Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja Danutė Mickevičienė pirmadienį pradėjo nagrinėti P. Gyliui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą – policijos surašytame protokole teigiama, kad 64 metų profesorius buvo vienas iš protesto akcijos prie Prezidentūros organizatorių.

Pažeidimo protokolas P. Gyliui buvo surašytas dėl gegužės 18-osios įvykių S. Daukanto aikštėje, kai buvo surengta protesto akcija dėl D. Kedžio mažametės dukters perdavimo jos motinai L. Stankūnaitei. Tada mitinguotojai taip pat surengė nesankcionuotas eitynes Gedimino prospektu.

„Aš viską dariau pagal Konstituciją – priešinausi valdžios savivalei“, – policijos kaltinimų nepripažino P. Gylys. Jis teisme aiškino, kad po įvykių Garliavoje buvo nuspręsta surengti protesto akciją ir tam buvo iš anksto pasiruošta – Seimo nariai Naglis Puteikis ir Aurelija Stancikienė kreipėsi į Vilniaus vicemerą Romualdą Adomavičių, kuris esą pareiškė, jog problemų nebus ir visuomenės atstovai kitą dieną galės rengti protesto akciją prie Prezidentūros.

„Kad negavome leidimo, supratau, kai jau atvažiavome į S. Daukanto aikštę – prieš mitingą kalbėjau su D. Kuoliu, matyt, iš jo ir sužinojau“, – teisme sakė P. Gylys.

„Nežinau, kas ir ką darė, tačiau žinojau, kad N. Puteikis kreipėsi į savivaldybę, A. Stancikienė girdėjo jo pokalbį su R. Adomavičiumi, kuris pažadėjo išduoti elidimą – vicemeras nematė jokių problemų“, – sakė administracinėn atsakomybėn patrauktas NDJ pirmininkas.

Tiesa, sakė jis, protesto akcijos išvakarėse į savivaldybę dokumentų atvykęs pasiimti Seimo narys jų taip ir negavo – durys jau buvo užrakintos.

P. Gylio prašymu teisme apklaustas vienas iš protesto akcijos organizatorių Darius Kuolys aiškino, kad nelabai supranta, kodėl būtent jį policija apkaltino administracinio teisės pažeidimo padarymu.

„Esu vienas iš organizatorių – N. Puteikis ir A. Stancikienė rūpinosi suderinimu, o aš rūpinausi, kas renginyje kalbės ir jį ves, todėl skambinau P. Gyliui, kai signataras Romualdas Ozolas pareiškė, jog negalės dalyvauti“, – D. Kuolys sakė, kad nors ir buvo renginio organizatorius, tačiau atsakomybėn dėl to nebuvo patrauktas.

Liudytojas patikino, kad taip pat buvo apklaustas policijos pareigūnų, kuriems nurodė, jog P. Gylys nebuvo protesto renginio organizatorius. „Profesorių P. Gylį pakviečiau moderuoti šį mitingą, iš esmės esu kaltas“, – sakė D. Kuolys.

Jis patikino, kad renginio laikas ir vieta buvo suderinta su vicemeru, todėl D. Kedžio dukrą palaikantys asmenys buvo įsitikinę, jog piketas yra teisėtas. „Kadangi buvome informavę ir gavę pažadą, nusprendėme jį surengti“, – sakė D. Kuolys.

P. Gyliui atstovaujančio advokato prašymu teisėja D. Mickevičienė į liepos 24-ąją numatytą posėdį nusprendė iškviesti N. Puteikį, prie renginio organizavimo prisidėjusį parlamentarą Algimantą Matulevičių ir vicemerą R. Adomavičių.

P. Gyliui gresia bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų arba administracinis areštas iki 30 parų.