Seimo valdyba iš prezidentės kabineto išėjo praėjus maždaug pusvalandžiui. Vis dėlto Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė užtruko – su ja prezidentė Dalia Grybauskaitė dar kurį laiką kalbėjosi akis į akį.

Po susitikimo D. Grybauskaitė pranešė dvi svarbiausias žinias. Pirmoji – šalies vadovė pritaria tolesniam minimalios algos didinimui.

DELFI primena, kad Vyriausybė yra inicijavusi minimalios algos didinimą iki 325 eurų neatskaičius mokesčių. Šiuo metu minimali alga – 300 eurų.

Antroji žinia – Seimo pavasario sesijoje laukiama galutinio sprendimo dėl šauktinių sugrąžinimo.

„Noriu priminti, kad šis sprendimas remiasi jaunuolių savanoriškumu, t. y. pirmiausiai bus kviečiami savanoriai. Tai vienas iš svarbiausių Seimo ir valstybės prioritetų pavasario sesijoje. (…) Be jokios abejonės, pritariu diskusijoms ir galimybei šiemet didinti minimalų atlyginimą. Taip pat būtina ir toliau atkūrinėti mažiausius atlyginimus, socialines išmokas ir pensijas“, - sakė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė taip pat pareiškė laukianti Seimo pritarimo dviem klausimais, kurie ne itin mieli L. Graužinienės vadovaujamai Darbo partijai. Pirma – po skandalo „darbiečių“ kontroliuojamoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje prezidentė teikia įstatymo pataisas, kurios draustų valdininkams uždarbiauti privačiai vykdant savo darboviečių finansuojamus projektus. Be to, D. Grybauskaitė tikisi, kad Seimas palaikys jos veto dėl Baudžiamojo kodekso pataisų, kurios gali būti palankios Viktorui Uspaskichui.

„Mano veto yra pateiktas dėl stambaus masto grobstytojų, kur paskutinę sesijos dieną Seime buvo priimtos Baudžiamojo kodekso pataisos, kad leistų švelninti bausmes. Taigi – kad skatintų grobstyti stambesniais mastais ir faktiškai negalėtų patekti netgi ir į kalėjimą tokie žmonės. Šias pataisas vetavau. Ir labai tikiuosi, kad Seimas mano argumentus išgirs, išgirs logiką. Tuo labiau – kad šios įstatymo pataisos liečia kai kuriuos konkrečius politikus“, - sakė prezidentė.

Kliuvo ir Vidaus reikalų ministerijai, tiksliau – jai pavaldžioms institucijoms, kurios pagarsėjo po sprendimų suteikti leidimą Lietuvoje gyventi Rusijos nusikalstamo pasaulio atstovams.

„Tam turi būti užkirstas kelias“, - sakė D. Grybauskaitė.

Kirto Z. Vaigauskui

Prezidentės kritikos susilaukė ir Zenonas Vaigauskas bei jo vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). D. Grybauskaitė pabrėžė, kad tiek balsų pirkimo, tiek jų klastojimo, tiek įtartino masinio deklaruotos gyvenamosios vietos keitimo atvejai rodo VRK darbo broką.

„Tai, kad VRK šį fenomeną tiesiog ignoravo ar nematė – rodo, kad VRK savo funkcijas atlieka ir atliko šių rinkimų metu nekokybiškai ir ne iki galo“, - teigė šalies vadovė.

Prezidentė taip pat siunčia žinią advokatams, notarams ir antstoliams. D. Grybauskaitė žada siekti, kad jiems reputacijos reikalavimai būtų „ne mažesni nei teisėjams“.​

DELFI primena, jog Valstybės gynimo taryba šauktinių grąžinimui pritarė motyvuodama prasta Lietuvos kariuomenės dalinių komplektacija. Šaukimą ketinama atkurti laikinai – penkerių metų laikotarpiui. Jei Seimas iniciatyvai pritars, jau šiemet planuojama pašaukti 3-3,5 tūkst. vyrų.