A. Butkevičius tik norėtų sulaukti formalių Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų.

„Prezidentės pozicija yra tokia, kad Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas tikriausiai yra pažeistas. Faktiškai gali būti taip, kad ir ministrė buvo suklaidinta savo komandos žmonių. Bet visiems politikams įstatymai galioja vienodai. Aš pritariu prezidentės pozicijai, tik mano pozicija ta, kad būtų gerai palaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pasiūlymo arba išvadų“, - po koalicijos partnerių susitikimo pirmadienį sakė A. Butkevičius.

Premjeras sako, kad kai kurie partneriai nori B. Vėsaitės klausimą apsvarstyti prezidiumo posėdyje. Prezidiumo posėdį pirmadienį vakare rengia Darbo partija (leiboristai), kurie trauktis iš pareigų B. Vėsatę ragino praėjusią savaitę.

„Nebus tempiama ta guma. Rytoj bus tas aiškumas, nes rytoj VTEK irgi šitą klausimą svarstys – ar įtraukti į svarstymą“, - teigė A. Butkevičius.

Jo teigimu, B. Vėsaitės situacija turėtų paaiškėti iki opozicijos planuojamos interpeliacijos procedūros.

Klausiamas, ko socialdemokratai laukia – VTEK išvadų ar koalicijos partnerių nuomonės – A. Butkevičius svarstė, kad reikia laukti VTEK išvados, bet esą jeigu Politinėje taryboje būtų pasakyta, kad koalicijos partneriai nepritaria tolesniam B. Vėsaitės dalyvavimui Vyriausybėje, sprendimas būtų kitas. A. Butkevičius taip pat užsiminė su B. Vėsaite turėjęs ne vieną pokalbį.

D. Grybauskaitė: ministrės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai

Savo ruožtu prezidentūros pirmadienį DELFI atsiųstame komentare prezidentė Dalia Grybauskaitė nuolaidų B. Vėsaitei nedaro ir siūlo premjerui ieškoti kito kandidato į ūkio ministro postą.

„Ūkio ministrės veiksmuose išryškėjo atviros politinės korupcijos požymiai. Tai gali pakenkti valstybės prestižui ir atbaidyti skaidrias investicijas. Todėl premjeras turėtų ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus“, - teigia D.Grybauskaitė.

B.Vėsaitė trauktis neketina

Ūkio ministrė B. Vėsaitė teigia neketinanti atsistatydinti savo noru, nepaisant prezidentės pareiškimo, kad premjeras A. Butkevičius turėtų ieškoti naujo kandidato į ūkio ministrus.

"Ne, keletą dienų dar turėčiau pabūti", - BNS pirmadienį sakė B.Vėsaitė, paklausta ar neketina trauktis iš posto.

"Tada ir pamatysime. Laukiu koalicijos sprendimo. Nekaltumo prezumpcija dar galioja Lietuvoje", - teigė ministrė.

Ji pabrėžė, jog liktų poste, jei ją palaikytų socialdemokratų partija ir kiti valdančiosios koalicijos partneriai.

„Darbiečiai“ iškart paragino ieškoti kito ministro

B. Vėsaitei išsilaikyti poste nepadeda ir didžiausia socialdemokratų partnerė – Darbo partija. Ši politinė jėga dar praėjusią savaitę pasiūlė ieškoti naujo ūkio ministro.

„B. Vėsaitės situacija nedaro garbės koalicijai. Šitoje vietoje pritariu prezidentės nuomonei, kad gali būti ir tam tikras interesų konfliktas įvykęs. Ir manau, kad ministrė tikrai turėtų elgtis žymiai atsargiau šitoje situacijoje. Labiau apgalvotai. Ir tikrai labai rimtai svarstytinas klausimas, ar dėl to, kad koalicija galėtų toliau sėkmingai veikti, nevertėtų padaryti pakeitimo būtent šitoje ministerijoje. Tam, kad dėmesys būtų nukreiptas ne į atskiras keliones, o į bendrą Vyriausybės darbą“, - praėjusią savaitę kalbėjo V. Gapšys.

Pirmadienį V. Gapšys jau aiškino, kad situaciją svarstys Darbo partijos prezidiumas. Tačiau politikas pakartojo, kad B. Vėsaitės veikla „nekelia pasitikėjimo“.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ dėl ūkio ministrės paliko apsispręsti premjerui A. Butkevičiui, nors išsakė nuostatą, kad skrydis „Arvi“ užsakytu lėktuvu nėra pagirtinas.

„Neabejotinai, pagrindinis pasirinkimas priklauso socialdemokratams. Jeigu jie apsispręs laukti VTEK išvadų, reiškia, toks jų apsisprendimas ir vieni ar kiti sprendimai bus priimti po VTEK išvadų. Mano asmenine nuomone, nepriklausomai nuo VTEK išvadų, nuo tokio skrydžio susilaikyti reikėjo. Tas skrydis nepridėjo autoriteto ar pliusų nei ministrei, nei koalicijai“, - sakė „tvarkiečių“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

Tačiau „tvarkiečiai“ pasirengę palaukti VTEK išvadų.