Seimo ryšių su visuomene skyrius informavo, kad trečiadienį atsakaita buvo pristatyta Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje.

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas konstatavo, kad žmonės geriau suvokia savo teises. Vis dažniau gaunama pagrįstų skundų. Kaip minėta, didžiausią dalį visų skundų sudaro skundai dėl pažeistų teisių į tinkamą viešąjį administravimą ir į nuosavybę. Išlieka daug besiskundžiančiųjų dėl žmogaus teisių pažeidimų įkalinimo įstaigose.

Ataskaitos pristatymo metu pabrėžta žmogaus aptarnavimo valdžios įstaigose kultūros svarba žmogaus teisių apsaugos požiūriu. Atkreiptas dėmesys, kad institucijos dažnai formaliai nagrinėja piliečių prašymus, institucijų pateikti atsakymai būna nesuprantami žmogui. Pastebėta, kad daugėja skundų dėl nekokybiškai suteikiamos valstybės garantuojamos antrinės teisinės pagalbos (atstovavimo teismuose). Taip pat žmonėms aktuali problema – sudėtingas leidimų išdavimo statyboms ir rekonstrukcijai procesas.

Žmogaus teisių komitetas, įvertinęs Seimo kontrolierių iškeltas aktualijas, parengs Seimo nutarimo projektą dėl Seimo kontrolierių 2008 metų veiklos ataskaitos.