"Tiesiogiai Jūsų klausimo antroji dalis dėl NATO bazių - tai 137-asis Konstitucijos straipsnis draudžia užsienio šalių karinių bazių buvimą Lietuvos teritorijoje", - antradienį viešėdama Marijampolėje sakė D. Grybauskaitė žurnalistams, klausiama, ar svarstoma galimybė Lietuvoje dislokuoti papildomas NATO pajėgas, o galbūt net įkurti NATO bazę.

Vėliau Prezidentūros spaudos tarnyba papildė prezidentės D. Grybauskaitės atsakymą dėl NATO bazės Lietuvoje atsiradimo galimybių.

„Norime atkreipti dėmesį, jog NATO sąjungininkų pajėgų dislokavimas Lietuvoje nėra traktuojamas kaip bazė, nes Lietuvos kariuomenė ir yra NATO dalis, - teigiama pranešime. -  Prezidentė kalbėjo apie Konstitucijos 137 straipsnį, kuriame kalbama apie užsienio valstybių bazes, valdomas ir kontroliuojamas tik užsienio valstybių. Tokių bazių steigimas Lietuvos teritorijoje nėra numatytas.

Tačiau tai nereiškia, kad Lietuvoje negali būti steigiamos bazės, kurias valdo ir kontroliuoja Lietuva kartu su NATO sąjungininkais, kaip tai numatyta, pavyzdžiui, kolektyvinės gynybos sutartyje.

Visos Lietuvos karinių pajėgų bazės yra pasirengusios priimti sąjungininkų karius pratyboms, mokymams ir kitoms Lietuvos saugumo užtikrinimo užduotims vykdyti. Sprendimai dėl karinį saugumą stiprinančių priemonių priimami atsižvelgiant į kylančias grėsmes. Įvertinus įvykius Lietuvos kaimynystėje jau buvo padidintas JAV naikintuvų Lietuvoje skaičius.“

Kalbėdama apie gynybos priemones, Prezidentė užtikrino, kad jų bus tiek, kiek reikės.

"O dėl padidinto saugumo priemonių ir vadinamųjų gynybos planų įgyvendinimo, - be jokios abejonės, diskusijos ne tai, kad vyksta, bet sprendimai yra priimami priklausomai nuo poreikio, ir jie bus priimti, jeigu pasikeis saugumo situacija aplink Lietuvą. Bet tai, be jokios abejonės, jau nėra viešų diskusijų objektas", - sakė šalies vadovė.