Antradienį Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai parengė bendrą pareiškimą, kuriame apgailestaujama, kad ESBO posėdyje buvo leista dalyvauti Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, kuris atstovauja šaliai agresorei, užpuolusiai kitą Europos šalį. Ministrai pažymi, kad tai tik suteiks Rusijai „dar vieną progą propagandai skleisti“.

„ESBO iš pradžių buvo sukurta siekiant kurti Europos saugumą, užkirsti kelią konfliktams ir išsaugoti taiką. O Rusija savo neteisėtais ir žiauriais veiksmais ne kartą įrodė, kad ji nėra Europos saugumo partnerė. Tiesą sakant, šiandien Europai reikia saugumo nuo Rusijos ir prieš Rusiją, o ne kartu su ja“, – sakoma pareiškime.

Ministrai atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija ne tik savo veiksmais Ukrainoje pažeidžia tarptautinę teisę bei pačios ESBO principus, bet ir užsiima obstrukcija organizacijos viduje – pirmiausia blokuojant bet kokį ESBO buvimą ir veiklą Ukrainoje, taip pat „dėl visiškai išgalvotų priežasčių“ blokuojant Estijos pirmininkavimą organizacijai 2024 metais ir „konstruktyvius sprendimus, kaip išlaikyti organizaciją gyvą ir veikiančią“.

„S. Lavrovo dalyvavimas ESBO ministrų tarybos posėdyje taip pat kelia pavojų, kad agresorė Rusija bus įteisinta kaip teisėta mūsų laisvų tautų bendruomenės narė, bus nuvertinti žiaurūs Rusijos daromi nusikaltimai ir taikstomasi su akivaizdžiu Rusijos vykdomu ESBO pagrindinių principų ir įsipareigojimų pažeidinėjimu ir nepagarba jiems, – sakoma pareiškime. – Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos ministrai, prie to neprisidėsime ir neprisiimsime atsakomybės už pasekmes, kurias tai sukels“.

Kojala: ESBO nepateisino lūkesčių

L. Kojalos vertinimu, Baltijos šalių ministrų sprendimas nedalyvauti yra principingas ir nuoseklus, o tai, kad ESBO įsileidžia S. Lavrovą, jo nuomone, silpnina organizaciją, jos legitimumą.

„Aš manau, kad tai yra tęstinė politika, labai aiškiai demonstruojanti, kad Rusijos dalyvavimas tokiuose formatuose, kurie kalba apie Europos saugumo situaciją, apie bendradarbiavimo perspektyvas, tiesiog yra nesuprantamas. Nes šiandien Rusija yra agresorė, Rusija yra pagrindinis grėsmės šaltinis, Rusija yra okupavusi ženklią dalį Ukrainos teritorijos ir neketina iš jos atsitraukti, vadinasi, jokio politinio dialogo formatas ar jo kūrimas neturi jokios prasmės.

Tai manau, kad šiuo atveju Baltijos šalys elgiasi principingai ir nuosekliai. O tai, kad S. Lavrovas dalyvauja tokiuose susitikimuose, silpnina tik pačią ESBO organizaciją. Labai sunku kalbėti apie jos legitimumą ir galimybes prisidėti prie konstruktyvių sprendimų, kai vėlgi posėdžiuose dalyvauja, ir netgi tam tikrą sprendimo galią turi, kalbant apie pirmininkaujančios valstybės pasirinkimą, šiandieninis agresorius“, – antradienį dalyvaudamas laidoje „Delfi diena“ komentavo ekspertas.


L. Kojala sutiko, kad Europos saugumas ir bendradarbiavimas su aukšto rango Rusijos politiku nelabai siejasi.

„Aš manau, kad tokia pozicija dominuoja ir kitų Europos Sąjungos ir NATO valstybių tarpe, išskyrus, galbūt, keletą labai išskirtinių atvejų. Ir ta pozicija kol kas nesvyravo. Mes ją matome realizuojant įvairiais būdais: ir karine parama Ukrainai, ir sankcijomis, kurios taikomos Rusijai. Ir kol kas tikrai nėra jokių požymių, kad Vakarų šalys būtų linkusios persvarstyti šią strateginę laikyseną.

Bet vėlgi tokios organizacijos kaip ESBO, kurios kadaise buvo kurtos būtent su lūkesčiu, kad gali padėti sukurti dialogą ir su šalimis, kurios nėra NATO valstybės, kurios nepatenka po NATO saugumo skėčiu, tikrai nepateisino lūkesčių. Ateityje kalbėti apie tokių organizacijų legitimumą bus dar sunkiau, kaip ir minėta, jeigu susitikimuose dalyvaus tokios šalys kaip Rusija.

Juo labiau, kad mes matėme, jog ypatingai nuo Rusijos invazijos į Ukrainą antrojo etapo, tai yra vasario 24-osios, buvo būdų izoliuoti Rusiją ir pasiųsti jai signalą, kad net ir tokie formatai jai yra neprieinami“, – pažymėjo L. Kojala.

Boikotą skelbia Ukraina

Kad boikotuos Šiaurės Makedonijos sostinėje Skopjėje šią savaitę vyksiantį ESBO posėdį, į jį pakvietus Rusijos užsienio reikalų ministrą S. Lavrovą ir jam pareiškus, kad ketina dalyvauti, antradienį pareiškė Ukraina.

Ukrainos užsienio reikalų ministras „Dmytro Kuleba boikotuos ESBO ministrų susitikimą dėl sprendimo leisti S. Lavrovui dalyvauti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kyjivo užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

Pranešimas paskelbtas kitą dieną, kai Bulgarija pareiškė atversianti savo oro erdvę Rusijos ministrui, padarydama diplomatinę išimtį Europos dangaus uždarymui Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą.

S. Lavrovui taikomos Europos sankcijos ir jis paprašė Šiaurės Makedonijos ir kaimyninės Bulgarijos atverti savo oro erdvę, kad jis galėtų skristi į Skopję. Aukščiausiasis Rusijos diplomatas pirmadienį pareiškė, kad planuoja keliauti į Skopję, jei bus praleistas. „Jei pavyks, mes ten būsime“, – sakė jis, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Kasmetinė ministrų konferencija Skopjėje prasideda ketvirtadienį.

Kyjivas ragina pašalinti Maskvą iš organizacijos. „Turime dirbti kartu, kad išgelbėtume ESBO nuo Rusijos“, – vėlesniame įraše socialinėje žiniasklaidoje sakė O. Nikolenka. Pasak jo, Rusija turėtų būti pašalinta iš ESBO, nes ji „sukėlė didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos ginkluotą agresiją Europoje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)