Tuo metu vyriausiasis Prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ teigė, kad Karo prievolės įstatyme numatyti pagrindiniai privalomosios karo tarnybos atidėjimo atvejai:

„Sakykim, atidedama tarnyba studentams, moksleiviams iki 21 metų, statutinių institucijų pareigūnams. Ten taip pat yra nuostata, jog tarnyba gali būti atidedama krašto apsaugos ministro nustatyta tvarka, kai atliekančiam šią tarnybą jaunuoliui būtų padaryta neproporcingai didelė žala jo asmeniniams arba visuomeniniams interesams.

Taigi regioniniuose karo prievolės centruose veikiančios atrankos komisijos, kuriose, patikėkite, dirba labai kompetentingi žmonės, ir nagrinės tokius atvejus, ir teiks tada jau rekomendacijas krašto apsaugos ministrui. Tai galios ir mūsų jauniesiems ūkininkams, tad iš tiesų Prezidentė nemano, kad tai reikėtų reglamentuoti įstatyme. Prezidentė laikosi pozicijos, kad turėtume siekti nustatyti bendras, visiems vienodas taisykles ir nepradėti sudarinėti išimčių sąrašo“.

Pasak patarėjo, įstatyme esą neįmanoma numatyti visų be išimties galinčių pasitaikyti atvejų, kai asmenį būtų galima atleisti nuo tarnybos, vertinant tą galimą žalą jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams;

„Juk yra ne tik ūkininkai - yra ir individualių įmonių savininkai, kiti įsipareigojimus prisiėmę asmenys, kuriems gali būti ta žala padaryta. Taigi, svarbiausias kriterijus, atidedant privalomąją karo tarnybą, turėtų būti potenciali žala, o ne profesija, užsiėmimas ar kiti dalykai“,- sakė V. Sarapinas.

Laida „Pozicija“ transliuojama antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais 8.05 val.