Tokio gausaus Ramučių gyventojų susirinkimo nebuvo seniai. Baimindamiesi dėl savo sveikatos žmonės atėjo išgirsti, kas bus daroma, kad nebebūtų nuodijami. 7 metus, nuo tada kai buvo pastatyta mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įmonė, žmonės nuolat skundžiasi nevaldoma smarve.

„Buvo fiksuoti labai dideli viršijimai. Niekas nieko nesiėmė, tam, kad tarša būtų nedelsiant stabdoma. Ir vėl dabar teismai, vėl tas pats kelias. O smarvė fiksuojama vėl ir šiemet, nors jau buvo apsitvarkę“, – Ramučių gyventojų atstovė Greta Varnaitė–Venskienė.

Gyventojai įsitikinę, kad dėl šios situacijos jau seniai turėjo būti skelbiama ekstremali situacija.

Ramučių gyventojų atstovė teigė, jog yra viršyti 7 iš 13 taršos leidime esančių teršalų normos.

Žmonės bijo eiti į lauką, negali miegoti naktimis.

„Kvapas toks, kad kartais net graužia akis, kai kuriuos net ir supykina, ypač alergiškus žmones“, – kalbėjo Ramučių gyventoja Nijolė Rutkauskienė.

„Prabundi net nuo smarvės, ypač vasarą, kai būna langai praverti. Tiesiog prabundi, užsidarai langus ir kvėpuoji smarve“, – sakė Ramučių gyventoja Inga Petrauskienė.

Spalio mėnesį normas viršijo amoniakas ir acetonas. Įmonė moka papildomus taršos mokesčius, nuolat gauna baudas.

„Praėjusiais metais fiksuoti viršijimai teršalų. Dėl jų buvo skirtas privalomas nurodymas, pavasarį patikrinus duomenis buvo nustatyta, kad viršijimai vis dar yra“, – teigė Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjas Vaidas Laukys.

Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad komisija tirs, kokį pavojų įmonė sukėlė.

„Gali atsirasti ir nervų sistemos, kraujotakos, kitų sistemų sutrikimai arba ligos“, – aiškino NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė.

Ramučių atstovė sako, kad per pastaruosius metus, neaišku dėl ko ėmė mirti žmonės.

„Kreipėsi vienas jaunas vaikinukas, kad keista plaučių liga rasta, norėjau pakviesti į susirinkimą, viskas siejosi su kenksmingomis medžiagomis. Nes žmogus žalingų įpročių neturi, yra sportuojantis, jaunas. Deja, bet nepavyko pakviesti, nes jis jau miręs“, – pasakojo G. Varnaitė–Venskienė.

Pati įmonė dabar jau pripažįsta – statant objektą buvo padaryta klaidų.

„Tai, kas dabar yra pas mus – dvi oro valymo linijos, jų turėtų būti dvigubai dauiau“, – sakė Kauno RATC projektų vadovė Kristina Kazlauskaitė–Zumarienė.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (RATC)

Neseniai pasikeitė įmonės vadovas, pradėtos kuopti bėdos, smarvė buvo išnykusi, tačiau be papildomų investicijų situacija nepasikeis. 2015–aisiais įmonė pastatyta už 34,5 mln. eurų.
Dabar taršai suvaldyti reikia dar mažiausiai 3 milijonų eurų. Kiek brangs šiukšlių išvežimas, skaičiuos atskiros savivaldybės.

„Papildomai kvapų šalinimo sistemai įrengti reikalingos investicijos. Kas jas gautume, būtina didinti įkainį, kurio didinimo klausimą sprendžia dalininkai, deja, bet vieningos pozicijos neturi“, – Kauno RATC projektų vadovė K. Kazlauskaitė–Zumarienė.

Visos institucijos fiksuoja pažeidimus, kalbama ir apie taršos leidimų naikinimą, tačiau pripažįstama, tai Sizifo darbas.

Gyventojai pasirengę kovoti, kad įmonė veiklą stabdytų, tačiau Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė sako, kad veiklos stabdymas ne išeitis.

„Mes kaip valstybė, kaip piliečiai esame suinteresuoti, kad ji veiktų, užtikrintų rūšiavimą. Kita vertus, mes esame suinteresuoti, kad ji veiktų tinkamai. “, – kalbėjo Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Seime organizuojamas parlamentinis tyrimas dėl gamyklos taršos ir kvapų problemų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: