Mišriai Seimo narių grupei priklausantis buvęs „tvarkietis“ gali netekti imuniteto. Bent jau D. Valys mato tam pagrindą.

„Šiandien generalinis prokuroras Darius Valys patenkino šių metų spalio 9 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo pateiktą prašymą kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį Remigijų Ačą. Privataus kaltinimo tvarka 2012 metų kovą į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl įžeidimo per visuomenės informavimo priemonę kreipėsi Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Raseinių rajono profsąjungos pirmininkas. Teismuose daugiau kaip metus spręstas klausimas dėl šios bylos teismingumo ir proceso eigos po to, kai R. Ačas 2012 metų rudenį buvo išrinktas Seimo nariu“, - pranešė Generalinė prokuratūra.

Byloje dėl užgauliojimų R. Ačui gali grėsti netgi belangė. Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kas viešai veiksmu, žodžiu ar raštu užgauliai pažemino žmogų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Šioje kadencijoje R. Ačas yra jau penktas parlamentaras, į kurį nusitaikė D. Valys. Neliečiamybę prarado Darbo partijos bylos kaltinamieji Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė, jie vėliau teismo buvo pripažinti kaltais. Imunitetą prarado ir čia pat dingo „Drąsos kelio“ frakcijos seniūnė Neringa Venckienė. Beje, V. Uspaskichui antrąsyk prašoma naikinti imunitetą – šįsyk dėl jo pasisakymų apie jį su bendražygiais nuteisusius teisėjus. Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegiją Darbo partijos įkūrėjas viešai išvadino nusikaltėliais. Imuniteto praradimas gresia ir Algirdui Patackui – parlamentaras viešai prisipažino pavogęs saulėgrąžų ir elektros lemputę.

Kol kas vienintelis imunitetą išsaugojęs šios kadencijos Seimo narys – homoseksualų eitynėse pareigūnų tramdytas Petras Gražulis.