Socialiniame tinkle „Facebook“ D. Grybauskaitė paskelbė savo rinkiminės sąskaitos rekvizitus ir instrukcijas, kaip pervesti pinigus į jos sąskaitą.

„Būsiu savarankiška ir nepartinė kandidatė, todėl jokio biudžetinio finansavimo neturėsiu. Parlamentinės partijos gauna didelę finansinę paramą iš biudžeto – per metus iki 19 milijonų litų. Tačiau nepartiniai kandidatai gali remtis tik žmonių parama. Su manimi tik JŪS – Lietuvos žmonės, todėl kiekvieno parama man – labai svarbi“, - prašydama pinigų skelbia šalies vadovė.

Naujausių „Valstybės žinių“ skelbtų turto deklaracijų duomenimis, D. Grybauskaitės turtas 2012 m. pabaigoje buvo vertas beveik 2,35 mln. Lt. Palyginti su deklaracija už 2011 metus, šalies vadovės turtas išaugo daugiau nei 200 tūkst. Lt – tada politikė deklaravo turto už 2,14 mln. litų.

Šiuo metu pagal galiojantį Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą kandidatas į prezidentus lėšas rinkimų kampanijai gali rinkti keliais būdais.

Pirmiausia, jis gali paaukoti sau pats, tačiau auka gali siekti tik 20 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU), arba 44 640 litų.

Antras šaltinis – fizinių asmenų parama, tačiau ir ši ribojama. Vienas fizinis asmuo per rinkimų kampaniją kiekvienam kandidatui gali paaukoti ne daugiau nei 10 VMDU, arba 22 320 litų. Tačiau bendra vieno žmogaus paaukota suma visiems kandidatams negali viršyti 10 proc. praėjusių metų pajamų.

Trečias šaltinis – mažosios aukos, siekiančios iki 40 litų. Pagal įstatymą, mažas aukas galima aukoti telefonu, internetu, banko pavedimu ir kitomis priemonėmis, leidžiančiomis finansavimo kontrolę vykdančioms institucijoms nustatyti, kas aukoja. Todėl aukoti iš „Pildyk“ ar „Ežio“ kortelės negalima.

Ketvirtoji pinigų upė gali tekėti iš politinių partijų. Kandidatus į prezidentus gali finansuoti politinės partijos, o jų aukos nėra ribojamos.

Beje, kai kurie D. Grybauskaitės konkurentai jau turi šiokius tokius finansinius rezervus. Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos tinklalapyje deklaruojamas gautas paramos lėšas pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė. Jo sąskaitoje – 7 tūkst. Lt iš partijos iždo.

Nedaug atsilieka Seimo narys, buvęs prezidentės patarėjas Linas Balsys. Jo sąskaitoje jau guli daugiau kaip 5,11 tūkst. Lt. Liūto dalis šios sumos – parlamentaro vadovaujamos Lietuvos žaliųjų partijos suteikta 5 tūkst. Lt suma.

„Darbiečių“ kandidatas Artūras Paulauskas deklaruoja 460 Lt sumą. Kol kas didžiausią 100 Lt auką jam skyrė Zinaida Pagirskienė – ši moteris dar neseniai darbavosi A. Paulausko padėjėja Seime. Dabar jos pavardės tarp „darbiečio“ padėjėjų nebėra. Beje, prezidento rinkimuose Z. Pagirskienė patirties jau turi. 2009 m. rinkimuose, kai Darbo partijos vėliavą nešė Loreta Graužinienė, ji buvo viena iš dabartinės partijos pirmininkės patikėtinių.

Likę kandidatai kol kas deklaruoja tuščias sąskaitas – tai ir D. Grybauskaitė, ir socdemų kandidatas Zigmantas Balčytis, ir Vilniaus meras Artūras Zuokas.