Kaip antradienį „Žinių radijo“ laidoje sakė J. Neliupšienė, ketvirtadienį prasidėsiančiame Europos Sąjungos (ES) Vadovų Tarybos susitikime D. Grybauskaitė ketina kalbėti apie pastaruoju metu Lietuvos vežėjams ir pieno perdirbėjams kilusias problemas su Rusija.

„Prezidentė bent jau turės galimybę detaliai pristatyti esamą situaciją. Akivaizdu, kad tai daroma iš politinių paskatų, ir tą žinią norima nusiųsti. Kita vertus, džiugu, kad Europos Komisija šį klausimą jau iškėlė Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO). Penktadienį vadinamojoje Prekybos taryboje vykęs PPO posėdis iš tiesų sulaukė daug atgarsio ir Komisijos iškeltą klausimą dėl mūsų vežėjų ir pienininkų palaikė ir JAV, ir Ukraina“, - sakė J. Neliupšienė.

Pasak Prezidentės patarėjos užsienio politikos klausimais, ketinama pabrėžti, kad Rusija pieno produktų importo ribojimus taiko nesilaikydama deramos praktikos - oficialiai neinformavusi apie pastebėtus trūkumus ar pažeidimus.

„Vis dėlto kalbant su Europos vadovais svarbu pabrėžti, kad mes iki šiol vis dar negavome oficialaus paaiškinimo, nėra pateiktos tos tikrosios pretenzijos, tikrosios priežastys raštu. Ir tikriausiai dabar jau galima daryti išvadą, kad tai pusei, kuri taiko tuos neadekvačius prekybos ribojimus, visiškai nepriimtinas tarptautinis viešumas, o mums, ES, Lietuvai, tai vienas svarbiausių įrankių šioje situacijoje“, - sakė J. Neliupšienė.

Pirmadienį Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas teigė, kad klausimas dėl pieno produktų eksporto į Rusiją vis dar lieka atviras ir priežastys kol kas neįvardintos.

"Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) tarybos posėdyje taip pat nebuvo konkrečiai pasakyta, dėl kokios priežasties (kodėl ribojamas lietuviškų pieno produktų importas. - ELTA). Tai taip ir lieka atviras klausimas", - po susitikimo su Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos "Rospotrebnadzor" ekspertais sakė jis.

Rusija paskelbė nuo spalio 7 d. stabdanti kai kurių pieno produktų importą iš Lietuvos. Rusija tai motyvuoja susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra.

Jau anksčiau Prezidentė D. Grybauskaitė Rusijos taikomus lietuviškų pieno produktų importo ribojimus yra pavadinusi politiniais. Ji ragino atsakingas institucijas ruošti reikiamą medžiagą Europos Komisijai, kad ši galėtų kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją, tačiau to daryti neskubama.

Rusija lietuviško pieno blokadą taiko ne pirmą kartą, kiek ji truks, kol kas lieka neaišku.