„Darbiečių“ pateiktame garso įraše du vyrai kalbasi apie Darbo partijos bylą. V. Dovidaitis anksčiau buvo Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas, todėl buvo atsakingas už bylų paskirtymą.

Kaip žinoma, prezidentė Dalia Grybauskaitė atleido V. Dovidaitį iš pareigų už teisėjo vardo pažeminimą, nes paaiškėjo, kad pažeisdamas bylų skirtymo taisykles V. Dovidaitis patenkino kyšininkavimu įtariamo teisėjo Rišardo Skirtuno prašymus paskirti jam nagrinėti bylą apeliacine tvarka bei toleravo nederamą šio teisėjo elgseną.

Darbo partijos paviešintame garso įraše pirmiausia pradedama kalbėti, už ką V. Dovidaitis „buvo nuskriaustas“. V. Dovidaitis teigia turėjęs žinių, kad dėl R. Skirtuno jį žadėjo palikti ramybėje su sąlyga, kad greitai bus baigta Darbo partijos byla.

V. Dovidaitis neva pasakoja, kad prieš keletą metų pas jį atėjo teisėjas „nuo Prezidentūros“, kuris ragino bylą nagrinėti kiek įmanoma greičiau.

Panaši situacija esą buvo ir prieš Seimo rinkimus, kai Darbo partijos byloje visai vasarai buvo padaryta didžiulė pertrauka – neva dėl teisėjų ir proceso šalių atostogų.

V. Dovidaitis pokalbyje teigia, kad pas jį atėjo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Gintaras Kryževičius ir teiravosi dėl pertraukos. V. Dovidaitis teigia paaiškinęs visas aplinkybes, o G. Kryževičius esą sakęs, kad eina „pas ponią“. Vėliau jis neva atbėgęs „visas raudonas“ ir jau tada kalbėjęsis su teisėja Daiva Pranyte-Zalieckiene.

Dialoge teigiama, esą kaip tik po šio susitikimo imta kalbėti apie taisyklių pakeitimą, kad teisėjas galėtų kreiptis į pirmininką ar skyriaus pirmininką ir prašyti pripažinti bylą greičiau nagrinėtina – tokiu atveju teisėjui nebūtų skiriamos kitos bylos.

Pokalbyje taip pat sakoma, kad buvo gandų, esą teisėja D. Pranytė-Zalieckienė buvo kviečiama į Prezidentūrą.

Su V. Dovidaičiu DELFI susisiekti nepavyko, televizijos LNK „Žinios“ taip pat nepasiekė buvusio teisėjo.

Gintaras Kryževičius
Televizijos naujienų laidai Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius pripažįsta, kad kalbėjo su teisėju V. Dovydaičiu apie Darbo partijos bylą, tačiau jokio spaudimo tikina nedaręs, tik kaip teisėjų tarybos vadovas aiškinosi, kodėl stringa bylos nagrinėjimas.

„Aš nemanau, kad kuo nors skyrėsi mano veikla arba aš bandžiau kaip nors įtakoti teisėją dėl procesų spartinimo šioje byloje. Tiesiog tai buvo kalba apie organizacinių priemonių tyrimą, ar tikrai tame teisme tinkamai administruojamas bylų skirstymas ir darbo organizavimas“, - sakė G. Kryževičius.

Konstantas Ramelis
Buvęs Seimo narys Konstantinas Ramelis tikina pokalbio detalių neatsimenantis.

„Kažkoks pokalbis buvo, bet ką mes kalbėjom, aš dabar jau neprisimenu. Žinote, įvairiais klausimais šnekėjom. O apie tą bylą visi kalba, ir televizija vis rodo, tad susitikus kolegoms kartas nuo karto ir iškyla toks klausimėlis“, - LNK žurnalistams sakė K. Ramelis.

Prezidentūra situacijos nekomentuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (929)