Projektus dėl prezidento ir ministro pirmininko gyvenamosios vietos M. Maldeikis antradienį pristatinėjo iš Seimo tribūnos. Jo matymu, esama tvarka, kai aukščiausi valstybės pareigūnai gali atsisakyti gyventi valstybės paskirtose rezidencijose, yra komplikuota.

„Tai demonstruoja nepagarbą šalies institucijoms, į kurias aukščiausi valstybės pareigūnai buvo išrinkti ar paskirti.

Antra, minėta situacija kelia abejonių dėl aukščiausių šalies pareigūnų saugumo užtikrinimo. Rezidencijos įrengiamos užtikrinant maksimalų galimą saugumą, tuo tarpu, gyvenant kitose patalpose, tokio lygio saugumo užtikrinti objektyviai nėra galimybės nesant tinkamos infrastruktūros“, – dėstė parlamentaras.

Be kita ko, anot jo, dabar, kai pareigūnai gali gyventi kur nori pasirinktinai, tai reikalauja daug lėšų papildomiems apsaugos postams, stebėjimo kameroms, tai apsunkina Valstybės apsaugos tarnybos pareigūnų darbo sąlygas, kaimynų, kurie gyvena šalia, sąlygas.

Taigi, pasak M. Maldeikio, ministras pirmininkas ir prezidentas turėtų būti įpareigoti gyventi rezidencijose.

„Įtvirtinus naujas nuostatas bus sustiprinta pagarba valstybės institucijoms, sklandžiau užtikrintas aukščiausių šalies pareigūnų saugumas, sutaupytos valstybės lėšos bei užtikrintas sklandesnis Vadovybės apsaugos tarnybos darbas bei jų darbo sąlygos“, – komentavo parlamentaras.

Jis pažymėjo, jog siūloma tvarka įsigaliotų ne dabar, o po 2024 metų rinkimų.

„Tikrai labai už aš. Labai gera mintis kilo ponui M. Maldeikiui. Man atrodo, kada mes prezidentą užrakinsim jo vadinamoje rezidencijoje, tai ne tik Europos Sąjungos šalių Viršūnių Susitikimuose negalės dalyvauti, bet ir bendrai išleisim tada, kada norėsim. Ir kad prezidentas nevažinėtų dabar po kraštą, po Lietuvą.

Man atrodo, čia idėja tikrai puiki, reikia balsuoti. Man atrodo, pritarsim bendru sutarimu šitokiai idėjai – uždarykim prezidentą ir gal išvis naikinkim prezidento instituciją“, – ironiškai kalbėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Petras Gražulis tuo pačiu primindamas, jog M. Maldeikis siūlė keisti atstovavimo EVT tvarką ir leisti į posėdžius vykti premjerui, o ne prezidentui.

Kita Mišrios Seimo narių grupės narė Agnė Širinskienė vertino, jog M. Maldeikis pasiūlytomis pataisomis siekia įkalti prezidentui, menkinti jo instituciją. Ji sakė negalinti pritarti „prezidento ir valdančiųjų peštynėms“.

„O argumentai apie saugumą, švelniai tariant, skamba juokingai, nes premjerė ir Seimo pirmininkė dar visai neseniai aiškino, kad joms reikia sumažinti apsaugą, nes jos Lietuvoje jaučiasi labai saugios. Dabar, pasirodo, konservatoriai siūlo prievarta apgyvendinti prezidentą, nes jam yra labai nesaugu. Tokie vienas kitam prieštaraujantys argumentai rodo, kad vis dėlto politiniai motyvai yra kiti, bet tikrai ne rūpestis prezidento saugumu“, – kalbėjo tautos atstovė ir ragino nustoti „pešiotis dėl menkiausių dalykų“.

„Pradėkit galų gale rengti kokybiškus projektus, ir kad Seimas neužsiiminėtų niekais“, – sureagavo dar vienas Mišrios Seimo narių grupės narys Remigijus Žemaitaitis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Viktoras Pranckietis irgi pasisakė prieš siūlymus.

„Manau, kad tas įstatymas yra labai keistas, jis žmogui suvaržo teisę rinktis. Tai būtų visiškai neteisinga. Bet suprantu, kad partijos kareivėlis, kuris kaip Dovydas nugalėjęs Galijotą užvakar, šiandien bando įveiklinti save dar vienoje veikloje, ir tas toks šūkautojo tęsimasis vyksta.

Manau, reikėtų apsiriboti dėl šito įstatymo pateikimo stadijoje, nukreipti jį į užmarštį ir palaukti geresnių laikų, kada vėl nauji kareivėliai imsis kokios nors tokios keistos iniciatyvos“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Už M. Maldeikio pasiūlytas pataisas dėl prezidento gyvenamosios vietos per pateikimą balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 16, susilaikė 34.

Pataisos svarstymui į Seimą turėtų grįžti gruodžio 31-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)