Pataisas dėl lošimų reklamos draudimo kartu su kitais parlamentarais registravo Seimo konservatorius, Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė. Iniciatyva gimė po to, kai paaiškėjo, jog buvęs investicijų bendrovės „BaltCap“ fondo partneris Šarūnas Stepukonis dalį fondo įmonių lėšų galimai pralošė kazino.

Tačiau pataisų rengėjai įvardijo visai kitas priežastis, paskatinusias jas registruoti. Pasak rengėjų, nuolatinės ir itin gausios lošimų reklamos žiniasklaidoje prisideda prie azartinių lošimų kaip nekaltos, smagios pramogos normalizavimo, kuria iliuziją, kad praturtėti galima lengvai ir greitai.

Be to, anot jų, reklama daro didesnį žalingą poveikį probleminiams lošėjams.

„Lošimų reklama patologinius lošėjus gali lengvai paskatinti vėl įsitraukti į šią azartinę veiklą ir taip sukelti atkryčius.

Taip pat reklama jautriau veikia jaunus žmones, kurie pradėję žaisti ankstyvame amžiuje itin rizikuoja susidurti su probleminiu lošimu, nes prefrontalinė smegenų žievė, atsakinga už veiksmų pasekmių suvokimą ir impulsų kontrolę, pilnai susiformuoja tik trečiajame žmogaus gyvenimo dešimtmetyje“, – rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Jų autoriai pažymėjo, kad lošimų reklama draudžiama ir kitose šalyse: Latvijoje (išskyrus lošimų organizavimo vietas), Estijoje (reklama leidžiama tik organizatorių svetainėse, lošimo organizavimo vietose, kruiziniuose laivuose, lėktuvuose), Italijoje, Belgijoje (išskyrus loterijas). Yra šalių, kur draudžiamas sporto renginių, klubų rėmimas.

Siūlydami drausti lošimų reklamą, pataisų rengėjai taip pat siūlo taikyti ir kelias išimtis: ant pastato, kuriame vyksta lošimai, ir ant lošimų organizatoriaus buveinės pastato galėtų būti skelbiamas lošimų bendrovės pavadinimas ir prekės ženklas, informacija apie lošimus galėtų būti skelbiama juos organizuojančios bendrovės internetinėje svetainėje ar pačioje lošimų vietoje, informacija apie lošimus galėtų būti skelbiama leidiniuose, skirtuose lošimų verslo specialistams.

Šias pataisas pasirašė 47 Seimo nariai, tarp kurių – valdantieji Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas parašo nepadėjo.

„Tokie visiški draudimai paprastai nepasiteisina, dėl to aš ir nepasirašiau to projekto“, – Delfi sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)