Buvusių sostinės politikų baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo teisėjas Petras Karvelis paskelbė, kad A. Butkevičiaus ir G. Kazako atžvilgiu neteisėtai buvo taikomas Nusikalstamos veikos imitavimo modelis (NVIM).

Pasak teismo, ikiteisminio tyrimo ir teisminio bylos nagrinėjimo metu pasitvirtino tik G. Kazakui pareikšti kaltinimai dėl pasikėsinimo duoti nedidelės vertės kyšį ir jo davimo, tuo tarpu pareigūnų veiksmai tiriant didelės vertės kyšininkavimą buvo neteisėti.

Teismas G. Kazakui skyrė 200 MGL dydžio (26 tūkst. Lt) baudą, tačiau į ją įskaitė įkalinime išbūtas 30 dienų (viena para – 2 MGL), todėl nuteistajam teks sumokėti vos 170 MGL dydžio (22 tūkst. 100 Lt) baudą.

Išteisindamas A. Butkevičių dėl papirkimo teismas pabrėžė, kad į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnus kreipęsis ir apie politiko elgesį papasakojęs V. Urbonavičius nebuvo nurodęs, jog jis daro ar rengiasi daryti nusikaltimus. Pasak teismo, konservatorius pareigūnams aiškino, kad jam tik „susidarė įspūdis, jog A. Butkevičiaus veiksmai prasilenkia su įstatymais“.

Teismas pažymėjo, kad pagal Lietuvos teismų išaiškinimą, NVIM galima taikyti tik jau daromiems bei ateityje ketinamiems daryti nusikaltimams. „Valstybė gali prisijungti prie rengiamo arba tuo metu daromo nusikaltimo, byloje nėra įrodymų, kad iki 2007m. rugpjūčio 2-osios A. Butkevičius darė kokį nusikaltimą. Iš neteisės negali kilti teisė“, – skelbdamas nuosprendį pažymėjo teisėjas.

Pasak teismo, „valstybė tokio prisijungimo būdu išprovokavo nusikalstamas veikas, kurių padarymu kaltinamas A. Butkevičius“.

Teismas taip pat nusprendė, kad NVIM neteisėtai buvo taikomas ir G. Kazakui, kai šis V. Urbonavičiui perdavė 50 tūkst. Lt bei siūlė 150 tūkst. Lt kyšį. Teismas pažymėjo, kad operatyvinius veiksmus atliekantys pareigūnai jau buvo užfiksavę kitus G. Kazako padarytus nusikaltimus, todėl turėjo nutraukti NVIM taikymą.

„Teismas padarė išvadą, kad valstybė, nenutraukdama modelio veiklos po to, kai buvo nustatytos nusikalstamos veikos, paskatino G. Kazaką padaryti naujas nusikalstamas veikas. Teismas padarė išvadą, kad valstybė išprovokavo padaryti nusikalstamas veikas“, – pažymėjo teisėjas.

G.Kazakas nuteistas dėl dviejų papirkimo epizodų - jis pripažintas kaltu, nes 2007 metų rugsėjo 28 dieną pasiūlė ir pažadėjo V. Urbonavičiui 10 tūkst. Lt kyšį už tai, kad šis „Lazdynų būsto“ privatizavime paveiktų Vilniaus m. savivaldybės tarybos narę ir šios savivaldybės Privatizavimo komisijos narę, Tėvynės sąjungos frakcijos narę Birutę Galinienę.

Jis taip pat nuteistas už tai, kad 2008 metų sausio 15 dieną Vilniaus m. savivaldybės patalpose pasiūlė ir pažadėjo V. Urbonavičiui 10 tūkst. Lt kyšį už tai, kad V. Urbonavičius paveiktų B. Galinienę už bendrovei „Corpomanagement“ palankų sprendimą atleidžiant nuo dviejų milijonų litų delspinigių mokėjimo.

Ketvirtadienio popietę paskelbtas teismo nuosprendis dar negalutinis – jį bus galima apeliacine tvarka apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Prokuroras siūlė G. Kazaką pasiųsti į pataisos namus

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros ONKTS vyriausiasis prokuroras Gedgaudas Norkūnas teisme buvo sakęs, kad V. Urbonavičiaus parodymais ir slapta darytais įrašais pavyko įrodyti G. Kazako ir A. Butkevičiaus kaltę dėl papirkimo. G. Kazakui už kyšio davimus prokuroras siūlė skirti 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose bei 50 MGL dydžio (6,5 tūkst. Lt) baudą, o A. Butkevičiui – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Skiriant bausmes prokuroras siūlė atsižvelgti, kad A. Butkevičius anksčiau teistas, be to, jis ir G. Kazakas nusikaltimus padarė tyčia. „Jiems inkriminuojamos veikos buvo iš anksto suplanuotos“, – prokuroras pažymėjo, kad kaltinamieji sukompromitavo valstybės institucijos vardą.

G. Kazaką prokuroras siūlė nuteisti dėl 14,5 tūkst. eurų ir 10 tūkst. Lt perdavimo V. Urbonavičiui, o A. Butkevičių – dėl 5 tūkst. Lt kyšio perdavimo.

Šiuos pinigus teismas nusprendė konfiskuoti valstybės naudai.

Kaltino V. Urbonavičių – esą jis pats reikalavo pinigų

G. Kazakas teisme savo kaltę pripažino tik iš dalies – dėl 10 tūkst. Lt perdavimo V. Urbonavičiui. „Už klausimų palaikymą“, – paklaustas, už ką sumokėjęs pinigus, teigė G. Kazakas.

Papirkimu kaltinamas buvęs politikas tikino, kad konservatorius jį visą laiką provokavo ir esą pats pirmasis pradėdavo kalbėti apie pinigus. Be to, kaip pažymėjo G. Kazakas, būtent V. Urbonavičius esą iš jo reikalavo pinigų už tai, kad jis pereitų į G. Kazako kuriamą frakciją.

„Jis reikalavo pinigų, bet jokių pinigų aš jam nemokėjau“, – tikino kaltinamasis.

Buvęs politikas taip pat teigė, kad nusikalstamą veiką jis padaręs paveiktas V. Urbonavičiaus, kuris byloje veikė pagal Nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

Kartu su G. Kazaku teisiamas A. Butkevičius visiškai nepripažino savo kaltės ir piktinosi, kad jau pusketvirtų metų yra tampomas po teismus.

„V. Urbonavičius ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kūrė tokią situaciją, kurioje aš būčiau parodytas iš blogos pusės“, – tikino A. Butkevičius, kuris buvo kaltinamas V. Urbonavičiui sumokėjęs 5 tūkst. Lt už tai, kad šis balsuotų už buvusio „tvarkiečio“ Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko“ sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group“.

„Niekada jokių pinigų nesu davęs ir byloje nėra duomenų, kad būčiau perdavęs“, – teigė jis.

DELFI primena, kad su STT bendradarbiavęs V. Urbonavičius pareigūnams taip pat buvo padėjęs demaskuoti ir dabartinį Seimo narį Evaldą Lementauską, tačiau jis išvengė baudžiamojo persekiojimo – Seimas nedavė sutikimo politiką teisti baudžiamojoje byloje.

STT ir prokurorų įtarimuose buvo nurodyta, kad E. Lementauskas mažiausiai keturis kartus V. Urbonavičiui siūlė kyšį. Didžiausia pasiūlyta suma – 140 tūkst. Lt Lt už tai, jeigu konservatorius balsuos prieš sostinės mero Juozo Imbraso interpeliaciją. Dar tokia pati suma buvo žadama, jeigu interpeliacija nepavyktų.

Be to, E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už „politinę paramą“ bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos.

Balandžio 19-ąją apie 17 val. E. Lementauskas įtariamas V. Urbonavičiaus namuose, vonioje palikęs 50 tūkst. Lt kyšį.

G. Kazakas konservatorių taip pat bandė papirkti keletą kartų. V. Urbonavičiui ne kartą buvo siūlomas 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.