Tačiau parlamentarai nepritarė kreipimuisi į KT - tik 35 balsavo už tokį siūlymą, 14 pasipriešino, 23 susilaikė. Posėdžio metu kreipimosi iniciatoriai buvo gėdinami už tai, kad teršia mirusio prezidento atminimą. Tuo tarpu konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis prikaišiojo iniciatyvą sutrypusiems kolegoms: „Socialdemokratai, visas Seimas tapo K.Brazauskienės ir jos godumo įkaitais“.


Projektą pristatęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius-krikdemas Stasys Šedbaras paaiškino, kad KT norima paklausti, ar Konstitucijai neprieštarauja 2006 m. priimtame įstatyme esanti nuostata, kai teisė į rentą atsiranda našlei, kuri nebuvo prezidento sutuoktinė jo pareigų vykdymo metu, o tai reiškia, kad ir neatliko sutuoktiniui privalomų valstybiniame ar diplomatiniame protokole numatytų pareigų. Taip pat renta skiriama neatsižvelgiant į asmens turimą turtą, santuokos trukmę, asmens nuopelnus valstybei ir kitas sąlygas.


Kreipimosi į KT projektą įregistravo grupė parlamentarų, tarp jų - ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovai. Jie mano, kad norint gauti našlių pensiją esą būtinos dvi sąlygos - būti sutuoktiniu prezidento vykdymo laikotarpiu ir jo mirties momentu.


Prikišo nepagarbą valstybei ir velioniui


Daliai Seimo narių – tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos kilo abejonės, ar nėra šis klausimas politizuotas, nerodo nepagarbos velioniui ir nekompromituoja valstybės. 


„Gerbdamas savo valstybę ir jos vadovus nuo pat karaliaus Mindaugo, kurių portretus turiu savo kabinete ant sienos, manau, kad šitas išsiaiškinimas užkirstų kelią kalboms, diskusijoms, rašymui, padėtų tašką vienaip arba kitaip ir apsaugotų prezidento, amžiną atilsį, A.Brazausko vardą“, - sakė komiteto pirmininkas S.Šedbaras. 


„Šis veiksmas yra politizuotas neprotingai. Šiuo veiksmu mes žeminame savo valstybę, jos institucijas. Ar šiandien tikrai to reikia? Kur čia bus tie nugalėtojai? Juk mūsų šalies prezidentas ir jo sutuoktinė“, - dar prieš balsavimą liberalcentristas Algis Čaplikas siūlė atsiimti iniciatyvą.
S.Šedbaras laikėsi nuomonės, kad būtina išsiaiškinti šį klausimą: „Jaučiuosi nejaukiai todėl, kad spaudoje tiek daug prirašyta šia tema. Jei šio žingsnio nežengsime, nežinau, kiek dar mėnesių arba metų tai bus rašoma. Bus rinkimai – savivaldos, po to Seimo. Galbūt sprendimas bus toks, kad viskas tvarkoje ir ta renta bus paskirta, bet tegul kompetentinga institucija atsako.“ 


Net ir po balsavimo, kuris užkirto kelią Seimo vardu kreiptis į KT, parlamentarai nerimo. „Darbietė“ Loreta Graužinienė ragino gerbti velionį: „Palikite mirusį prezidentą ramybėje!”


Kuri žmona verta rentos? 


Konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis dar prieš balsavimą klausė buvusio KT teisėjo S.Šedbaro, kuri A.Brazausko moteris – prezidentavimo laikotarpio sutuoktinė Julija Brazauskienė, ar vėliau antrąja žmona tapusi Kristina Brazauskienė vertesnė rentos. S.Šedbaras atsisakė „prisirišti prie konkrečių pavardžių“ ir siūlė pritarti kreipimuisi, kad ateityje neliktų neaiškumo.
„Yra hipotetinė galimybė, kad kada nors šalies vadovas turės ir dvi, ir tris, ir keturias žmonas. Gal kelios bus prieš einant pareigas, kelios einant pareigas, kelios po pareigų ėjimo. Ką gi tada darysim? Vėl kreipsimės į KT? Tegul ir išaiškina KT,“ - sakė S.Šedbaras.

Tačiau iniciatyvai nepritariantys politikai, pavyzdžiui opozicinis socdemas Vytenis Andriukaitis ir valdančiajai daugumai priklausanti Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Kuodytė prikišo, kad įstatymą galima pataisyti, patikslinti, tačiau netempti gumos dėl sprendimo K.Brazauskienės atveju, nes toks kreipimasis dėl konkretaus asmens nedaro garbės Seimui. 


„Situacija yra aiški – yra dabar veikiantis įstatymas, kurio turime laikytis. Tai, ką mes čia darome, yra tik bandymas išvengti atsakomybės už vienokį ar kitokį sprendimą. Tai susiję su vienu asmeniu. Padoriai elgiantis reikia skirti rentą pagal dabar galiojantį įstatymą ir toliau svarstyti, ar kreiptis į KT, ar patiems taisyti įstatymą, jeigu kalbame apie tris, keturias žmonas ir eiliškumą, kuriai kas priklauso. Negalima pritarti tokiam kreipimuisi į KT dėl vieno asmens. Atsipeikėkime “, - sakė D. Kuodytė. 


Vilkina nuo vasaros


Jei Seimas būtų pritaręs kreipimuisi į KT Seimo nutarimu, klausimas būtų nagrinėtas skubos tvarka. Dabar iniciatoriams beliko galimybė kreiptis grupės Seimo narių vardu, tačiau nagrinėjimas teisme tuomet vyktų įprasta tvarka.


Socialinės apsaugos ir darbo ministrą Donatą Jankauską K.Brazauskienės prašymas skirti jai apie 6 tūkst. Lt vertės rentą pasiekė dar vasarą. Tačiau ministras kol kas neteikė jo svarstyti Vyriausybei, išreiškė viltį, kad našlė prašymą atsiims.


Tačiau K.Brazauskienė į tokį siūlymą atsakė tik grasinimu kreiptis į teismą.


49,1 proc. Lietuvos gyventojų manymu, velionio prezidento A. Brazausko našlei K. Brazauskienei prezidento našlės rentos nereikia, nes ji pakankamai turtinga. Lietuvos gyventojų įsitikinimu, rentas turi gauti tik labiausiai šaliai nusipelnę asmenys, o skiriant rentą turėtų būti atsižvelgta ne tik į asmens pajamas, bet ir į turimą turtą. Tai parodė DELFI užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ spalio pabaigoje atlikta apklausa.