Taip pat prašoma įvertinti paties E. Bajarūno, surengusio spaudos konferenciją, veiksmus ir jų atitiktį diplomatinės tarnybos statutiškumui, atlikti ministerijos vidaus auditą ir nustatyti, kokiu būdu URM Generalinės inspekcijos išvada ir informacija apie ambasados darbuotojų liudijimus pasiekė žiniasklaidą.

Išvada: situacija kenkia valstybės interesams

Delfi dar rugpjūčio pabaigoje pranešė, jog URM sulaukė skundų ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje (Londone) E. Bajarūno elgesiu. Delfi žiniomis, rugsėjo 18–21 dienomis ambasadoje lankėsi URM Generalinė inspekcija ir atliko situacijos vertinimą, apklausė 13 ambasados darbuotojų.

Remdamasi liudijimais, inspekcija parengė tarnybiniam naudojimui skirtą išvadą ir konstatavo, jog „E. Bajarūnui trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, ambasadorius nesugeba motyvuoti darbuotojų ir imtis reikiamos lyderystės, piktnaudžiauja vadovui suteiktais įgaliojimais, nekuria pozityvių, pagarba ir tarpusavio bendradarbiavimu grįstų darbo santykių, neužtikrina ambasadoje palankios psichologinės darbo aplinkos, bendraudamas su darbuotojais stokoja empatijos, negeba darbuotojams teikti tinkamo grįžtamojo ryšio“.

Visa tai, pasak inspektorių, daro neigiamą įtaką Lietuvai strategiškai svarbios atstovybės darbo rezultatams, kuria atstovybėje destruktyvią darbo atmosferą, kuri „kenkia pirmiausia pačiai darbuotojų savijautai, o per jų veiklą ir komunikaciją – ir valstybės interesams, kuriuos atstovauja atstovybė“.

Atsižvelgdami į nustatytus veiklos trūkumus, inspektoriai URM vadovybei rekomendavo atlikti E. Bajarūno tarnybinės veiklos vertinimą ir nustatyti jo tinkamumą dirbti diplomatinėje atstovybėje. O tai padarius, spręsti dėl ambasadoriaus tinkamumo eiti pareigas.

Bajarūnas: esu naudojamas politinėje kovoje

Trečiadienį į darbuotojų liudijimus ir išvados turinį sureagavo pats E. Bajarūnas Vilniuje surengęs spaudos konferenciją. Jis kalbėjo, kad yra reiklus vadovas ir sutiko, jog galbūt „kai kur perspaudė“ bendraudamas su ambasados darbuotojas, svarstė galbūt darbuotojai nebuvo patenkinti darbu savaitgalį.

Bet ambasadorius tikino visus nesutarimus galintis išspręsti pats kalbėdamasis su darbuotojais.


Į ambasadą jis žadėjo grįžti su planu ir spręsti problemas – gerinti mikroklimatą, spręsti klausimą dėl viršvalandžių.

Tiesa, bendrai vertindamas situaciją, E. Bajarūnas teigė, jog yra „naudojamas politinėje kovoje“. Jis kvestionavo URM Generalinės inspekcijos atliktą tyrimą: esą apklausti tik tie, kurie turėjo nusiskundimų.

„Atvažiavo generalinis inspektorius, išsirinko žmones, jau turėjo kažkokią savo viziją. Apklausė juos, išvažiavo. Ir tai pasirodo spaudoje, trimituojama. Normaliai valstybėje kaip daroma: jeigu yra problema, kuriamos komisijos, detaliai aiškinamasi kiekvienas epizodas <...>, išklausomi liudininkai, išklausomas atsakovas. Tokiu atveju tai aš galėčiau vadinti tyrimu“, – dėstė E. Bajarūnas.

„Tikrai gaunu labai daug teigiamų atsiliepimų, kurie, deja, į šitą raportą neįtraukti“, – pridūrė jis ir sakė, kad ir toliau tęs darbą pareigose.

Skirtingas Nausėdos ir Landsbergio matymas

Prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas ambasadoriui mestus kaltinimus, teigė, kad E. Bajarūnas – reiklus vadovas, o tam tikros įtampos esą yra natūrali darbo dalis.

Tiesa, jis pirmiausiai akcentavo ne inspekcijos išvados detales apie netinkamą elgesį, bet kritikavo patį faktą, kad informacija atsidūrė viešumoje.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis išreiškė nuostabą šalies vadovo pozicija. Anot jo, keista, kad prezidentas suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų, ir paprašė jo tęsti diplomatinį darbą pareigose.

„Išklausius tik vieną pusę, susipažinus tik su viena istorijos dalimi, grąžinti ambasadorių atgal pas tuos žmones, kurie kiekvieną dieną turi su juo toliau dirbti, nėra iki galo atsakinga“, – anksčiau komentavo G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda

Reaguodama į situaciją, URM Darbo taryba ir Darbuotojų profesinė sąjunga kreipėsi į Lietuvos atstovybes užsienyje ir bendrai į ministeriją. Tą penktadienį Delfi patvirtino profesinės sąjungos pirmininkė Šarūnė Kubiliūtė.

Pareiškime reiškiamas pasipiktinimas tuo, jog tyrimo apie E. Bajarūno elgesį detalės pateko į viešumą, o ambasadorius ėmė viešai kvestionuoti URM inspektorių veiksmus.

Teigia, kad ambasados darbuotojai puolami ir užgauliojami

Visa tai, pasak darbuotojų, turi neigiamų pasekmių: asmeniškai puolami bei užgauliojami ambasados Jungtinėje Karalystėje darbuotojai.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose paskelbtos ir plačiai aptarinėjamos informacijos kontekste Užsienio reikalų ministerijos Darbo taryba ir Darbuotojų profesinė sąjunga išreiškia pasipiktinimą dėl į viešąją erdvę patekusios Užsienio reikalų ministerijos tarnybinio naudojimo informacijos apie darbo sąlygas ir atmosferą Lietuvos Respublikos ambasadoje Jungtinėje Karalystėje.

Tai, kad atstovybės vadovo ir darbuotojų santykiai aptarinėjami viešai, ambasadoriaus E. Bajarūno organizuota spaudos konferencija, kurios metu kvestionuojamos Užsienio reikalų ministerijos vidaus procedūros ir oficialius įgaliojimus turinčių pareigūnų teisėti veiksmai bei parengtos ataskaitos, o taip pat viešai kvestionuojama ambasados darbuotojų kompetencija, yra absoliučiai nepriimtina.

Tai paskatino viešojoje erdvėje jau vykstančias ambasadoriaus E. Bajarūno „palaikymo“ akcijas, kurių metu taip pat ir asmeniškai puolami bei užgauliojami ambasados darbuotojai. Tokiu būdu daroma milžiniška žala Lietuvos diplomatinės tarnybos prestižui ir reputacijai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, o taip pat yra demotyvuojami Lietuvos diplomatinėje taryboje dirbantys profesionalai“, – dėstoma rašte.

Eitvydas Bajarūnas

Praneša apie darbuotojams daromą vieno vadovo spaudimą

Sprendimas leisti tęsti darbą mobingu kaltinamam E. Bajarūnui, darbuotojų nuomone, pakenks.

„Užsienio reikalų ministerijos vidaus teisės aktai numato, jog ministerija užtikrina pokalbių su nukentėjusiaisiais, skundžiamaisiais ir liudytojais konfidencialumą ir tai, kad darbuotojai, pateikę pranešimą dėl netinkamo elgesio turi būti apsaugoti nuo skundžiamojo priešiško elgesio ar persekiojimo ir su tuo susijusių neigiamų pasekmių viso minėto pranešimo nagrinėjimo proceso metu.

Mūsų – darbuotojų atstovų – vertinimu, mobingu kaltinamo atstovybės vadovo darbo diplomatinėje atstovybėje tęsimas ne tik sukels papildomų įtampų minėtoje diplomatinėje atstovybėje ir trukdys sklandžiam atstovybės darbui, bet taip pat neužtikrins darbuotojų apsaugos nuo galimo priešiško elgesio, ir gali iššaukti naujas konfliktines situacijas, kurios gali privesti prie sudėtingų psichologinių problemų ir visiško atstovybės mikroklimato pakrikimo“, – nurodoma pareiškime.

Jau dabar istorija, susijusi su E. Bajarūnu, anot darbuotojų, turi pasekmių:

„Užsienio reikalų ministerijos darbuotojų atstovai sulaukė informacijos apie tai, kad reaguodamas į spalio 4 d. įvykius ir pareiškimus viešoje erdvėje vienas Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės vadovas perspėjo sau pavaldžius darbuotojus, kad jie neteiktų skundų Užsienio reikalų ministerijai apie netinkamas darbo sąlygas ir/ar vadovo elgesį. Tokiu būdu darbuotojams daromas spaudimas, siekiant išvengti Užsienio reikalų ministerijos informavimo apie galimai netinkamą vadovų elgesį.“

Siūlo iškviesti Bajarūną, padėti darbuotojams

„Užsienio reikalų ministerijos darbuotojų atstovai susitikimuose su Užsienio reikalų ministerijos vadovybe ne kartą kėlė darbo organizavimo diplomatinėse atstovybėse klausimą. Sutinkame, kad diplomatinės tarnybos specifika užsienyje suponuoja ilgas darbo valandas ir darbą savaitgalį ar švenčių dienomis.

Vis dėlto, darbo ir poilsio laiko balanso turi būti laikomasi siekiant užtikrinti ne tik gerą darbuotojų psichinę ir fizinę sveikatą, motyvaciją, bet ir jų šeimų, kurios su iššūkiais susiduria rotacijų užsienyje metu, santykius ir gerovę“, – pažymėjo URM darbuotojai.

Užsienio reikalų ministerija

Galiausiai jie primygtinai pasiūlė:

- imtis skubių priemonių užtikrinti Lietuvos Respublikos ambasados Jungtinėje Karalystėje darbuotojų, ypatingai tų, kurie sutiko bendradarbiauti su tyrimą atlikusia Užsienio reikalų ministerijos komisija bei suteikė informaciją apie situaciją atstovybėje, apsaugą nuo galimo priešiško elgesio ir persekiojimo, ir su tuo susijusių neigiamų pasekmių;

- iškviesti Lietuvos Respublikos ambasadorių Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūną konsultacijoms į Lietuvą tol, kol bus atliktos visos reikiamos vidinės tarnybinės veiklos vertinimo procedūros ir priimtas sprendimas dėl jo tinkamumo vadovauti atstovybei ir apskritai užimti vadovaujančias pareigas;

Siūlo aiškintis nutekinimą, vertinti Bajarūno veiksmus

- suteikti galimybę to norintiems Lietuvos Respublikos ambasados Jungtinėje Karalystėje darbuotojams atsišaukti iš rotacijos nedelsiant tuo atveju, jei ambasadorius E. Bajarūnas liks vadovauti ambasadai;

- organizuoti Lietuvos Respublikos ambasadoje Jungtinėje Karalystėje darbuotojams nepriklausomą psichologinę pagalbą Užsienio reikalų ministerijos lėšomis;

- pareikšti pasitikėjimą laikinai einančiu pareigas Užsienio reikalų ministerijos generaliniu inspektoriumi, kuris veikė gavęs teisėtus užsienio reikalų ministro įgaliojimus ir laikydamasis vidaus procedūrų;

- skubiai atlikti Užsienio reikalų ministerijos vidaus tyrimą ir nustatyti, kokiu būdu tarnybinė informacija buvo nutekinta žiniasklaidai, bei imtis priemonių užkardyti tokius veiksmus ateityje;

- įvertinti ambasadoriaus E. Bajarūno veiksmus viešinant šią situaciją ir tų veiksmų atitiktį diplomatinės tarnybos statutiškumui;

- lapkričio mėnesį vyksiančio Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų vadovų suvažiavimo metu surengti privalomus atstovybių vadovų mokymus apie lygių galimybių užtikrinimą bei smurto ir priekabiavimo prevenciją, akcentuojant vadovavimo gebėjimų bei tinkamo grįžtamojo ryšio suteikimą darbuotojams;

- parengti ir išplatinti aiškias instrukcijas ir rekomendacijas atstovybių vadovų ir darbuotojų sutuoktiniams dėl jų statuso ir galimybių prisidėti prie diplomatinės atstovybės veiklos, galimybių tam pasitelkti atstovybės darbuotojus ir naudotis atstovybės inventoriumi savo veiklai.

Domėsis Seimo komitetas


URM Darbuotojų profsąjungą vienija 288 nariai, Darbo tarybą sudaro 11 atstovų.

Kitą savaitę situaciją dėl E. Bajarūnui mestų kaltinimų ir galimybių jam toliau tęsti darbą ketina aptarti Seimo Užsienio reikalų komitetas. Komitetas gali inicijuoti ambasadoriaus atšaukimą, bet galutinis žodis – prezidento.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)