Darbo partijos pirmininko pavaduotojai prašo iškelti teisėjų kolegijai, susidedančiai iš kolegijos pirmininkės Daivos Pranytės-Zalieckienės, Daivos Kazlauskienės ir Arūno Kisieliaus, drausmės bylą dėl vasario 25 d. įvykių. Esą tuomet Darbo partijos bylos nagrinėjimui pasirinkta kita, labai maža teismo posėdžių salė, todėl visi norintys stebėti procesą joje netilpo.

Atvykusieji, anot "darbiečių" išplatinto pranešimo, teigė netrikdysią teismo posėdžio tvarkos, todėl prašė leisti pasilikti teismo salėje ir stovėti, tačiau teisėjų kolegija atmetė tokį atvykusiųjų prašymą.

"D. Pranytė-Zalieckienė visiems griežtai liepė išeiti iš salės, teigdama, jog vadovaujasi "teismo vidaus taisyklėmis", su kuriomis nebuvo leista susipažinti. Dar daugiau, kolegijos pirmininkė D. Pranytė-Zaleckienė atvykusius pavadino "turgaus aikšte", kalbėjo pakeltu balsu, atsisakė išklausyti atvykusiųjų prašymų, nepaaiškindama kodėl, gąsdino, kad jai nepaklusę dalyviai bus išvesdinti, jiems bus taikomos administracinės baudos", - teigia "darbiečiai".

Jie įsitikinę, kad toks teisėjų elgesys pažeidžia Teisėjų etikos kodeksą, kuris nustato, jog teisėjas, be kita ko, privalo elgtis sąžiningai, korektiškai ir garbingai, spręsti konfliktines situacijas taikiai ir mandagiai, nereikšti niekam paniekos, neįžeidinėti ir neplūsti. Be to, teisėjas esą privalo profesinėje veikloje ir privačiame gyvenime savo elgesiu, kalba, drausme rodyti pavyzdį, laikantis visuotinai pripažintų moralės normų ir etikos reikalavimų nežeminti teisėjo vardo, saugoti savo profesijos garbę ir prestižą.

Taip pat "darbiečiai" skundžia tai, kad teisėjų kolegija leidžia sau nesilaikyti paskirtos teismo posėdžio pradžios ir nuolat vėluoja į teismo posėdžius. Anot skundo teikėjų, taip yra demonstruojama ypatinga nepagarba tiek proceso dalyviams, tiek visai visuomenei, o Teisėjų etikos kodeksas nustato, kad teisėjas, vadovaudamasis pagarbos žmogui principu, privalo laikytis bylų nagrinėjimo grafiko, gerbti proceso dalyvių teises ir orumą, būti punktualus.

Įvertinę šias aplinkybes, Darbo partijos pirmininko pavaduotojai mano, kad teisėjai D. Pranytė-Zalieckienė, D. Kazlauskienė ir A. Kisielius nesilaikė Teisėjų etikos kodekso reikalavimų ir taip aiškiai aplaidžiai atliko savo pareigas bei pažemino teisėjo vardą, pakenkė teismo autoritetui ir už tai turi atsakyti drausmine tvarka, todėl jie prašo minėtiems teisėjams iškelti drausmės bylą ir perduoti ją nagrinėti Teisėjų garbės teismui.

Nacionalinės teismų administracijos atstovė Živilė Navickaitė-Babkin Eltai patvirtino, kad "darbiečių" skundas gautas ketvirtadienį. Per 20 darbo dienų bus apsisprendžiama, ar jį priimti nagrinėti ar atmesti.

TEDK yra teismų savivaldos institucija, sprendžianti drausmės bylų teisėjams iškėlimo klausimus. Iškelta drausmės byla perduodama Teisėjų garbės teismui.