Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas spaudos konferencijos pradžioje atsakė į klausimą – kodėl iki šiol tylėjo.

„Manau, kad suprantate – rūpinausi valstybės interesais ir jos prestižu. Žinau, kad situacija kenkia ir valstybei, ir jos prestižui, ir ambasadai. Tai yra neadekvati situacija, pirmą kartą naudojamas politinėje kovoje ambasadorius“, – teigė E. Bajarūnas.

Toliau jis kalbėjo, jog iki šiol nuo komentarų susilaikė ir dėl to, kad buvo „nutekinta informacija apie neva mobingą, finansinius pažeidimus“.

„Nuo rugpjūčio pabaigos tai aptarinėja žiniasklaida, bet iki šio pirmadienio nebuvau matęs jokios su kaltinimai susijusios oficialios informacijos. Todėl, kaip suprantate, negalėjau komentuoti gandų“, – aiškino ambasadorius.

Teigia, kad valstybės lėšų nešvaistė


Spaudos konferencijoje jis patvirtino, jog pirmadienį jau gavo tarnybiniam naudojimui skirtą informaciją.

„Ir jai šiandien pasirodžius viešumoje nusprendžiau, kad jau yra proga ir negalėčiau nereaguoti“, – tvirtino E. Bajarūnas.

Toliau Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje pasakojo, jog rugsėjo 11 dieną iš URM ambasada gauna raštą dėl finansinių audito. Informaciją URM prašė pateikti per savaitę.

„Kaip suprantu, buvo atliekama kelių dešimčių Lietuvos ambasadų, nors spaudoje rašoma tik apie vieną, mūsų. Ir štai rugsėjo 27 dieną paskelbiamas URM vidaus audito skyriaus dokumentas, <...> kurioje, pabrėžiu jokie kaltinimai mano vadovaujamai ambasadai nepateikti“, – tikino ambasadorius.

Delfi žiniomis, ambasadoje Londone buvo atliktas reprezentacinių lėšų naudojimo auditas. Jis, pirminiais duomenimis, nepalankus ambasadoriui: nustatyta abejonių keliančių išlaidų, kai ambasados ištekliai galimai naudoti asmeninėms reikmėms. Pats ambasadorius teigė, jog valstybės lėšų nešvaistė.

„Esu reiklus vadovas“

Toliau spaudos konferencijoje jis kalbėjo apie mobingą, apie kurį liudijo ambasados darbuotojai.

„Kadangi nesu gavęs jokios informacijos, rugpjūčio 30 dieną žiniasklaidoje pasirodo kaltinimai ir kad URM gavo darbuotojų nusiskundimus dėl galimo mano mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. <...>

Pati URM spaudai pripažįsta, kad yra kažkokia informacija mano atžvilgiu. Deja, su šia informacija iki šiol nesu supažindintas. Pabrėžiu, kad per visą mano 30 metų darbo valstybei, <...> darbą pirmą kartą esu kažkuo kaltinamas.

Nepaisant to, kad tik per spaudą tenka girdėti šiuos kaltinimus kaip valstybės pareigūnui, vertinu tai labai rimtai. Tokie dalykai kaip mobingas man kaip asmeniui yra visiškai nepriimtini jokiomis formomis“, – teigė ambasadorius E. Bajarūnas.

Jis dar karą kartojo, jog jokios oficialios informacijos dėl mobingo ambasadoje taip ir nėra gavęs.

Eitvydas Bajarūnas

E. Bajarūnas tikino, jog mobingas iš liudijimų, kuriuos publikavo Delfi yra dingęs, dabar minimas „blogas psichologinis klimatas“. Ambasadorius teigė, jog yra reiklus vadovas.

„Taip, esu reiklus vadovas, aktyvus vadovas ir veikiu valstybės interesui taip, kad galima vadinti tai principu 24/7. taip, Jungtinėje Karalystėje ir savaitgaliais reikia susitikti su lietuviais, ypatingai savaitgaliais. Todėl mano kiekvienas savaitgalis buvo užimtas įvairiais renginiais. <...> Ir natūralu, kad mano reiklumas ir aktyvumas peržengia standartines ribas“, – teigė E. Bajarūnas.

Ambasadorius Jungtinėje Karalystėje pabrėžė, jog per savo darbo laiką ne tik kad nebuvo sulaukęs jokių skundų, bet buvo giriamas už aktyvų darbą.

„Naudojamas politinėje kovoje“

Apie ambasadoriaus panaudojimą politinėje kovoje pačioje spaudos konferencijoje pradžioje prabilęs E. Bajarūnas, turėjo ir kitų pastebėjimų šiuo klausimu.

Anot E. Bajarūno, į ambasadą atvykusi URM Generalinė inspekcija selektyviai pakalbino tik dalį žmonių, kurių liudijimus ir surinko.

Eitvydas Bajarūnas

„Taigi, atvažiavęs laikinai einantis inspektoriaus pareigas, iš 40 žmonių panašiai kolektyvo ambasados selektyviai pakalbina dalį žmonių. Kaip jis atsirinko, aš nežinau.

Tik žinau, kad ilgiau užtrukdavo su tais žmonėmis, kurie galimai turėjo pastebėjimų mano darbo principais. Ir tie, kurie turėjo kažką neigiamo pasakyti“, – tikino ambasadorius Jungtinėje Karalystėje.

Jis taip pat stebėjosi, jog minimas inspektorius nėra darbuotojas iš šalies, o URM tarnautojas.

„Jis rašo tai, ką ministerija jam ir paveda“, – konstatavo jis.

Žada į ambasadą grįžti su planu

Klausiamas žurnalistų, E. Bajarūnas negalėjo įvardyti, kieno yra naudojamas politinėje kovoje.

„Aš sakau tik tai, ką aš supratau, kad pirmą kartą prieš mane naudojami ne statutiniai metodai“, – teigė jis.

E. Bajarūnas sutiko, jog galbūt „kai kur perspaudė“ bendraudamas su ambasados darbuotojas, svarstė galbūt darbuotojai nebuvo patenkinti dėl darbo savaitgalį. Bet, pasak diplomato, nesutarimus dėl to jis galėtų išspręsti pats kalbėdamasis su tais darbuotojais. O dabar esą negali, nes skundai – anoniminiai.

„Nesu idealus. Visi nesam idealūs. Jeigu yra problemų, besikarščiuodamas – būna ar ne, pasakai greičiau padaryk, arba kaip tu čia nesusitvarkai – na, taip, gal būtų gerai, kad vadovas to nedarytų. Todėl aš nemanau, kad viskas yra sugalvota. Jeigu yra problemų, aš labai norėčiau išgirsti ne anoniminius [skundus], kurių aš negaliu nei patikrinti, <...> mielai ir tą mes darome su visais darbuotojais“, – dėstė E. Bajarūnas.

Ambasadorius leido suprasti, jog nesijaučia išklausytas URM Generalinės inspekcijos.

„Atvažiavo generalinis inspektorius, išsirinko žmones, jau turėjo kažkokią savo viziją. Apklausė juos, išvažiavo. Ir tai pasirodo spaudoje, trimituojama. Normaliai valstybėje kaip daroma: jeigu yra problema, kuriamos komisijos, detaliai aiškinamasi kiekvienas epizodas <...>, išklausomi liudininkai, išklausomas atsakovas. Tokiu atveju tai aš galėčiau vadinti tyrimu“, – sureagavo E. Bajarūnas.

„Tikrai gaunu labai daug teigiamų atsiliepimų, kurie, deja, į šitą raportą neįtraukti“, – pridūrė jis.

Savo noru trauktis neketina

Diplomatas tikino, jog parengs planą ir sieks pagerinti mikroklimatą ambasadoje.

„Įsivaizduoju, kad grįžęs darysiu planą, jau jį pradėjau daryti: darbo viršvalandžiai, atmosfera ambasadoje, konkretūs blokai <...>. Kaip vadovas priimu tai kaip pamoką, ir, manau, ne vėlu priimti pamoką. Per mažai kreipiau dėmesio į darbuotojus ir mielai – ne tik, kad mielai – mano pareiga sureaguoti ir padaryti taip, kad į problemas būtų atsakyta sprendimais“, – kalbėjo E. Bajarūnas.

Jei bus poreikis, ambasadorius žadėjo situaciją aptarti su prezidentu, užsienio reikalų ministru.

„Kam kyla klausimų ir kvies mane pokalbiui ir inicijuos pokalbius. Aš esu pareigūnas, čia mano neišvengiama dalia. Nesislapstysiu“, – sureagavo jis.

E. Bajarūnas leido suprasti, jog savo noru iš pareigų nesitrauks: esą jei paskyrė prezidentas, prezidentas ir atšauks.

„Kaip pareigūnas toliau vykdysiu man pavestus uždavinius“, – pažymėjo diplomatas.

Pakomentavo situaciją dėl žmonos

Kiek vėliau Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje įvertino ir darbuotojų liudijimus apie jo žmoną.

Eitvydas Bajarūnas, Giedrė Žickytė

„Ambasadoriaus žmona yra oficialiu statusu valstybei atstovaujantis asmuo, gaunantis oficialų atlyginimą kaip ambasadoriaus žmona. Ir jai priklauso atlikti tam tikras funkcijas. <...> Tai toms funkcijoms atlikti mano žmonai reikėdavo paprašyti ir transporto, kitų darbuotojų pagalbos. Tai neviršijo įgaliojimų“, – pabrėžė E. Bajarūnas.

Jis taip paneigė liudijimuose minimą jo žmonos prašymą ambasados darbuotojams registruoti ją pas gydytojus

„Mano žmona nesinaudojo gydytojų paslaugomis Londone. Taškas“, – sakė jis.

Liudijimų detalės


URM inspektoriai konstatavo, jog ambasadoriui E. Bajarūnui „trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, ambasadorius nesugeba motyvuoti darbuotojų ir imtis reikiamos lyderystės, piktnaudžiauja vadovui suteiktais įgaliojimais, nekuria pozityvių, pagarba ir tarpusavio bendradarbiavimu grįstų darbo santykių, neužtikrina ambasadoje palankios psichologinės darbo aplinkos, bendraudamas su darbuotojais stokoja empatijos, negeba darbuotojams teikti tinkamo grįžtamojo ryšio“.

Visa tai, pasak ministerijos inspektorių, neigiamai veikia Lietuvos strategiškai svarbios atstovybės darbo rezultatus, kuria destruktyvią darbo atmosferą, kuri „kenkia pirmiausia pačiai darbuotojų savijautai, o per jų veiklą ir komunikaciją – ir valstybės interesams, kuriuos atstovauja atstovybė“.

Pasak liudijimų, E. Bajarūnas su darbuotojais elgiasi nekorektiškai ir nemandagiai, darbuotojai yra sulaukę grasinimų, esą bus atleisti iš darbo arba grąžinti dirbti į ministeriją; daugelis teigia patyrę viešo įžeidinėjimo, patyčių, žeminančios kritikos, žodinės agresijos apraiškų; darbuotojai nenori eiti į darbą, o atėję jaučia įtampą ir nerimą; siekdamas įtvirtinti savo lyderio poziciją ir parodyti viršenybę, ambasadorius menkina žemesniojo rango darbuotojų orumą, rodo nepagarbą.

Taip pat, anot ambasados darbuotojų, E. Bajarūnas dažnai pabrėžia, kad ambasados kolektyvas privalo gerbti ne tik savo vadovą, bet ir jo sutuoktinę, be to, teigiama, jog ambasadorius nesugeba atriboti savo privačių interesų nuo viešųjų, galimai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi – pvz., nurodo darbuotojams darbo metu vykti į jo rezidenciją ir ten atlikti darbuotojams pagal pareigybes nepriklausančius darbus.

Ambasadoriaus sutuoktinė Giedrė Žičkytė, pasak liudytojų, yra taip pat aktyviai įsitraukusi į ambasados darbą ir veiklą, deleguoja darbuotojams asmeninio pobūdžio užduotis bei asmeninėms reikmėms naudoja ambasados ūkinį inventorių (automobilį, finansus), liepia darbuotojams savo asmeniniais tikslais dirbti po darbo valandų ar išeiginių metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)