Vos po rinkimų 2020 metais Laisvės partija žadėjo per 100 dienų dekriminalizuoti psichoaktyvių medžiagų turėjimą be tikslo platinti, tačiau šis pažadas virto šnipštu – Seime pataisos neturi pakankamo palaikymo.

Laisvės partija, konservatoriai ir Liberalų sąjūdis į savo koalicijos programą įsirašė tikslą dėti pastangas ir panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo platinti, bet tuo pačiu partneriai sutarė šiuo klausimu nesutarti.

Tai ir atsispindi Seime: mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo per priėmimą nepalaikė dalis Seimo konservatorių ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narių.

Po kurio laiko Seime gimė kompromisinis pataisų variantas: pasiūlyta dekriminalizuoti disponavimą tik nedideliu kiekiu kanapių ir jų dalimis. Tačiau ir šios pataisos sunkiai skinasi kelią.

Norint dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu kanapių, reikia priimti Administracinių nusižengimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pakeitimus. Pastarieji gali eiti į svarstymo stadiją Seimo plenarinių posėdžių salėje, tačiau Administracinių nusižengimų kodekso pataisos – ne, jas iš naujo turi apsvarstyti Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Klausimo žada imtis rudens sesijoje


Nuo balandžio jis to daryti taip ir nesiėmė.

Kanapių suktinė

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės pavaduotoja Agnė Širinskienė tikino, jog gegužės 29 dieną buvo suplanuoti kanapių dekriminalizavimo projektų klausymai, tačiau jie taip ir neįvyko.

„Likus porai dienų jie buvo atšaukti“, – sakė ji.

Kieno iniciatyva jie buvo atšaukti, A. Širinskienė teigė nežinanti.

Delfi kalbinta Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Irena Haase tikino, jog kanapių dekriminalizavimo klausimas į komiteto darbotvarkę grįš rudens sesijoje – esą bus ir klausymai, ir projekto svarstymas.

„Grįš, dar tik sesija prasidės rugsėjo 10 dieną. Be abejo svarstysim. Ten dar yra pasiūlymų <...>. Yra nemažai pasiūlymų dėl papildomų prevencinių priemonių tiems, kurie padaro administracinį nusižengimą. Dar vienus klausymus organizuosim ir eisim jau į užbaigimą“, – komentavo parlamentarė.

Danielė: nematau galimybės pataisas priimti

Laisvės partijos narė M. Danielė paklausta, ar jau laidoja kanapių dekriminalizavimo pataisas, teigė, kad taip:

„Aš asmeniškai – taip. Aš asmeniškai nematau galimybės su šia pataisa grįžti į Seimo salę. Aš nematau galimybės priimti.“

Politikė sakė mananti, kad pataisos dėl kanapių dekriminalizavimo yra prastos ir tikino labai neapgailestaujanti, kad jos taip ir liks nepriimtos.

Morgana Danielė

„Projektas, mano galva, yra prastas. Aš tokiam projektui ne tai, kad nepritariu, bet visada mačiau jį ne kaip tokį projektą, kurio reikėjo. Po visų tų pataisymų, kas iš to projekto liko, manęs pačios netenkina. Dėl to aš kaip ir negaliu pasakyti, kad labai apgailestauju, kad jo likimas dabar yra pakibęs. Kitaip tariant, nelabai nuliūsiu. Manau, kad grįšiu su nauju projektu jau vėliau, arba grįš kažkas, kas šito klausimo temą perims ateityje“, – komentavo parlamentarė.

Pati M. Danielė anksčiau teikė dekriminalizavimo pataisas ne dėl kanapių, o dėl visų narkotinių medžiagų, su jomis politikė pažadėjo grįžti į parlamentą.

„Tikrai žadu su šituo klausimu grįžti pati, tik jau turbūt ne šitoje kadencijoje, gal kitoje. Bet aš tikiu, kad ir be manęs tas klausimas judės todėl, kad jis aktualus didelei daliai žmonių, – pažymėjo M. Danielė.

– Narkotikų politikai reikia pokyčių. Turi būti labai peržiūrėta viskas, ką mes darome Lietuvoje šiuo klausimu, labai stipriai peržiūrėta ir strategiškai.“

Armonaitė: kelias yra ilgesnis

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė tikinti, kad ilgainiui disponavimas nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų Lietuvoje bus dekriminalizuotas, tačiau kada, ji neįvardijo.

„Labai ilgai šis projektas yra laikomas baudžiamosios politikos objektu. Mes manome, kad jis turi būti sveikatos politikos objektu. Jis dabar yra apipintas įvairiais mitais, legendomis, demonais, dezinformacija, ir aš suprantu, kad žmonės bijo. Dėl to darbo reikia padaryti dar daugiau, ne tik parengiant projektą ir svarstant jį komitete, bet ir pasitelkiant sveikatos politikos autoritetus. Aš tikiu, kad ši reforma įvyks Lietuvoje, bet kelias yra ilgesnis“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Pagal Seime dabar siūlomas Baudžiamojo kodekso pataisas, asmenims, kurie neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų neturėdami tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisomis numatoma apibrėžti atsakomybę už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jų produktų be tikslo platinti. Už tai grėstų įspėjimas arba 50–300 eurų bauda.

Pataisų šalininkai sako, jog pakeitimai padėtų spręsti turinčiųjų priklausomybę problemas ir būtų adekvatūs, nes dabartinis reguliavimas ir bausmės esą neatgraso nuo vartojimo.

Oponentų nuomone, pakeitimai priartintų Lietuvą prie narkotikų legalizavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)