DELFI šaltinių žiniomis, Lietuvos ambasada Italijoje gavo pranešimą, kad tęsti bylos dėl Lietuvos prašymo perduoti V. Kotlerovą teismas nebemato galimybių.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija planuoja kviestis Italijos ambasadorių Vilniuje.

„Apgailestaujame dėl teismo sprendimo. Italijos institucijos turėjo užtikrinti, kad V. Kotlerovas sprendimo priėmimo dieną būtų pasiekiamas Italijos institucijoms. Tikimės išgirsti Italijos pusės paaiškinimus ir argumentus dėl tokio sprendimo. Teiisngumo srityje Europos Sąjungos šalys bendradarbiauja remiantis abipusio pasitikėjimo principu, todėl pagrįstai tikėjomės, kad Italija perduos Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Lietuvai“, - Užsienio reikalų ministerijos poziciją perdavė Rasa Jakilaitienė.

Jos teigimu, baudžiamasis persekiojimas V. Kotlerovo atžvilgiu vyks toliau, jo tarptautinė paieška tebegalioja.

Italų prokuroras: jis buvo tik karys

Neoficialiais DELFI duomenimis, namų areštas V. Kolerovui galėjo būti panaikintas šių metų rugsėjo mėnesį prokuroro sutikimu, todėl įtariamasis atgavo pasą ir legaliai išvyko į Rusiją.

Neviešais duomenimis, advokatai Milano apeliaciniam teismui nurodė, kad V. Kotlerovas Sankt Peterburge gydosi nuo trombozės, todėl negali skraidyti.

Kaip teigia šaltiniai, Milano apeliaciniame teisme prokuroras nurodė, kad 1991 m. V. Kotlerovas buvo karys, todėl vykdė įsakymus – priešingas veiksmas būtų prilygęs dezertyravimui.

Jis taip pat priminė atvejį, kad Italija netenkino JAV prašymo ekstradicijai JAV patrulio, Irake 2005 m. nušovusio Italijos saugumo karininką, byloje.

Neoficialiais duomenimis, prokuroras, be kita ko, nurodė, kad jeigu kario veiksmai nėra prilyginami nusikaltimui žmoniškumui, jis turi būti teisiamas savo šalyje.

V. Kotlerovo advokatai savo ruožtu tvirtino, kad įtariamasis sausio įvykių metu Lietuvoje net nebuvo, o esą gydėsi Pskovo karinėje ligoninėje.

DELFI primena, kad sovietų karininkas iš Sankt Peterburgo V. Kotlerovas Milano Malpensos oro uoste buvo sulaikytas gegužės 13 dieną. Jis vyko į Italiją švęsti 50 metų jubiliejaus.

Anot Lietuvos prokurorų, buvęs 76-osios Pskovo oro divizijos desantininkas įtariamas penkiomis nusikalstamomis veikomis, jo vaidmuo susijęs su veiksmais prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje.

Lietuvoje šiuo metu teismo laukia dar vienas sulaikytasis šios bylos įtariamasis, Rusijos pilietis Jurijus Melis. Jis buvo sulaikytas kovo 12 dieną.

2011 m. liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį Austrijos sostinės Vienos oro uoste buvo sulaikytas ir dar vienas įtariamasis – KGB karininkas Michailas Golovatovas, bet nepraėjus nė parai jis buvo paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų.

1991 m. sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

L. Linkevičius Italijos ministrui išsakė apgailestavimą dėl Sausio 13-osios bylos

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį Italijos užsienio reikalų ministrui išsakė apgailestavimą dėl to, kad Lietuvos prašymu sulaikytam Sausio 13-osios byloje įtariamam Rusijos piliečiui buvo leista išvykti iš šalies ir išvengti ekstradicijos į Lietuvą.

„Kalbėjau su Italijos užsienio reikalų ministru apie tą sprendimą ir išsakiau savo apgailestavimą, kad taip įvyko, nes buvo mūsų teisėtas ir argumentuotas prašymas, kad bus šio įtariamo piliečio ekstradicija“, - BNS antradienį Briuselyje sakė L.Linkevičius.

Linas Linkevičius
Lietuvos ministras šį klausimą iškėlė Briuselyje, kur abu ministrai dalyvauja NATO susitikime.

L.Linkevičius situaciją pavadino apgailėtina, atkreipęs dėmesį, kad įtariamasis sugebėjo pasprukti iš Italijos.

„Ne mums vertinti teisinių institucijų veiklą ir mes į tai nesikišame, bet faktas yra tas, kad šiame etape teisinės institucijos neužtikrino, jog tas įtariamasis dalyvautų procese, pagaliau jis net dingo iš Italijos“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Anot jo, Italijos ministras „sakė, kad supranta mūsų susirūpinimą, bet negalėjo nieko paaiškinti“.

„Visais atvejais šio piliečio teisinis persekiojimas nesibaigs ir mes to taip nepaliksime. Šiame etape situacija atrodo gana apgailėtinai“, - teigė L.Linkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1221)