje kalbėjo D. Grybauskaitė.

Lietuva, pasak prezidentės, čia pasauliui tampa sektinu pavyzdžiu kitoms valstybėms.

"Lietuvoje moterys taip pat aktyviai dalyvauja valstybės valdyme ir padeda įveikti sunkmetį. Esame pavyzdys kitoms šalims. Europoje šiuo metu tik keturiose šalyse moterys yra valstybės arba vyriausybės vadovės - Vokietijoje, Danijoje, Islandijoje ir Lietuvoje. Pasaulio mastu situacija yra panaši, todėl būtina toliau skatinti moteris aktyviai dalyvauti politikoje, versle ir visuomeniniame gyvenime", - sakė valstybės vadovė.

Prezidentė pažymėjo, kad svarbus žingsnis ginant moterų teises Lietuvoje buvo 2011 m. priimtas Smurto artimoje erdvėje įstatymas.

"Šis aukščiausias valstybinės valdžios aktas pats savaime problemos nesprendžia, tačiau parodo valstybės požiūrį ir formuoja griežtą vertinimą. Galiausiai tai yra psichologinis žingsnis - pripažinti, kad kai kurios problemos yra neviešinamos, nutylimos ar net slepiamos. Bet aukos turi būti apsaugotos", - pabrėžė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitės teigimu, Lietuvoje moterų padėtis nėra bloga, ir svarbu, kad lyties klausimas nebūtų per daug sureikšminamas.

"Moterų lyderystė Lietuvoje - realybė, o ne mados reikalas. Mūsų moterys vienos pirmųjų Europoje išsikovojo balsavimo teisę, aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime, eina aukštas vadovaujamas pareigas. Jos praskina kelią ne tik sau, bet ir kitoms. (...) Svarbiausia, kad lyderiai tiek politikoje, tiek versle, tiek visuomeninėje veikloje būtų vertinami pagal nuopelnus, o ne pagal lytį" , - pažymėjo prezidentė.