„Nežinojau, kad Lietuvoje galioja tokie įstatymai – tenorėjau savo draugams padaryti staigmeną“, – teisinosi laikinai Lietuvoje gyvenantis ir čia dirbantis Sakartvelo pilietis.

Nemalonumų jis sulaukė dėl registruotame bagaže gabenamų alkoholinių gėrimų – per patikrą muitinės pareigūnai nustatė, kad jis į Lietuvą atsivežė Sakartvele namų sąlygomis pagamintos čačos. Jos gamyba Sakartvele yra legali, daugeliui kartvelų čača yra „vynuogių degtinė“ ir be jos beveik neapsieina užstalės ir šventės.

Namų gamybos alkoholinius gėrimus draudžiama į Lietuvą įvežti iš trečiųjų šalių, o iš Sakartvelo atskridusio vyro bagaže buvo net dešimt litrų šio stipraus alkoholinio gėrimo.

Užsienietis į pareigūnų akiratį pateko vos tik atskridęs į Lietuvą – Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, patikrinę jo dokumentus, nutarė išsiaiškinti jo kelionės tikslus. Kadangi jis neturėjo dokumentų, patvirtinančių, kad legaliai dirba Lietuvoje, vyras laikinai buvo sulaikytas – pasieniečiai laukė, kol jo draugas atveš reikalingus dokumentus.

Kai maždaug po pusės paros dokumentai buvo pristatyti ir formalumai buvo sutvarkyti, pasieniečiai Sakartvelo pilietį nukreipė į muitinės patikrą. Rengteno aparatu peršvietus jo gabenamą bagažą buvo nuspręsta jį patikrinti atidžiau.

„Buvo pastebėta, kad keleivis savo bagaže turi įtartinų daiktų – matėme, kad jis gabena du butelius po 2 l talpos bei 4 butelius po 1,5 l talpos su skaidriu skysčiu viduje, o ant butelių buvo „Coca Cola“, „Fanta“ ir „Sprite“ etiketės“, – muitinės pareigūnė nurodė, kad šie buteliai sukėlė įtarimų, nes „kam juos vežti į Lietuvą“.

„Tada nustatėme, kad buteliuose yra skystis, turintis alkoholio kvapą“, – teigė muitininkė.

Pasak jos, iš Sakartvelo atskridęs vyras aiškino, kad gabena naminę degtinę, kuri jo gimtojoje šalyje yra vadinama čača.

„Jis sakė, kad šiuos gėrimus atsivežė sau ir pavaišinti draugus Lietuvoje, tikino nežinojęs, jog draudžiama įvežti naminę degtinę“, – prisiminė pareigūnė.

Tačiau nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, todėl šios lauktuvės buvo sulaikytos, o dėl namų gamybos alkoholinių gėrimų gabenimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyras gabeno dešimt litrų nedenatūruoto etilo alkoholio, kurio alkoholio koncentracija 42,1-60,9 proc.

Per apklausą užsienietis apgailestavo dėl tokio savo elgesio ir tikino, kad muitinės pareigūnams iš karto pasakė, kad gabena naminę degtinę čačą.

„Norėjau pavaišinti svečius, jokio tikslo parduoti ar kitaip platinti čačą neturėjau – aš net nežinojau, kad į Lietuvą negalima vežti alkoholinių savadarbių gėrimų“, – sakė laikinai Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis Sakartvelo pilietis.

Jam iškeltą baudžiamąją bylą Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka, nes buvo aiškios nusikaltimo padarymo aplinkybės, be to, vyras pripažino kaltę ir sutiko, kad procesas būtų baigtas priimant baudžiamąjį įsakymą.

Teisėja Ana Karšul pažymėjo, kad baudžiamasis įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę „tam, kas neturėdamas tikslo realizuoti neteisėtai pagamino, laikė, gabeno dešimt arba daugiau litrų naminių stiprių alkoholinių gėrimų arba nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių)“.

Anot jos, abejonių dėl Sakartvelo piliečio kaltės nekilo, bylos aplinkybės yra aiškios.

Nors atsakomybėn patrauktam vyrui ikiteisminį tyrimą kontroliavusi prokurorė pasiūlė pažeidėją nubausti pinigine bauda, šis prašė paskirti laisvės apribojimo bausmę – esą baudą bus sudėtinga sumokėti, nes Lietuvoje tegauna minimalią algą.

Tačiau teismas tokio kaltinamojo prašymo nepatenkino – anot teisėjos, užsienietis padarė vieną tyčinį baigtą baudžiamąjį nusižengimą ekonomikai ir verslo tvarka, o bausmės tikslai gali būti pasiekti tik paskyrus sankcijoje numatytą baudą.

Už tai, kad į Lietuvą draugams atvežė čačos, Sakartvelo pilietis buvo nubaustas 30 MGL dydžio (1, 5 tūkst. Eur) bauda, be to, iš jo buvo konfiskuotos lauktuvės draugams – dešimt litrų čačos. Kol vyko baudžiamasis procesas, alkoholiniai gėrimai buvo saugomi muitinėje, o po teismo verdikto įsiteisėjimo turėtų būti sunaikinti.

Delfi.lt primena, kad iš trečiųjų valstybių (ne Europos Sąjungos) oro transportu atvykstantiems keleiviams draudžiama gabenti namų gamybos alkoholinius gėrimus bei maisto produktus. Stipriųjų alkoholinių gėrimų, kurių koncentracija didesnė kaip 22 proc., galima įvežti vieną litrą, o gėrimų, kurių koncentracija yra ne didesnė kaip 22 proc. – du litrus. Taip par galima įvežti keturis litrus ramių vynų bei šešiolika litrų alaus. Taip pat yra ribojamas ir cigarečių kiekis – skrendantiems lėktuvu galima įsivežti ne daugiau kaip 200 cigarečių (10 pakelių).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)