D. Grybauskaitė telefonu iš Gruzijos DELFI teigė šioje šalyje pastebinti daug teigiamų permainų. Vis dėlto kai kurie dalykai tebeliūdina.

„Gruzijos žmonių lūkesčiai, kaip visada išrinkus naują vadovą, yra didžiuliai. Šalis atrodo tikrai gerokai europietiškesnė negu tada, kai aš ją mačiau prieš kelerius metus. Gruzija gerokai pasistūmėjusi į priekį, progresas tikrai labai ženklus. Bet diferenciacija, kontrastai tarp žmonių išlikę labai dideli. Aišku, Gruzijos žmonės daug vilčių deda į naują vadovybę, nors nauja Vyriausybė dirba jau metus, o prezidentų kaita vyksta dabar“, - kalbėjo prezidentė.

D. Grybauskaitės vaidmuo Gruzijos prezidento inauguracijoje – atstovauti ne tik Lietuvai, bet ir Europos Sąjungai.

„Atstovauju čia Europos Tarybai. Ir tai yra simboliška – taip ir Gruzijoje mano vizitas priimamas, taip ir komentuojamas. Vežu žinią, kad Europos Sąjunga yra pasirengusi parafuoti susitarimą dėl Asociacijos sutarties ir laisvos prekybos su Gruzija“, - tęsė prezidentė.

Gruzija šiuo metu yra gana ankstyvoje oficialaus suartėjimo su Europos Sąjunga stadijoje. Tarptautinėje arenoje pastaruoju metu linksniuojama Ukraina, tikimasi, jau šį mėnesį Vilniuje pasirašys Asociacijos sutartį, o Gruzijai iki šios galimybės liko dar nemenkas kelias.

„Dar reikia daug namų darbų atlikti. Labai svarbu, kad po valdžių pasikeitimo (...) mes matytume progresą. Ypač teisėsaugos reformose, kad negrįžtų selektyvaus teisingumo fenomenas, kad būtų užkirstas kelias politinių oponentų persekiojimui. Būtina stiprinti kovą su korupcija ir užtikrinti įstatymo viršenybę. (...) Tai naudinga pačiai Gruzijai ir Gruzijos žmonėms. Tai būtų garantija, kad Asociacijos sutartis artimiausiu metu būtų pasirašyta jau galutinai“, - aiškino D. Grybauskaitė.

Šio mėnesio pabaigoje Vilniuje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime iš Gruzijos Vilniuje laukiama pažado, kad šalis eis nusibrėžtu keliu.

„Tarptautinė bendruomenė stebi įvykius Gruzijoje, linki Gruzijai stiprinti demokratinius procesus, užtikrinti teisminių procesų skaidrumą ir nešališkumą, vykdyti reformas. Asociacijos sutarties parafavimas – tik pirmas žingsnis. Lyg ir pažadas. Bet galutinis pasirašymas bus tik tuo metu, kai Gruzija užtikrins ir reformų tęstinumą, ir įstatymo viršenybę“, - sakė D. Grybauskaitė.

Į Tbilisį ji teigė nunešusi aiškią žinią, kad Europos Sąjunga iš Gruzijos laukia tolesnio progreso.

„Šią žinią labai aiškiai sakau visuose lygmenyse: ir parlamento pirmininkui, ir užsienio reikalų ministrei, ir prezidentui. Tikiuosi, kad ši žinia bus labai aiškiai išgirsta. Ne tik išgirsta, bet ir suprasta“, - reziumavo D. Grybauskaitė.