Kantrybė išseko

Pedagogams ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai nepavykus susėsti prie derybų stalo, mokytojai jau praėjusį penktadienį skelbė nebe įspėjamąjį, o tikrąjį streiką.

Pirminiais duomenimis, Panevėžio mieste ir rajone nedirbti nusiteikę apie 40 proc. pedagogų. Dėl to dalis moksleivių turės neplanuotų atostogų, o kitiems teks prisiminti pandemijos laikus, kai pamokos vyko nuotoliniu būdu.

Pedagogai rimtai nusiteikę spausti ministeriją – žada streikuoti visą mėnesį.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pavaduotojos Erikos Leiputės-Stundžienės žiniomis, Panevėžio mieste ir rajone streikuos 24 švietimo įstaigos. Vienose jų nedirbs visi mokytojai, kitose – tik dalis.

„Kiekvienas pedagogas turi teisę rinktis, prisidėti prie streiko ar ne. Todėl sunku pasakyti, koks bus tikslus streikuojančiųjų skaičius. Streikuoti nuostolinga, už tas dienas mokytojams niekas nemokės atlyginimo. Finansai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl kai kurie pedagogai neprisijungia prie streiko“, – teigė E. Leiputė-Stundžienė.

Profesinė sąjunga žada savo nariams kompensuoti prarastą atlyginimą.

Visoje Lietuvoje į streiką įsitraukia apie 3 tūkst. pedagogų, tad sumos bus nemažos. Anot pavaduotojos, tam buvo ruoštasi. Patys pedagogai moka nario mokestį, dalis jo patenka į streikų fondą. Iš jo profesinės sąjungos nariams ir bus mokama prarasto atlyginimo dalis.

Daugelyje miesto ir rajono mokyklų nuo šio penktadienio prasideda neterminuotas mokytojų streikas: vienose įstaigose visai nevyks pamokos, kitose bus pereita prie nuotolinio mokymo, o darželiuose vaikus prižiūrėti teks administracijos darbuotojams

Kiek gali užtrukti streikas, anot E. Leiputės-Stundžienės, sunku prognozuoti. Jeigu reikės, mokytojai pasiryžę nedirbti ir visą mėnesį.

„Streikas bus tol, kol pavyks susiderėti su Vyriausybe, bet labai viliamės, kad visa tai ilgai neužsitęs“, – sako E. Leiputė-Stundžienė.

Pervargę ir nusivylę

Jau šiandien dalis moksleivių galės pasidžiaugti neplanuotomis atostogomis. Jų tėvams tokios atostogos – tikras galvos skausmas. Visgi pedagogai tikina jaučiantys visos bendruomenės palaikymą.

Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijoje streikuos visi be išimties mokytojai, tad moksleiviams į mokyklą eiti nereikės.

„Šaltinio“ progimnazijos anglų kalbos mokytojos, profesinės sąjungos pirmininkės Redos Maknevičienės teigimu, jų kolektyvas labai vieningas. Kiek buvo streikų, pedagogai visuomet aktyviai įsitraukdavo.

„Nelaimingi mokytojai negali mokyti laimingų vaikų.“
Reda Maknevičienė

„Bent jau pirmas dienas streikuos visi pedagogai, vėliau žiūrėsime pagal aplinkybes, ką siūlys Vyriausybė. Mokytojai pavargę, nusivylę, mokykloje jie nesijaučia saugūs, jų niekas negina. Jau nekalbant apie tai, kad mokinių skaičius klasėse gerokai per didelis. Argi gali mokytojas prieiti prie kiekvieno mokinio, jeigu jų pamokoje trisdešimt? Garantijų mokytojams nėra jokių, tik gražūs pažadai“, – kalbėjo profsąjungos atstovė.

Anot jos, pedagogai, esant tokiam požiūriui, baigia prarasti ir motyvaciją dirbti, į mokyklas nebeateina jauni specialistai.

„Kol mokytojo profesija nebus prestižinė, kaip ir turėtų būti, tol švietimas mūsų šalyje bus podukros vietoje. Mokytojai nusivylę ir pavargę. O nelaimingi mokytojai negali mokyti laimingų vaikų“, – kalbėjo R. Maknevičienė.

Jaučia tėvų palaikymą

R. Maknevičienės teigimu, ir patys pedagogai nori, kad streikas greičiau baigtųsi. Tačiau tai esą priklausys ne nuo jų, o nuo šalies valdžios pozicijos.

„Mes suprantame mokinius ir jų tėvus, aš ir pati esu mama, ir mano vaikas, kaip ir visi kiti, streiko metu neteks galimybės mokytis, bet kitų priemonių būti išgirstiems nebėra. Derybos tęsėsi daugiau kaip metus, tačiau mūsų padėties jos nepagerino. Kaip toje dainoje: „Pažadėjau patiešijau, netesėjau negriešijau“. Tuoj pasikeis valdžia ir vėl bus viskas trukt už vadžių ir vėl nuo pradžių. Vienas iš streiko tikslų ir yra sukelti kuo daugiau nepatogumų visuomenei, kad visi pajaustų, ką reiškia, kai vaikas neugdomas, kad ir tėvai suprastų, jog ko nors pasiekti galime tik visi kartu“, – sakė R. Maknevičienė.

Jos teigimu, streikuojantieji jaučia mokinių tėvų palaikymą.

„Kai tėvams buvo pranešta apie planuojamą streiką, nesulaukėme nė vieno neigiamo komentaro, lygiai taip pat buvo ir per įspėjamąjį streiką. Daug dažniau girdėjome, kad mokytojai šaunuoliai, jog kovoja už savo teises“, – pasakojo pedagogė.

Erika Leiputė-Stundžienė

Prisimins pandemijos pamokas

Kol mokytojai streikuos, vienose mokyklose moksleiviai turės neplanuotų atostogų, bet kitos rengiasi pereiti prie nuotolinio mokymo.

Panevėžio rajono Velžio gimnazijoje streikuoti planuoja dauguma pedagogų. Vieni jų rengiasi nedirbti tik dieną ar kelias, o kiti nusiteikę streikuoti tol, kol bus pasiektas norimas rezultatas.

Mokyklos direktoriaus Rimto Baltušio teigimu, administracijai tenka kitaip organizuoti mokymo procesą.

„Streikas visuomet sukelia nepatogumų. Pradinių klasių mokinius užimsime visus, o vyresniųjų klasių mokysis iš namų – tie mokytojai, kurie nestreikuos, pamokas ves nuotoliu. Jei mažės streikuojančiųjų, vėl kviesime sugrįžti į mokyklą, koreguosime tvarkaraštį“, – planuoja direktorius.

Prižiūrės administracija

Į streiką įsitraukia ne tik mokyklos, bet ir vaikų darželiai.

Panevėžio lopšelyje-darželyje „Vaikystė“ streikuoti ketina 29 mokytojai ir mokytojų padėjėjai iš 53-ijų.

Tėvams buvo išplatintas laiškas, kad vaikus pasitiks administracijos darbuotojai ir, atsižvelgę į atvykusiųjų skaičių, priims tolesnius sprendimus. Tėvų prašoma atvedus vaikus patiems juos perrengti savo grupių rūbinėlėse ir palydėti iki aktų salės, ten bus prižiūrimi net kelių grupių vaikai.

„Vaikystės“ direktorė Evelina Sutkienė sutinka: administracijai tikrai bus išbandymas, kaip organizuoti vaikų priežiūrą.

„Streikuos didelė dalis mūsų pedagogų, dar keli serga. Ketvirtadienį dėliojomės planus, kaip organizuosime vaikų priežiūrą. Tai bus iššūkis ir daug kas priklausys nuo to, kiek vaikučių ateis į darželį. Jeigu turėsime galimybę, jungsime grupes. O jeigu negalėsime, organizuosime įvairias menines veiklas kelioms grupėms iš karto. Įprastinio ugdymo tikrai negalėsime organizuoti“, – kalbėjo E. Sutkienė.

Darželio vadovė pripažįsta, kad iššūkių bus ir dėl to, kad rugsėjį vis dar vyksta pačių mažiausiųjų adaptacija. Kai keičiasi auklėtojos, adaptacija dar sunkesnė. Tačiau ji džiaugiasi tėvų supratingumu.

„Tie pokyčiai vaikams nėra labai džiuginantys, bet mokytojai taip pat turi teisę sirgti, atostogauti ir streikuoti. Kaip vadovė palaikau savo darbuotojus, o kiek laiko jie streikuos – kiekvieno apsisprendimas. Iš tėvelių irgi sulaukiame palaikymo ir tikėjimo, kad mokytojų keliami reikalavimai pasieks mūsų valdžios žmones“, – teigė E. Sutkienė.

Gintaras Sarafinas prognozuoja jau kitąmet prasidėsiantį chaosą švietimo įstaigose.