Vilniaus apygardos teismas antradienio rytą nagrinėjo J. Melo ir jo advokatų skundą dėl ikiteisminio tyrimo teisėjo nutarties, kuria įtariamajam suėmimo terminas pratęstas iki rugsėjo 12-osios.

Teisėja Jurgita Mačionytė suimtojo ir jo advokatų skundą nagrinėjo neviešame posėdyje, nes šiuo metu dar yra atliekamas ikiteisminis tyrimas. Įtariamajam pareikšti įtarimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, už tai jam gresia net įkalinimas iki gyvos galvos.

Ar J. Melas bus paleistas į laisvę, teismas paskelbs ketvirtadienį.

Suėmimas J. Melui pratęstas, nes, anot teismo, įtariamasis gali bėgti, slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų bei teismo. Tuo metu įtariamasis siekia, kad į laisvę būtų paleistas už užstatą – anksčiau jis prokurorams siūlėsi sumokėti 35 tūkst. Lt, dabar ši suma šiek tiek padidėjo.

45 metų J. Melas buvo sulaikytas kovą Panemunės kelio poste – jis maždaug metus turėjo Lietuvos vizą ir kartą per mėnesį iš Kaliningrado atvykdavo į Lietuvą.

Sausio įvykių byloje sulaikytas J. Melas tebuvo tik vykdytojas, ėjęs leitenanto pareigas. Šiuo metu vyras jau buvo išėjęs į atsargą.

Įtariamasis per apklausą prisipažino dalyvavęs Sausio įvykiuose – Šiaurės miestelyje tarnavęs J. Melas aiškino, kad per Sausio įvykius buvo prie Televizijos bokšto ir iš tanko paleido tris šūvius. Tiesa, šaudmenys, kuriais buvo šauta, esą buvo tušti.

„Aš tik vykdžiau įsakymus“, – sakė jis.

Be to, Kaliningrade gyvenantis vyras teigė, kad jau metus turėjo Lietuvos vizą ir ne kartą buvo atvykęs į Lietuvą. Šią savaitę jis buvo atvažiavęs į Kauną, kur apsipirko ir važiavo namo, bet buvo sulaikytas.

Jis stebėjosi, kad nieko nežinojo apie jam už akių pareikštus įtarimus, taip pat net neįtarė, jog yra ieškomas kaip įtariamasis.

J. Melas tyrėjams aiškino, kad į Lietuvą važiuodavo kaip turistas kartą per mėnesį ir nė karto neužkliuvo nei muitinės, nei pasienio pareigūnams.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Paškevičius sakė, kad J. Melui suėmimą teismas buvo skyręs dar praėjusių metų rugsėjį, jis pasienyje buvo sulaikytas pagal Lietuvoje paskelbtą paiešką, o ne pagal Europos arešto orderį, nors jis taip pat įtariamajam buvo išduotas.

Prokuroras pripažino, kad J. Melas galėjo nežinoti, jog yra ieškomas kaip įtariamasis Sausio įvykių byloje – prokurorai visą informaciją apie įtariamiesiems už akių pareikštus įtarimus išsiųsdavo Rusijos generalinei prokuratūrai, iš kurios net negaudavo atsakymų, ar ši informacija yra pateikta Lietuvos ieškomiems asmenims.

J. Melo sulaikymas sukėlė pasipiktinimo bangą Rusijoje – Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Aleksandras Lukaševičius yra pareiškęs, kad „ypatingai kontroliuoja“ situaciją dėl J. Melo ir esą sieks panaikinti visus jam Sausio 13-osios įvykių byloje keliamus kaltinimus.

„Primygtinai sieksime, kad J.Melui iškelti neteisingi kaltinimai būtų panaikinti ir kad Lietuvoje liautųsi politinis pjudymas žmonių sufalsifikuotais pagrindais“, – oficialiame URM komentare Rusijos žiniasklaidai pareiškė A. Lukaševičius, pabrėžęs, jog Rusijos ambasada Lietuvoje teikia visą būtiną pagalbą ir paramą savo piliečiui.

Gegužę Italijoje buvo sulaikytas dar vienas įtariamasis dėl kruvinų Sausio įvykių – Vasilijus Kotlerovas neigia, kad 1991-aisiais buvo Lietuvoje. Jo ekstradicijos klausimas dar nėra išnagrinėtas, įtariamasis kol kas laikomas Italijos kalėjime.