„Kartais gyvenime mes kovojame dėl visko, mes bandome pereiti per sieną, net neieškodami durų, bet po kurio laiko tu pradedi ieškoti atidaryto lango ar durų, o po tu pradedi net nebesidairyti ir leisti gyvenimui sutvarkyti situaciją“, - sakė D. Grybauskaitė trečiadienį Vokietijos mieste Achene, į kurį valstybės vadovė atvyko atsiimti „Politikos Oskaru“ vadinamo Karolio Didžiojo apdovanojimo.

Vienas iš renginių, kuriame dalyvavo valstybės vadovė buvo paskaita Reino Vestfalijos technikos universitete. Klausimą apie ateities planus prezidentei uždavė paskaitos klausiusi vokietė.

Atsakydama valstybės vadovė sakė esanti linkus „stebėti galimybes ir panaudoti jas ten, kur esu geriausia“.

D. Grybauskaitė taip pat pažymėjo niekada nebuvusi ir nenorėjusi būti „gryna politike“ ir leido suprasti, kad vardan prezidento posto jai teko nemažai atsisakyti: „stabilumo ir saugumo mano gyvenime, geros algos“.

Buvusi Finansų eurokomisarė sakė pasirinkusi grįžti į Lietuvą, nes 2009-aisiais jau matė, kad Lietuvai gresia krizė ir tikėjo, kad jos galimybės padės šaliai neparpulti.

D. Grybauskaitės penkerių metų kadencija baigiasi kitąmet. Kol kas nežinoma, ar valstybės vadovė sieks perrinkimo, ar bandys konkuruoti dėl Europos Sąjungos Tarybos Vadovų tarybos pirmininkės posto.

Prezidentės nuomonė apie reitingų agentūras – „tarp eilučių“

Prezidentė užuominomis pateikė savo poziciją apie tarptautines reitingų agentūras ir jų įtaką.

Klausimą apie reitingų agentūras pateikė prezidentės paskaitos Acheno Reino Vestfalijos technikos universitete klausiusi viešnia iš Vokietijos.

„Tai yra labai jautrus klausimas. O jautrus jis yra todėl, kad reitingų agentūros gavo tam tikras „velniškas funkcijas“: jos kontroliuoja šalis nares, bet tuo pačiu joms mokama valstybės narės, kad jos darytų tyrimus. Jos nekontroliuoja bankininkystės. Be to visos agentūros yra Jungtinėse Valstijose“, - į vokietės užduotą klausimą apie tarptautinių reitingų agentūrų įtaką atsakė D. Grybauskaitė.

Žinomiausios kredito reitingų agentūros yra „Moody's“, „Standard & Poor's“, „Fitch Ratings“.

D. Grybauskaitė: Rusijos pastangos įtakoti Rytų partnerystės šalis suintensyvėjo

Sumažėjus Vakarų valstybių dėmesiui, suaktyvėjo Rusijos pastangos patraukti Rytų partnerystės šalis, teigia D. Grybauskaitė.

„Dėl ekonominių sunkumų Europa yra labiau įsitraukusi į savo problemų sprendimą, JAV iš dalies prarado susidomėjimą Europa bendrai, tame tarpe ir Rytų Europa. Šioje aplinkoje, mes matome padidėjusias Rusijos pastangas susigrąžinti šias šalis į savo interesų lauką: spaudimu energijos kainomis, politiniu spaudimu ir panašiai“, - geopolitinę situaciją apibūdino prezidentė.

Kaip tokių veiksmų pasekmę, valstybės vadovė paminėjo: Eurazijos ekonominę sąjungą, taip pat bendras Baltarusijos ir Rusijos karines pratybas, taip pat netiesiogiai užsiminė apie Rusijos karinio lėktuvo karines pratybas, kuriose buvo inscenizuojama galima ataka prieš Švediją.

Europos Sąjungos Rytų partnerystė apima šešias valstybes: Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Gruziją, Moldovą, Ukrainą. 

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai metų, antrąjį šių metų pusmetį, Vilniuje bus surengtas aukščiausio lygio susitikimas Rytų partnerystės tema. Jo metu tikimąsi pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina.

D. Grybauskaitė: aš irgi galėjau negrįžti ir uždirbti tris kartus daugiau

Pasilikti gyventi užsienyje ar sugrįžti į Lietuvą yra asmeninio pasirinkimo reikalas, sako D. Grybauskaitė.

„Tai yra asmeninis sprendimas. (<...>) Aš turėjau galimybę negrįžti ir uždirbti daugiau - tris kartus daugiau, ir jokių problemų, jokių paparacų aplink mane, asmeninis gyvenimas. Visa tai paaukota, tai priklauso nuo jūsų pasirinkimo“, - sakė D. Grybauskaitė po to, kai Reino Vestfalijos technikos universitete dirbantis lietuvis mokslininkas per viešą diskusiją uždavė klausimą, ar Lietuva turi kokių nors programų, kad susigrąžintų išvykusius mokslininkus.

Išgirdęs klausimą diskusiją moderavęs universiteto atstovas patikino: „mes labai patenkinti tave turėdami čia“.

„Tai yra todėl, kad lietuviai yra puikiai išsilavinę, gerai dirba, ir visi yra patenkinti, padeda Vokietijai auginti bendrąjį vidaus produktą (juokas salėje – aut. past.), taip pat švedai, norvegai pasiima mūsų gydytojus“, - pusiau juokais kalbėjo D. Grybauskaitė.

Atsakydama į klausimą prezidentė pažymėjo, kad Lietuvoje yra fondų, kurie padeda pradedantiesiems, taip pat paminėjo sėkmingo verslo pavyzdžius.

„Mes turime daktaro laipsnį įgijusių žmonių, ypač fizikoje, kurie kuria savo kompanijas. Turiu mintyje lazerius“, - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė taip pat pažymėjo, kad su emigracijos problema yra susidūrusios visos šalės narės.

Į viešą diskusiją Reino Vestfalijos technikos universitete atėjo bent dešimt svetur gyvenančių jaunuolių, kai kurie į Acheną atvyko net iš Maastrichto. Studentai, sveikindami prezidentę su Karolio didžiojo apdovanojimu, kuris D. Grybauskaitei iškilmingai bus įteiktas ketvirtadienį, įteikė jai didelę gėlių puokštę. Dovanų prezidentė gavo ir iš universiteto.