„Kalbos inspekcija, kadangi prižiūri Valstybinės kalbos įstatymo vykdymą, mes pateikėm privalomąjį nurodymą panaikinti tuos užrašus“, – „LNK Žinioms“ komentavo Valstybės kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka.

Audrius Valotka

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius dvikalbių lentelių nukabinti neketina.

„Jos nėra nei jokie kelio ženklai, nei vietovardžių pavadinimai – tokie, kokie turėtų būti pagal Kalbos įstatymą, kaip numatyta. Tai yra dekoratyvinės lentelės ir tokių mes matome yra apstu Vilniuje. Vilniaus meras iškabino labai daug gatvių tokiomis lentelėmis“, – aiškino meras.

Pritarimą Vilniaus rajono merui išsakė ir buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

„Man atrodo, kad čia pirmiausia yra įstatymo aiškinimo ir taikymo problema. Nes, kiek aš suprantu, dauguma tų lentelių yra tokios stilizuotos, aš jų nelaikyčiau net oficialiais užrašais, ir aš tikrai nematyčiau jokios problemos, jeigu ten yra pateikiama ir tautinių mažumų kalba. Nes ant pačių kelio ženklų, kiek man teko pastebėt, lyg kitų užrašų nėra“, – komentavo D. Žalimas.

Dainius Žalimas

Visa tai, pasak Kalbos inspekcijos vadovo, – ne argumentai.

„Vilniaus rajono savivaldybė jau pralaimėjo visiškai analogišką bylą dėl užrašų prie Lavoriškių kaimo – medinis, dvikalbis, išdrožtas užrašas. Teismų praktika jau formuojasi“, – pažymėjo A. Valotka.

Mero nuomone, klausimus dėl vietovardžių rašymo turėtų spręsti Seimas:

„Gali būti Tautinių mažumų įstatymas, kuriame būtų apibrėžta, kaip yra tie vietovardžiai užrašomi, kaip naudojami tie užrašai viešajame gyvenime ir panašiai.“

Saudargas: užsiiminėjama išvedžiojimais

„LNK Žinių“ kalbintas Seimo konservatorius Paulius Saudargas prieštaravo R. Duchnevičiui.

„Užsiiminėti išvedžiojimais, kad, žinot, čia gal įstatymuose kažkaip kitaip galėtų būti reglamentuota, ir todėl mes per tą laiką nesilaikom įstatymo, man atrodo, netinkama tokia prieiga. Ne bendruomenė, ne merai, ne politikai konstatuoja, ar pažeistas įstatymas, ar ne. Tą gali tarnybos atlikti, ar teismas“, – komentavo politikas.

Ginčą dėl vietovardžių lentelių lenkų kalba pašalinimo ėmėsi nagrinėti Administracinių ginčų komisija.

Savo ruožtu Vilniaus rajono meras kreipėsi į kultūros ministrą dėl kalbos inspekcijos vadovo žodžių radijo laidoje.

„Paminėjo, kad tos teritorijos bendra yra kažkokia demarkacinė zona okupuota, kur ten vyko polonizacija – dabar, karo akivaizdoje Ukrainoje, kai Lenkijos Respublika, Lietuvos Respublika, kitos Europos šalys aktyviai prieš okupantą Rusiją remia Ukrainą“, – dėstė R. Duchnevičius.

„Lenkija buvo okupavusi, aneksavusi Vilniaus kraštą ir 20 metų ten vyko polonizacija. Apie tai rašo vadovėliuose <...>. Apie tai ir buvo kalba, kad buvo okupuotas, buvo sulaužyta sutartis, buvo įvesta kariuomenė, vyko pilnavertis karas, mūšiai, žuvo žmonės, kraštas buvo okupuotas, jis buvo aneksuotas, vykdyta nuožmiausia polonizacija“, – savo žodžius radijuje paaiškino A. Valotka.

Kairys: Kalbos inspekcijos vadovo retorika nesolidi

Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymus kultūros ministras pažadėjo įvertinti.

„Kalbos inspekcijos vadovas jau ne pirmą kartą savo pasisakymais tikrai iššaukia daug diskusijų. Ir man atrodo, kad šiuo atveju valstybės pareigūnas, valstybės tarnautojas nelabai skiria, ar jis diskutuoja su kažkokiais draugais virtuvėje prie stalo, ar jis atstovauja rimtai institucijai, duoda interviu žiniasklaidai ir panašiai, kur viena ar kita retorika mažų mažiausiai yra nesolidi“, – komentavo kultūros ministras Simonas Kairys.

Simonas Kairys

Žmonių nuomonė dvikalbių lentelių klausimu – įvairi.

„Lietuviškas užrašas turėtų būti didesnis, o visi kiti papildomi, kitų kalbų užrašai turėtų būti sumažinti ir prie jų gal kokia vėliavėlė padėta, kokios tai kalbos“, – svarstė gyventojas.

„Man netrukdo. Jeigu žmonėms gera nuo to, tai tegu būna“, – sakė kita pilietė.

„Jeigu nori, tegu kabo. Ar kažkam čia trukdo? Ką tai keičia?“ – klausimus kėlė dar vienas pilietis.

„Įstatymas yra įstatymas“, – sakė gyventojas ir patikino, jog, jo nuomone, dvikalbes lenteles reikėtų nuimti.

Administracinių ginčų komisijos sprendimo dėl lentelių tikimasi sulaukti šią savaitę.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie dvikalbes lenteles žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)