Pirmadienį „LNK Žinių“ kalbintas R. Požėla tikino, kad Lietuva deda pastangas, jog sekmadienį tėvo pagrobta ir į Rusiją išgabenta mergaitė būtų sugrąžinta.

„Paskutinė mūsų informacija sako, kad pasišalinęs iš Lietuvos asmuo turi dvigubą Rusijos ir Lietuvos pilietybę. Motyvuodami tuo, kad šis pilietis yra ir Rusijos Federacijos pilietis, rusai yra nelinkę jo grąžinti į Lietuvą. Tai mes kalbame apie mažametės tėvą, tačiau dėl vaiko grąžinimo klausimų, tikrai šiuo metu klausimai yra sprendžiami“, – komentavo generalinis komisaras.

Jis pažymėjo, jog pagrobėjas iki šiol į policijos akiratį pakliuvęs nebuvo. R. Požėla tikino, jog pareigūnai nieko nebegalėjo padaryti, kai asmuo atsidūrė Rusijos teritorijoje.

„Mes informaciją gavome apie pagrobtą vaiką, tiksliau, negrąžintą vaiką, kai šitas asmuo su vaiku buvo jau Rusijos pusėje, natūralu, kad Lietuvos policijos pastangos visos buvo nevaisingos, tačiau iš karto buvo sukomunikuota su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, užsuktos visos būtinos procedūros.

Dabar, kaip minėjau, pagrindinis klausimas, ar pavyks mums susitarti su Rusijos Federacijos puse dėl vaiko perdavimo“, – teigė generalinis komisaras.

Renatas Požėla

Šiuo atveju Rusija neteisėtai sieną kirtusiam asmeniui turėjo iškelti bylą, tačiau, ar taip nutiko, neaišku.

„Pagal viską, pagal visas privalomas procedūras, tai jie turėjo padaryti, tačiau, kaip minėjau, yra bendra Rusijos Federacijos pozicija ar doktrina, kad jie savų piliečių, turinčių šios valstybės pilietybę, negrąžina į kitas šalis. Čia šioje vietoje galime susidurti su problema dėl procesinių veiksmų atlikimo, dėl bylos nukeliavimo į teismą dalyvaujant teisme pačiam įtariamajam asmeniui“, – komentavo R. Požėla.

Sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jai vaiko negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris.

Anot VSAT atstovo G. Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Visą „LNK Žinių“ interviu su R. Požėla rasite čia: