Naujai iškeltoje byloje yra tiriami E. Kusaitės ir jos tetos Irenos Jeleniauskaitės žurnalistams pasakyti žodžiai po kovo 24-ąją Vilniaus apygardos teisme vykusio  posėdžio. Jo metu prokuroras Mindaugas Dūda paprašė E. Kusaitei pakeisti kardomąją priemonę.

„Aš nenoriu nieko komentuoti, čia nesąmonių valstybė, ir prokuroras, mano manymu, vykdo nusikaltimus, – kaltinimais prieš televizijos kameras švaistėsi E. Kusaitė. – Kaip jie gali žudyti žmones, tegul pasižiūri, ką daro su mano teta, mano artimaisiais“.

Maža to, kaltinamoji anksčiau jos bylą tyrusį prokurorą J. Laucių ir dabar valstybės kaltinimą palaikantį M. Dūdą išvadino nusikaltėliais.

„Jie ją nužudys, tegul sodina ir mane kartu“, – ašaras teismo koridoriuje liejo E. Kusaitės teta I. Jeleniauskaitė.

„Kaip jums ne gėda, kaip jus žemė nešioja – prasivers ir praris, tiesiai į peklą, tiesiai į dugną“, – karčių žodžių prokurorui M. Dūdai negailėjo ir disidentė Nijolė Sadūnaitė.

Tuo tarpu Vilniaus miesto 1 apylinkės teismui perduotoje byloje teigiama, kad E. Kusaitė prokurorui J. Lauciui iš savo tetos namų išsiuntė įžeidžiančio pobūdžio žinutę ikiteisminį tyrimą dėl pasikėsinimo surengti teroro aktą atlikusiam Generalinės prokuratūros prokurorui.

„Anksčiau ar vėliau tu dvėsi, aš atsakau. Tu dar painkši, pamatysi. Seni pažįstami tavęs nepaliks. Išgama tu, neturintis jokių dvasinių vertybių“, – buvo rašoma SMS žinutėje.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad grasinančio ir įžeidžiančio pobūdžio žinutė buvo išsiųsta iš E. Kusaitės mobiliojo ryšio telefono. Jį pareigūnai paėmė per kratą įtariamosios tetos namuose.

E. Kusaitei pateikti kaltinimai dėl grasinimo nužudyti ir valstybės tarnautojo įžeidimo.

Tuo tarpu klaipėdietė savo kaltę neigia – ji tvirtina, kad žinutės nerašė. Prieš tris savaites teisme nagrinėjant E. Kusaitės skundą dėl jai skirto suėmimo, mergina pareiškė, kad telefoną visą laiką laikydavo namuose, nes esą žinojo, jog pareigūnai slapta kontroliuoja jos telefoninius pokalbius.

„Mes išeidavome iš namų ir palikdavome telefoną, manau, kad VSD pareigūnams nebuvo didelių kliūčių įeiti į butą ir išsiųsti SMS žinutę už mane“, – E. Kusaitė pabrėžė, kad dalis slapta užfiksuotų pokalbių ir išsiųstų SMS yra paprasčiausiai ne jos.

Leidimą atlikti E. Kusaitės pokalbių telefonu kontrolę buvo išdavusi ikiteisminio tyrimo teisėja. Vėliau šios nutarties pagrįstumą patvirtino Vilniaus apygardos teismas, pabrėžęs, kad procesines prievartos priemones buvo būtina atlikti tiriant labai sunkius nusikaltimus byloje, kurioje įtariamaisiais yra patraukti Rusijoje suimti E. Kusaitės draugai Apti ir Aišat Magmadovai.

E. Kusaitės bylą dėl grasinimų prokurorui teismas turėtų nagrinėti liepos mėnesį.