„Visada reikia šviestis ir lavintis, kaip čia galima prieštarauti tokiems dalykams. Kategoriškai už“, – apie pasiūlymą sakė vienas vilnietis.

„Išeini nemokamų atostogų – ir švieskis. O kas dabar trukdo nemokamų atostogų pasiimti ir šviestis? Niekas nekliudo“, – tikino kitas.

„Jeigu apmokamos būtų, tai, aišku, aš būčiau suinteresuota parodyti kažkokius rezultatus darbdaviui – savo kvalifikacijos kėlimo, ar dar kažko.

Bet jeigu neapmokamos, tai aš galiu išvažiuoti į Turkiją ir šviestis“, – kalbėjo kita LNK kalbinta vilnietė.

Visgi, Lietuvos darbdavių konfederacijos (LDK) prezidentas Danas Arlauskas LNK sakė, jog klausimas Seime nėra iki galo išdirbtas.

„Dar reikėtų kokių trijų dienų darbuotojų gyvenimo prasmės paieškai. Nes visi pasimetę po COVID–19, stebiuosi, kaip Seimas apie tai nepagalvojo. Kokios nors egzistencinės tuštumos užpildymo paieškai dar reikėtų porą dienų pridėti“, – ironizavo jis.

D. Arlauskas LNK sakė, kad Seimo nariai yra „atitrūkę nuo gyvenimo ir nesupranta, nežino, nenori suprasti“.

„Darbdaviai jau seniai dirba su darbuotojais, organizuoja mokymus, aš pats porą metų važinėju po visą Lietuvą, kai konkrečios įmonės organizavo darbuotojams sako susitikimus, kaip geriau organizuoti pirkimus, visus kitus dalykus. Įmonės tam skiria pinigus. Bet motyvacijos nėra – čia yra problema“, – kalbėjo jis.

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas teigė, jog pati mintis dėl savišvietos yra labai gera.

„Tik pasirinktas instrumentas yra visiškai neefektyvus ir neduos rezultato. Dar daugiau pasakysiu – tai yra tam tikras lindimas į mūsų kišenę. Tai yra noras turėti dar papildomas dienas, noras patikti rinkėjams, artėja rinkimai. Ir čia yra Seimo narių noras susireikšminti ir parodyti, kaip jie rūpinasi žmonėmis, jų savišvieta. Bet jie negali identifikuoti poreikio“, – kalbėjo jis.

D. Arlauskas teigė, jog šis pasiūlymas situacijos gal ir nepablogins, bet nieko ir neduos.

„Tingėjimo dienos“, – konstatavo Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas D. Arlauskas.

Vienas iš šios idėjos autorių – opozicinės Seimo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas LNK tikino, jog valstybė turi dėti visas pastangas, kad žmonės keltų savo kvalifikaciją, bendrųjų žinių lygį.

„Mes turime didžiulę, struktūrinę darbo rinkos problemą, kad ypač vadovaujamose pozicijose turime pakankamai mažai išsilavinusius žmones. Ir visi ES tyrimai rodo, kad tarp vadovų lygmens turime silpniausius žmones.

Tai neskatina ir darbo rinkos pažangos, turi ilgalaikes struktūrines pasekmes mūsų šaliai, konkurenciniam pranašumui, todėl turime daryti viską, kad žmonės tobulėtų, imtųsi savišvieta“, – tikino T. Tomilinas.

Parlamentaras aiškina, jog pasiūlymas darbuotojui suteikia pasitikėjimo kreditą.

„Taip, bus žmonių, kurie galbūt ir nepasinaudos ta proga, bet jų konkurencinis pranašumas dingsta, jie tampa nepaklausūs darbuotojai rinkoje. Todėl šiandien žmogus yra suinteresuotas nuolat tobulinti gebėjimus ir žinias. Tai yra galimybė 5 dienas per metus skirti tam“, – tikino politikas.

T. Tomilinas, paklaustas, o kas kontroliuos, ar darbuotojas minėtas dienas tikrai skiria savišvietai, LNK pabrėžė, kad „kontroliuoja nematoma laisvos rinkos ranka“.

„Jeigu tu neturi gebėjimų ir nesi konkurencingas – tavo alga yra maža. Nori didesnės algos – tai skirsi ne tik tas penkias dienas. Jeigu mūsų žmonės nekels kvalifikacijos, mes ir liksime pigios darbo jėgos šalimi“, – kalbėjo jis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: