Jis atleidžiamas nuo gegužės 11 dienos.

Prezidentūra informavo, kad šalies vadovė pavedė teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui laikinai eiti švietimo ir mokslo ministro pareigas nuo gegužės 12 dienos, kol bus paskirtas naujas ministras.

D.Pavalkis pasitraukti nusprendė, kai jį delegavusios Darbo partijos vadovybė apkaltino nevykdant partijos ir Vyriausybės programos ir priėmė sprendimą atšaukti jį iš pareigų.

D.Grybauskaitė pirmadienį D.Pavalkio atsistatydinimo istoriją sukritikavo „kaip labai negražų politinį pavyzdį, kada ministras buvo verčiamas ir priverstas padėti pareiškimą įvairiais negražiais, netgi kriminaliniam pasauliui būdingais metodais, kada buvo ir šantažuojama dauguma, ir taip pat premjeras“.

Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Posėdžiaus politinė taryba

Kiek anksčiau antradienį premjeras Algirdas Butkevičius pranešė, kad pareiškimas jau perduotas prezidentei.

„Šiandien prezidentei jau yra paruoštas teikimas ir jis jau yra pristatytas“, - LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, antradienį Seime posėdžiausianti politinė taryba turėtų aptarti kandidatus į švietimo ir mokslo ministrus. Antradienio vakarą Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus būstinėje įvyks Darbo partijos prezidiumo posėdis, kuriame partija apsispręs dėl naujojo švietimo ir mokslo ministro. Darbo partija ministrą nusprendė atstatydinti dėl partijos rinkimų programos nevykdymo švietimo srityje, tačiau pats D. Pavalkis užsiminė patyręs "darbiečių" spaudimą skiriant ministerijos pareigūnus ir švietimo politikos klausimais. Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą, kandidatą į šios ministerijos vadovus deleguoja Darbo partija.

Prieš teikdamas kandidatus prezidentei A.Butkevičius tvirtino pirmiausia pats nuspręsiąs, ar jos tinkamos.

„Galiu pasakyti, kad iki teikimo prezidentei ta kandidatūra tikrai bus pirmiausia patikrinta mano iniciatyva. Būna kai kada negražu, kada jau pateikta kandidatūra, apie ją pradedama viešai kalbėti, o po to reikia priimti sprendimus, kad ji netinkama“, - kalbėjo premjeras.

J. Neliupšienė: švietimo ir mokslo ministras neturėtų turėti kriminalinių šešėlių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė naują švietimo ir mokslo ministrą rinksis iš kelių kandidatų, atsižvelgusi į jo profesionalumą bei sąsajų su kriminaliniu pasauliu nebuvimą, sako Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Antradienį Premjeras Algirdas Butkevičius Prezidentei turėtų atvežti švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio atsistatydinimo prašymą.

„Ministras Pirmininkas jį turėtų šiandien atvežti į Prezidentūrą ir gaila, kad ministras buvo priverstas padėti tą atsistatydinimo pareiškimą. Metodai, kuriais jis buvo priverstas tai padaryti, tikrai neatitinka demokratinės valstybės standartų. Akivaizdu, kad ministras jau nebenori likti savo poste, todėl Prezidentė patenkins jo prašymą“, - interviu „Žinių radijui“ sakė J. Neliupšienė.

Pasak šalies vadovės atstovės, D. Grybauskaitė naująjį švietimo ir mokslo ministrą rinksis iš kelių kandidatų ir apsispręs, įvertindama kandidato profesionalumą, bei sieks, kad ministras neturėtų kriminalinių šešėlių.