„Kadangi tai yra ministras, kurį sunkiausia prisikviesti į frakciją, (...) klausimų yra susikaupę. Vienas svarbiausių – kaip vyko evakuacija ir ar laiku URM reagavo į įvykius Izraelyje“, – Eltai teigė A. Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Taip pat, pasak Darbo partijos pirmininko, frakcijos posėdyje ketinama aptarti ir klausimus, susijusius su ambasadorių E. Bajarūno ir D. Matulionio veikla.

„D. Matulionio klausimas kvepia pasistumdymu tarp Prezidentūros ir ministerijos. Ir klausimas, ar diplomatai netampa santykių aiškinimosi tarp dviejų žmonių, atsakingų už užsienio politiką, įkaitais. Nesinorėtų, kad taip atsitiktų“, – akcentavo A. Mazuronis.

„Bajarūno situacija irgi įdomi. Kadangi mes neturime URK atstovo, gal mums frakcijoje ministras galėtų paaiškinti, kas ten darosi. (...) Kadangi prezidentas ir užsienio reikalų ministras visiškai skirtingai šneka apie tą situaciją ir galimas išeitis iš jos, tai būtų įdomu išgirsti, kaip įsivaizduoja ministras ir kokia ten realiai situacija yra“, – sakė jis.

A. Mazuronis taip pat pažymi, kad „darbiečiai“ nori išgirsti ministro poziciją ir dėl poreikio suvienodinti sankcijas rusams ir baltarusiams.

Kitą savaitę Darbo frakcija taip pat į posėdžius planuoja kviestis ir finansų ministrę Gintarę Skaistę bei susisiekimo ministrą Marių Skuodį.

ELTA primena, kad Užsienio reikalų ministerija (URM) inicijavo tarnybinius tyrimus dėl ambasadorių E. Bajarūno ir D. Matulionio veiklos.

Deividas Matulionis

Abejonės dėl E. Bajarūno tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, ministerija sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Vėliau portalo paviešintoje URM inspektorių ataskaitoje kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūlyta spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas. Visgi prezidentas Gitanas Nausėda paprašė ambasadoriaus savo darbą Jungtinėje Karalystėje tęsti.

Tuo tarpu D. Matulionis, įtariama, kad galėjo nesilaikyti valstybės institucijų mandato ir susilpninti Lietuvos derybines pozicijas artėjant NATO viršūnių susitikimui. Šio diplomato atžvilgiu pradėto ikiteisminio tyrimo rezultatų dar laukiama.